Încă două zile până la gala de premiere a concursului Moldova Innovation Awards! Unde puteți urmări LIVE evenimentul

13 Iun. 2023, 17:34
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Romaniuc Victoria
13 Iun. 2023, 17:34 // Oameni şi Idei //  Romaniuc Victoria

După 5 etape de selecție, desfășurate în perioada 10 mai – 15 iunie, Moldova Innovation Awards este gata să-și anunțe câștigătorii, aleși de un juriu internațional, în cadrul Gala Awards. Evenimentul va avea loc în data de 15 iunie, ora 18:30, la Mediacor. 

La competiție au participat 55 de aplicanți din partea a 41 de companii din domeniul tech și creativ din Republica Moldova. În ultima fază de selecție – Pitch Battle, și-au prezentat proiectele cei 12 finaliști care luptă pentru premiile împărțite în 5 categorii: Cel mai bun produs inovativ, Cel mai bun serviciu inovativ, Iniţiativa de Impact a anului, Rising STARTup şi Premiul special din partea juriului.

În cadrul evenimentului, Republica Moldova va fi vizitată de Rick Rasmussen, expert în inovație la prestigioasa Universitate Berkeley din California, SUA. Specialistul de talie internațională va ține un discurs inspirațional pe scena Gala Awards, eveniment unde vor fi anunțați și premiați toți câștigătorii concursului Moldova Innovation Awards 2023. În cadrul competiției sunt selectate cele mai bune produse, servicii şi iniţiative digitale ale companiilor locale de tehnologie.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Rick Rasmussen este Director de Programe Startup din cadrul Centrului pentru Antreprenoriat și Tehnologie al Universității Berkeley și va vorbi la Chișinău despre crearea startup-urilor, folosind ca studiu de caz Silicon Valley. Expertul internațional a făcut parte din juriul concursului MIA, care a selectat câștigătorii competiției. Printre membrii juriului s-au numărat și alți specialiști în domeniile tech și creative precum Angelos Angelou, Manisha Aryal, Mateusz Majewski, Kadri Tusk, Ion Sturza, Vasile Tofan, Victor Guzun și Vitalie Eșanu.

Evenimentul va fi transmis Live pagina de Facebook MIA.

Moldova Innovation Awards 2023 este inițiat și organizat de Moldova Innovation Technology Park în parteneriat cu Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) și Proiectul Tehnologiile Viitorului (Future Technologies Activity) finanțat de USAID, Suedia și UK aid, implementat de Chemonics International.

Pentru orice informații despre competiție, puteți accesa site-ul www.awards.mitp.md.

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Sept. 2023, 16:22 // Actual //  Lupu Eduard

Activitatea din sectorul privat din zona euro a continuat să se reducă în septembrie, ceea ce sugerează că economia s-a contractat în trimestrul curent, raportează Bloomberg.

Un indice bazat pe sondajele efectuate de S&P Global în rândul directorilor de achiziţii a indicat a patra lună consecutivă de scădere a producţiei, ajungând la 47,1. Deşi reprezintă o uşoară îmbunătăţire faţă de luna august, indicatorul se situează clar sub nivelul de 50 care indică o contracţie. Economiştii prevăzuseră o scădere la 46,5.

În timp ce încetinirea s-a atenuat în Germania, aceasta s-a adâncit în Franţa, potrivit sondajelor de conjunctură publicate vineri de S&P Global. Economiştii se aşteptau ca dinamica în ambele ţări să rămână în general stabilă.

Performanţa sectorului serviciilor din Germania a reprezentat o „surpriză plăcută”, deoarece s-a contractat doar marginal în această lună, a precizat S&P Global. Industria prelucrătoare, care a avut de suferit din cauza încetinirii economiei mondiale şi a creşterii ratelor dobânzilor, a condus declinul activităţii generale.

Cu toate acestea, cifrele pentru importantul sector industrial al ţării indică faptul că „lucrurile nu se duc la vale la fel de repede ca înainte, declinul comenzilor noi încetinind”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist-şef la Hamburg Commercial Bank. „În plus, reducerea activităţii de cumpărare îşi pierde din avânt”.

În Franţa, atât serviciile, cât şi industria prelucrătoare s-au înrăutăţit, ceea ce a dus la cea mai mare scădere a activităţii din sectorul privat din noiembrie 2020. Au existat rapoarte răspândite privind cererea slabă în ambele sectoare, iar încrederea în ceea ce priveşte următoarele 12 luni a slăbit simţitor, a precizat S&P Global.

„Economia franceză va naviga, în viitorul apropiat, în ape foarte tulburi”, a declarat Norman Liebke, economist la Hamburg Commercial Bank. „Credem că în 2024 creşterea economică va fi mai mică decât se aştepta anterior”.

El a adăugat că inflaţia este încă la pândă în Franţa, fiind determinată în întregime de servicii, fără a se vedea încă „prea multe semne de impact” în urma deciziei guvernului de a impune plafoane de preţ pentru anumite produse alimentare începând cu luna iulie.

În cursul zilei de vineri, datele privind indicele managerilor de achiziţii pentru zona euro vor confirma continuarea contracţiei, în timp ce cifrele anterioare din Australia şi Japonia au indicat o expansiune. Se aşteaptă ca un indicator pentru Regatul Unit să arate o încetinire similară cu cea de luna trecută. Se preconizează că cifrele din SUA vor arăta o uşoară creştere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău