Grecii impun reguli drastice pentru turiști – amenzi usturătoare cine le încalcă! Este valabil și pentru moldoveni

14 Iun. 2023, 19:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Iun. 2023, 19:21 // Actual //  bani.md

Turiștii care ajung în această vară în Grecia trebuie să cunoască faptul că statul elen a impus o nou set de reguli care, dacă sunt încălcate, riscă sancțiuni foarte mari.

Autoritățile elene au interzis ca turiștii să aibă asupra lor medicamente de tipul Diazeopam, Tramadol, și orice alt fel, care conține codeină. Medicii susțin că un banal Algocalmin sau Nurofen, dar și alte siropuri pentru copii, conțin acest tip de substanță.

Este cunoscut faptul că turiștii pleacă de acasă cu medicamente de toate felurile, ascunse prin bagaje. În cazul în care polițiștii de frontieră vă opresc la punctul dintre Grecia și Bulgaria, și descoperă în valize aceste produse de uz medical, acestea vor fi confiscate, iar dacă nu au fost declarate la intrarea în țară, atunci turistul va fi aspru amendat.

Fără pantofi cu tocuri

De asemenea, din cauza căldurilor foarte mare, femeilor le este interzis ca pe timp de vară să poarte pantofi cu tocuri, care pot deteriora asfaltul, de pe străzi sau de pe trotuare.

Una dintre locațiile unde moldovenii se duc cel mai des este peninsula Halkidiki. Aici, purtarea pantofilor cu toc este interzisă. Motivarea oficială se referă la ”protejarea comorilor antice de abraziune și uzură”.

De asemenea, această regulă se aplică și la Atena, în zona vestigiilor istorice de la Acropole sau Partenon și în toate zonele unde există schituri sau mănăstiri.

Ținute decente la mănăstiri

Turiștii trebuie să știe că la mănăstirile ortodoxe din frumoasa Grecie este interzisă purtea unei ținute inadecvate, precum costum de baie sau pantaloni scurți.

Anunțuri mari cu regulile de vizitare a mănăstirilor sunt montate în zonele de intrare, prin care turiștii sunt avertizați să adopte o ținută mai sobră, iar femeile să nu își lase umerii și picioarele la vedere.

De asemenea, o altă regulă se referă la guma de mestecat. În acest caz, amenzile pot ajunge la 250 de euro, dacă sunteți prinși de  agenții poliției naționale sau cele locale, că aruncați guma de mestecat pe jos, sau o lipiți în alte locuri, altele în afara coșurilor de gunoi.

Primăria din Atena a adunat în cursul anului 2022, peste 28 de kilograme de gumă de mestecat, doar de la Odeon de Pericles, scrie clik.ro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ