Omenirea pompează atât de multă apă subterană încât afectează rotația Pământului. Planeta deviază spre est

17 Iun. 2023, 08:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Iun. 2023, 08:44 // Actual //  bani.md

Omenirea a pompat atât de multă apă subterană încât doar între 1993 și 2010 Pământul s-a deplasat cu 80 de centimetri spre est. Schimbarea poziției planetei noastre se datorează faptului că oamenii pompează apă într-o regiune și o mută în alta, potrivit Phys.org.

Pe baza modelelor climatice, oamenii de știință estimează că, între 1993 și 2010, oamenii au pompat 2.150 de gigatone de apă subterană. Aceasta este echivalentă cu o creștere a nivelului mării de șase milimetri. În același timp, este dificil de confirmat această evaluare.

Una dintre abordări este legată de polul de rotație al Pământului – punctul în jurul căruia planeta se rotește. Se mișcă în timpul unui proces numit mișcare polară, când poziția polului de rotație al Pământului se schimbă în raport cu scoarța terestră. Distribuția apei pe planetă afectează distribuția masei. Pământul începe să se rotească puțin diferit pe măsură ce apa trece prin el.

„Polul de rotație al Pământului se schimbă foarte mult. „Studiul nostru arată că, printre cauzele legate de climă, redistribuirea apelor subterane are de fapt cel mai mare impact asupra deplasării către pol”, a declarat autorul principal al studiului, Ki-Weon Seo, de la Universitatea Națională din Seul.

Capacitatea apei de a influența rotația Pământului a fost descoperită în 2016, dar de atunci influența apei subterane asupra acestui proces nu a fost studiată. În noul studiu, oamenii de știință au modelat schimbările în deplasarea Pământului către pol și în mișcarea apei – mai întâi uitându-se doar la straturile de gheață și ghețarii, apoi adăugând diferite scenarii de redistribuire a apelor subterane.

Astfel, modelul a început să se potrivească cu deriva polară observată abia după ce cercetătorii au adăugat 2.150 de gigatone de apă subterană. Fără ele, modelul a deviat cu 78,5 cm sau 4,3 centimetri pe an.

Locația apelor subterane este, de asemenea, importantă în modul în care afectează deriva polară. În perioada de studiu, cea mai mare cantitate de apă a fost redistribuită în vestul Americii de Nord și nord-vestul Indiei, în ambele cazuri la latitudini medii.

Oamenii de știință cred că încetinirea ratei de epuizare a apelor subterane în aceste regiuni ar putea afecta teoretic rata de derivă. Dar acest lucru este posibil doar dacă această abordare este menținută timp de zeci de ani.
Viteza de rotație a Pământului este în continuă creștere. În iunie anul trecut, planeta noastră a stabilit un nou record pentru viteza de rotație în jurul axei sale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ