Noi granturi pentru dezvoltarea întreprinderilor sociale acordate cu sprijinul Uniunii Europene și al Suediei

13 Iun. 2023, 16:49
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Iun. 2023, 16:49 // Actual //  bani.md

Fundația Est-Europeană, cu sprijinul Uniunii Europene și al Suediei, oferă 10 granturi în valoare totală de 375.000 euro pentru crearea sau dezvoltarea a 10 întreprinderi sociale pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană. Certificatele de grant au fost înmânate astăzi, 13 iunie 2023, în cadrul unui eveniment public.

Facilitarea creării și dezvoltării întreprinderilor sociale constituie activitatea de bază  a proiectului ”Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”, implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul Contact și Keystone Moldova, cu susținerea financiară a Uniunii Europene și cofinanțarea din partea Suediei. Proiectul are scopul de a abilita organizațiile societății civile (OSC) din Republica Moldova să se angajeze în crearea și dezvoltarea întreprinderilor sociale care vor contribui la creșterea economică durabilă a comunităților.

În cadrul ceremoniei de înmânare a certificatelor de grant, Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat că: ”Dezvoltarea antreprenoriatului social este foarte important atât pentru comunitățile locale, cât și pentru economie în general. Astăzi continuăm să susținem dezvoltarea întreprinderilor sociale prin acordarea a zece noi granturi. Ne bucură faptul că vom reuși prin aceste granturi să oferim suport în diverse domenii, de la producerea de înghețată și jucării, până la dezvoltarea de servicii de alfabetizare digitală sau servicii kinetoterapeutice, care vor contribui cu siguranță la îmbunătățirea calității vieții la nivel local.”

Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei la Chișinău a reiterat deschiderea Suediei de a susține Fundația Est-Europeană în promovarea antreprenoriatului social, ”pentru a promova incluziunea celor mai vulnerabile grupuri și pentru a contribui la promovarea drepturilor lor civile, politice, sociale și economice.” De asemenea, ambasadoarea a felicitat beneficiarii de granturi și le-a urat succese în implementarea inițiativelor lor importante și ca proiectele să ajungă la cât mai mulți oameni din țară pentru a le îmbunătăți viața și a aduce schimbări pozitive în comunitățile lor.

Sorin Mereacre, președintele Fundației Est Europene, a făcut o scurtă prezentare a rezultatelor eforturilor în dezvoltarea antreprenoriatului social în Moldova realizate până la acest moment și s-a arătat încrezător că prin investițiile realizate în acest sens vom obține o societate mai prosperă, incluzivă și cu grijă față de mediul înconjurător. ”Începând de astăzi, sunt finanțate întreprinderile sociale care vor oferi locuri de muncă noi pentru persoane defavorizate: angajați tineri, persoane cu nevoi speciale, persoane de etnie romă, refugiați, vârstnici, femei cu mai mulți copii – persoane care vor de beneficia de locuri de muncă bune și cu remunerare corespunzătoare.  Prin acest proiect, se dorește dezvoltarea unui ecosistem pentru dezvoltarea antreprenoriatului social. Aceste eforturi sunt realizate de comun cu partenerii noștri – Centrul Contract și Keystone Moldova.  Împreună cu ei vom face activități de pledoarie, advocacy, de promovare a antreprenoriatului social, instruiri în varii domenii necesare dezvoltării unei întreprinderi. Totodată, sunt prevăzute acțiuni de informare și promovarea antreprenoriatului scoial în rândul populației.”

Certificatele de grant au fost înmânate către următoarele organizații:

  1. AO „ECO-RĂZENI”
  2. AO „PAIDEIA”
  3. AO Federația familiilor pentru unificare și pace în lume din Moldova
  4. Agenția pentru Dezvoltare Regională din or. Tiraspol
  5. AO Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă
  6. AO „PINO – meșteșugărit jucării din natură”
  7. AO „Asociația pentru Dezvoltarea Competențelor Profesionale”
  8. AO Centrul de instruire și dezvoltare personală ”ANIMA”
  9. AO ”INVALIFE”
  10. AO „INIȚIATIVA POZITIVĂ”

Conform condițiilor concursului de grant, suma totală alocată este de 375,000 EUR. Suma maximă oferită per proiect este de 37,500 EUR. Perioada de implementare a proiectelor, finanțate în cadrul acestui concurs de granturi este de maximum 18 luni.

Începând cu 1 ianuarie 2022, Fundația Est-Europeană  în parteneriat cu Keystone Moldova și Centrul Contact implementează proiectul „Valorificăm potențialul ONG-urilor pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”. Proiectul de 36 de luni își propune să împuternicească ONG-urile să se angajeze în crearea de întreprinderi sociale care să contribuie la creșterea economică durabilă a comunităților. Proiectul propune un program de consolidare a capacităților, în special, în ceea ce privește managementul de afaceri și financiar, atât pentru întreprinderile sociale, cât și pentru centrele regionale de afaceri sociale, care vor ghida în continuare întreprinderile sociale. Cu sprijinul proiectului, ONG-urile vor împuternici persoanele defavorizate (tineri, persoane cu nevoi speciale, imigranții, romii, vârstnici etc.) să fie incluse social și economic pe piața muncii. În cadrul proiectului a fost creat un ecosistem favorabil dezvoltării întreprinderilor sociale prin accesul la consultări profesionale la nivel regional și creșterea gradului de conștientizare cu privire la antreprenoriatul social la nivel național prin organizarea unei campanii media .

Realitatea Live

11 Apr. 2025, 14:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Apr. 2025, 14:55 // Actual //  bani.md

Titlurile presei care susțin că Trump a cedat în fața presiunilor interne și externe sunt, în general, încă premature. Verdictul nu a fost încă dat, întrucât foarte multe vor depinde de rezultatul negocierilor purtate de Trump cu partenerii comerciali ai Americii în următoarele 90 de zile și mai departe, precum și de evoluția relațiilor dintre SUA și China, notează evz.ro.

Un factor-cheie care îl motivează pe președintele Donald Trump este nevoia de a emana putere și dorința de a o folosi. Inițiativa sa globală, amplă, privind tarifele, marchează o reconfigurare istorică a relațiilor comerciale ale SUA la nivel mondial. Cu toate acestea, este în esență un joc de putere geopolitică care îi vizează pe mulți, dar în special China, care de ani de zile își desfășoară propriul joc de putere. Unii ar spune chiar război neregulat – împotriva SUA, a Occidentului în general și a altora.

În timp ce China este stăpâna lanțurilor globale de producție și de aprovizionare, SUA sunt încă lider în domeniul financiar. Trăim în continuare într-o lume dominată și denominată în dolari, cel puțin pentru moment. Predominanța pe frontul tehnologic, în special IA și domeniile conexe, este încă disponibilă.

Țările terțe care nu sunt pe deplin aliate sau legate de SUA sau China, și care constituie majoritatea națiunilor din întreaga lume, se luptă din ce în ce mai mult în acest mediu concurențial.

Națiunile mai mici și mai vulnerabile vor fi adesea forțate să facă alegeri dificile între marile puteri. Statele mai mari, inclusiv puterile regionale sau de mijloc, vor avea mai multe pârghii pentru a pune marile puteri una împotriva celeilalte și pentru a obține mai multe concesii în interesul propriu.

Pe măsură ce intrăm în al doilea trimestru al secolului XXI, atenția globală principală se concentrează în principal asupra ciocnirii SUA – China. Cu toate acestea, în cadrul ecuației de putere internațională a intereselor concurente și variate, este important să nu subestimăm impactul puterilor de mijloc, care pot modela evenimentele mult peste așteptări în următorii ani și decenii.

Casa Albă a declarat că a fost contactată de mai mult de 50 de țări pentru a discuta despre reducerea tarifelor. Principala țintă a lui Trump, China, a promis să „lupte până la capăt”, după ce președintele american a amenințat cu o nouă taxă de 50%. În cazul în care China nu își retrage taxele de retorsiune asupra a 34% din importurile americane, care urmează să intre în vigoare la 10 aprilie.

Deși Uniunea Europeană se confruntă cu o cotă forfetară de 20 % la exporturile către SUA, multe vor depinde de schimburile comerciale individuale ale fiecărui stat membru cu SUA.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că UE ar putea elimina tarifele la produsele industriale americane, dacă Trump ar elimina în schimb taxele echivalente.

În ciuda titlurilor, amenințarea cea mai presantă cu care se confruntă UE este de fapt dumpingul de produse chinezești în Europa, destinate inițial piețelor americane.

Țările asiatice se confruntă cu cele mai mari tarife, având în vedere proporția mai mare a exporturilor lor din SUA. Cu toate acestea, pragmatismul în soluționarea diferendelor ar putea prevala mai curând în cazul celor care se află sub umbrela de securitate a SUA, inclusiv Japonia, Coreea de Sud și Taiwan. Trump va folosi cu siguranță cartea apărării la masa negocierilor.

În contextul în care Coreea de Sud se află într-o criză constituțională profundă și urmează să organizeze alegeri anticipate, prim-ministrul Japoniei încearcă să obțină un angajament urgent cu Casa Albă și o posibilă vizită personală.

Indonezia, cea mai mare economie din Asia de Sud-Est, a fost lovită de un tarif de 32 %. A refuzat să riposteze și a optat pentru negocieri directe cu SUA.

Vietnamul, un important partener strategic al SUA, a fost una dintre cele mai afectate țări din Asia, cu un tarif de 46 %. Cu toate acestea, diplomația rapidă a președintelui Lam pentru a dezamorsa tensiunile. Au fost demarate discuții pentru eliminarea taxelor și pentru o întâlnire cu Trump.

Deși negocierile comerciale vor urma în mod inevitabil, o întrebare mai amplă rămâne: Cât timp pot rezista piețele și investitorii la incertitudinea și volatilitatea actuale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU