Revoluție maritimă în Republica Moldova! Cerealele vor fi transportate pe Prut și Nistru

23 Iun. 2023, 13:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Iun. 2023, 13:08 // Actual //  bani.md

Mai mult cheiuri ar urma să fi construite de-a lungul râului Prut și Nistru, pentru a reduce aglomerarea din vămi și costurile de transport, potrivit unui proiect de lege votat de deputați.

Imposibilitatea efectuării schimbului de mărfuri prin intermediul porturilor din Ucraina a perturbat activitatea de comerț și producere în Republica Moldova. Din considerentele în cauză, unele tipuri de produse s-au scumpit, iar în lipsa materiei prime pentru anumite produceri, s-a suspendat activitatea industrială respectivă.

În același timp, războiul din Ucraina și blocarea acvatoriului naval al statului vecin, a creat o serie de impedimente în cadrul comerțului și schimbului de mărfuri. Majoritatea mărfurilor agricole (grîu, floarea soarelui, porumb etc.) se exportau de producătorii agricoli din Republica Moldova prin intermediul porturilor din Reni, Cernomorsk, Iujnîi și Odesa, care pe parcursul fazei active a războiului au fost blocate.

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea susține că înființarea unor astfel de cheiuri ar reduce costurile de transport al agricultorilor de la 75 de euro în portul Constanța la 14 euro per tonă

„Există o primărie care ar are  potențial. În plus mai este o porțiune de 17,4 ha de teren dat în concesiune unei companii din imediata apropiere a Portului de la Giurgiulești administrat de stat care în e insolvență iar porțiunea ar fi extraordinară ca statul să o utilizeze pentru extinderea unui eventual elevator. Autoritățile vor înainta un demers ca să intre în posesia terenului ca să extindem portul de stat”, a punctat Bolea.

Conform prevederilor proiectului, vor fi abrogate restricțiile privind interzicerea circulației transportului naval pe căile navigabile interne. Totodată, se vor dispune măsuri de menținere a parametrilor șenalului navigabil și se va permite desfășurarea operațiunilor de vămuire la cheiurile temporare.

Inițiativă legislativă a fost elaborată ca urmare a mai multor solicitări venite din partea reprezentanților mediului de afaceri, care au invocat dificultățile de ordin administrativ pe care le întimpină cu referire la transportul de mărfuri și pasageri pe căile navigabile interne. De asemenea, în nota informativă a proiectului se menționează că aceste modificări legislative sunt necesare și reieșind din considerentul că, din cauza războiului, mărfurile nu mai pot fi transportate prin intermediul porturilor din Ucraina.

Înainte de destrămarea URSS pe râul Prut existau șase cheiuri, iar pe râul Nistru – 23.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 09:35
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 09:35 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Națională a Moldovei (BNM) a înregistrat în 2024 un profit net de 6,005 miliarde de lei, după pierderi de peste 5,2 miliarde în anul precedent. Datele apar în raportul financiar oficial al instituției, care indică o redresare a poziției financiare a Băncii.

O parte semnificativă a câștigului, în valoare de 2,75 miliarde de lei, provine din venituri nerealizate din diferențe de curs valutar, iar alte 30 milioane de lei — din reevaluarea metalelor prețioase. Aceste venituri au fost redirecționate în rezerve, conform legislației, iar profitul disponibil pentru distribuire a fost de 3,22 miliarde de lei, în creștere spectaculoasă față de doar 274 milioane în 2023.

Totuși, pentru că nivelul capitalului statutar era, la final de an, sub pragul minim legal de 4% din totalul datoriilor monetare (mai exact 3,39%), întregul profit disponibil a fost alocat pentru recapitalizare. Capitalul a fost astfel adus la 6,85% din totalul datoriilor monetare, depășind nivelul minim impus de lege.

Această consolidare financiară permite BNM să anunțe că nu va solicita în 2025 niciun sprijin din partea Guvernului, spre deosebire de anul precedent, când era planificată o contribuție de 620 milioane lei sub formă de valori mobiliare, care nu a mai fost efectuată.

În ceea ce privește filiala „Depozitarul central unic al valorilor mobiliare” (DCU), aceasta își va putea utiliza profitul doar pentru acoperirea pierderilor anterioare și pentru dezvoltare, în conformitate cu statutul său, în primii zece ani de funcționare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO