Îngrijorător! Jongleriile demnitarilor cu TVA-ul au lăsat caznaua statului fără 17 miliarde de lei

14 Iun. 2023, 16:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iun. 2023, 16:03 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Mondială recomandă autorităților moldovenești să revizuiască mecanismele de acordare a scutirilor și concesiilor de TVA și să ajusteze sistemul de cote de TVA, potrivit recomandărilor Băncii Mondiale cu privire la finanțele publice.

Scutirile de TVA acordate reduc grav baza impozabilă și subminează eforturile de colectare a impozitelor. Economiștii subliniază că Republica Moldova ar fi putut colecta cu 17 miliarde de lei mai mult (aproximativ 7% din PIB) dacă în legislație ar fi fost stabilită cota standard de TVA și ar fi fost eliminate toate scutirile și cotele reduse.

Economiști Băncii Mondiale au evidențiat oportunitățile de reformare a sistemului TVA cu potențial de creștere a veniturilor fiscale, în primul rând în ceea ce privește cotele reduse de TVA în agricultură și transporturi. De exemplu, cota redusă de 8 % care se aplică sectorului agricol nu se aplică industriei alimentare, care funcționează la cota standard de 20 % și nu poate deduce TVA.

Banca Mondială spune că optimizarea cheltuielilor fiscale legate de TVA trebuie realizată în paralel cu dezvoltarea unor mecanisme de atenuare a impactului negativ asupra celor mai săraci, întrucât cheltuielile pentru alimente, băuturi răcoritoare și utilități sunt deosebit de ridicate pentru cei mai săraci 40% din populație. „Ca un prim pas, autoritățile ar putea raționaliza costurile cu TVA care nu sunt conforme cu directivele UE. Pe termen lung, modificările sistemului de cote de TVA sunt justificate și ar putea fi însoțite de un proces general de convergență cu UE”, se arată în analiza BM. Modelarea nu ia în calcul efectele de propagare asupra economiei și, prin urmare, a taxei și impactul asupra sărăciei, nici măsurile de atenuare prin programe de protecție socială care ar putea fi implementate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Iul. 2024, 09:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Iul. 2024, 09:56 // Actual //  Lupu Eduard

Grecia a urcat o poziție în topul preferințelor turiștilor, fiind plasată acum pe locul patru. 75% dintre cetățenii de pe continent și-au exprimat dorința de a vizita statul elen în următoarele luni, înregistrând o creștere de șase puncte procentuale față de anul trecut.

În plus, Grecia este în top și în privința creșterii cheltuielilor turiștilor europeni în primul semestru din 2024, conform celui mai recent studiu al European Travel Commission (ETC). Cheltuielile de călătorie au crescut cu 25% în Grecia și Spania, cu 20% în Italia și cu 16% în Franța, toate destinațiile mediteraneene fiind în fruntea listei vizitatorilor europeni.

Studiul arată o creștere semnificativă a interesului pentru călătorii în rândul europenilor în perioada iunie-noiembrie 2024, pe fondul cererii solide din partea turiștilor spanioli, italieni și britanici. În toate cele trei țări, opt din zece respondenți au indicat că intenționează să călătorească în perioada menționată.

De asemenea, 36% dintre europeni vor să facă cel puțin o călătorie în următoarele luni, o creștere de 6% față de anul trecut. Alți 33% vor să facă o a doua călătorie, iar 24% trei sau mai multe călătorii.

Cererea pentru destinațiile mediteraneene este la un nivel ridicat, cei mai mulți turiști europeni (45%) preferând zonele însorite pentru viitoarea lor vacanță. Interesul pentru sudul Europei este la un nivel stabil comparativ cu 2023, dar a scăzut cu 10% față de 2022, nu și în Grecia. Crește în continuare cererea pentru destinațiile din vestul și nordul Europei, cu 18% și, respectiv, 13%.

Spania și Italia sunt principalele alegeri ale turiștilor europeni, fiecare fiind preferată de 8% dintre respondenți. Ele sunt urmate de Franța (7%) și Grecia (6%).

Vizitatorii sunt interesați în următoarele șase luni de „soare și mare” (19%), „cultură și patrimoniu” (17%), „natură și excursii” (14%) și „city breaks” (13%).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău