FOTO Schimbare spectaculoasă a motocicletei de vis a tinerilor de odinioară – Jawa 350

20 Iun. 2023, 16:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Iun. 2023, 16:23 // Actual //  Lupu Eduard

O ştim cam cu toţii, cei care au copilărit cu cel puţin două decenii în urmă prin regiunile estice ale Europei. Era motocicleta de vis a unui tânăr înflăcărat. Cea mai rapidă, cea mai îndrăzneaţă la design dintre puţinele opţiuni de mărci „străine”, ce erau disponibile. Iar unii dintre noi poate chiar vor avea acum şi amintiri din tinereţea lor învolburată.

Un tânăr din Capitală i-a redat motocicletei Jawa un nou design. A revopsit-o, roata din spate a fost schimbată cu una de chopper, iar tuning-ul o face de nerecunoscut.

Producţia acestor motociclete a continuat de-a lungul deceniilor cu noi şi noi ispotaze, care păstrau esenţa acestui design deja legendar. Între timp, şi motorul era perfecţionat, aşa că el ajunsese să livreze ulterior 24 CP, iar în 1987 — chiar 27 CP!

Jawa e o marcă cehă de motociclete, sau cehoslovacă dar ar fi să vorbim de anii de demult. Numele e o combinaţie a primelor litere din numele fondatorilor ei — Janececk şi Wanderer. Marca a fost creată în 1929, iar până în 1950 Jawa devenise unul din producătorii de top de motociclete din lume, exportând în mai aproape în toate ţările de pe mapamond.

Puţini ştiu, dar producţia acestor motociclete nu s-a oprit odată cu destrămarea blocului estic. În 1994 şi 1995, de exemplu, au apărut mai multe ediţii noi — două din ele păstrând acelaşi design de cafe racer, iar altele experimentând niţel şi cu stiluri mai noi. Varianta Jawa 350 640 Tramp a fost cea mai longevivă, fiind produsă până în 2004! Însă doar pentru a face loc altor modele, mai puternice şi mai moderne, precum Jawa 650.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Mai 2024, 16:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mai 2024, 16:14 // Actual //  Lupu Eduard

Țările UE au aprobat transferul veniturilor din activele rusești înghețate către Ucraina, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky.

Potrivit acestuia, doar anul acesta Kievul poate primi 3 miliarde de euro. „90% din încasări vor merge către sprijinul militar. Rusia trebuie să plătească pentru daunele cauzate de războiul său agresiv”, a scris Lipavsky pe rețeaua de socializare X.

Se așteaptă ca activele rusești să genereze un profit de aproximativ 5 miliarde de euro anual. Ucraina va primi aceste fonduri de două ori pe an, a scris anterior Bloomberg. Conform planurilor UE, Ucraina va primi venit net din activele primite din 15 februarie 2024. Totodată, profitul care s-a acumulat înainte de această dată va fi rezervat pentru acoperirea eventualelor riscuri – de exemplu, în cazul pretențiilor din partea Rusiei.

După ce armata rusă a invadat Ucraina în februarie 2022, Uniunea Europeană și țările G7 au înghețat aproximativ 280 de miliarde de dolari ale Băncii Centrale a Rusiei sub formă de numerar și titluri de valoare. Ministerul rus de Finanțe a estimat volumul activelor blocate la aproximativ 300 de miliarde de dolari. Majoritatea acestora se află în depozitul belgian Euroclear.

Conform rezultatelor de anul trecut, Euroclear a primit venituri din activele rusești în valoare de 4,4 miliarde de euro, iar de la începutul acestui an – alte 1,6 miliarde Potrivit surselor Financial Times, profiturile totale până în 2027 ar putea ajunge la 20 de miliarde de euro.

În cadrul discuției privind modul de utilizare a activelor înghețate, Statele Unite s-au oferit să ofere Kievului un împrumut garantat cu veniturile viitoare din acestea. Astfel, Ucraina va putea primi ajutor de 50 de miliarde de dolari în această vară, pe care se bazează Washingtonul. Acest plan a fost susținut de Germania, care ar putea fi un „pas decisiv” pentru implementarea sa, au spus surse Bloomberg.

Kremlinul a numit înghețarea activelor rusești „furt” și o încălcare a dreptului internațional. Posibila lor confiscare ar fi „un cui solid în viitorul sicriu al întregului sistem de economic occidentale”, precum și „subiectul procedurilor judiciare”, a subliniat Kremlinul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău