Mesajul otrăvit al Gazpromului pentru Chișinău! ANRE dă cărțile pe față cu privire refuzul separării companiei fiică

13 Iun. 2023, 16:57
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Iun. 2023, 16:57 // Actual //  bani.md

Asigurarea separării și independenței operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale de întreprinderile integrate pe verticală care desfășoară activitatea de producere, de distribuție, de stocare, de trading sau de furnizare a gazelor naturale, reprezintă unul din obiectivele de bază în calea creării în Republica Moldova a unei piețe liberalizate a gazelor naturale, se arată în mesajul ANRE.

La nivel comunitar acest proces de separare obligatorie a activităților este cunoscut ca și „unbundling”.

Astfel, operatorul sistemului de transport al gazelor naturale „Moldovatransgaz” SRL, fiind parte a unei structuri integrate și controlate pe verticală de către furnizorul S.A. „Moldovagaz”, urma să întreprindă toate măsurile necesare în vederea conformării cerințelor de asigurare a independenței sale. Acest lucru poate fi realizat fie prin înstrăinarea rețelelor de transport, fie prin  transmiterea acestora în gestiunea unei companii terțe care nu are nicio tangență cu structurile S.A. „Moldovagaz”, sau fie prin asigurarea unei independențe reale „Moldovatransgaz” SRL de către compania mamă, inclusiv prin transmiterea în proprietate a rețelelor și asigurarea unui management de sine stătător.

Autoritățile naționale, în strânsă colaborare cu Secretariatul Comunității Energetice au depus eforturi considerabile pentru a impulsiona îndeplinirea acestei obligații atât de către „Moldovatransgaz” SRL, cât și de către fondatorul acesteia S.A. „Moldovagaz”, însă toate încercările de fiecare dată au fost blocate de către deciziile  acționarului majoritar SAP „Gazprom”.

Din aceste considerente, în anul 2022, Parlamentul Republicii Moldova a stabilit prin Legea 249/2022, o dată limită până la care operatorul sistemului de transport al gazelor naturale urmează să îndeplinească toate cerințele de separare și independență, și să solicite certificarea de către ANRE, în caz contrar, procedura de certificare va putea fi declanșată din oficiu sau la solicitarea Secretariatului Comunității Energetice.

Prin urmare, după anunțul de ieri a conducerii S.A. „Moldovagaz”, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică urmează să declanșeze procedura de certificare, iar la finalul acestui proces să decidă asupra modalității în care va fi operat în continuare sistemul de transport al gazelor naturale în Republica Moldova, reieșind din prevederile cadrului legal aplicabil.

În acest context, Agenția asigură toți utilizatorii serviciilor de sistem prestate de către „Moldovatransgaz” SRL, că funcționalitatea tehnică a  întregului sistem de gaze nu este afectată de procesele de asigurare a separării și independenței operatorilor, iar toate părțile implicate acționează cu maximă deschidere și responsabilitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală