Republica Moldova importă zahăr din Belarus. Prima tranzacție cu zahăr granulat alb către Moldova a fost înregistrată la Bursa Universală de Mărfuri din Belarus (BUCE), potrivit serviciul de presă al BUCE.
Achiziția pilot s-a ridicat la 210 tone. Zahărul a fost achiziționat de o companie care este cel mai mare importator de zahăr din Moldova. BUCE se așteaptă ca tranzacția pilot să devină punctul de plecare pentru livrările regulate de zahăr din Belarus în Moldova, deoarece același algoritm a fost folosit pentru a lansa lucrul cu Kazahstan și Kârgâzstan, care sunt principalii cumpărători de zahăr din Belarus la licitația de astăzi.
„Piața Moldovei este promițătoare pentru Belarus în ceea ce privește exporturile de zahăr. Țara consumă anual peste 80.000 de tone de zahăr, iar platforma de schimb oferă acces direct la întreprinderile de producție, riscuri mai mic și prețuri transparente. Pe baza experienței de lucru cu importatori din Kazahstan și Kârgâzstan, care au început cu tranzacții de probă, se poate presupune că munca cu Moldova se va desfășura conform unui scenariu similar. După ce primul lot de zahăr este primit de către cumpărător, volumul achizițiilor va crește treptat, precum și numărul de tranzacții. La aceasta contribuie și mecanismul de desfășurare a tranzacțiilor de export cu zahăr, care asigură predictibilitatea și regularitatea livrărilor”, a spus serviciul de presă al BUCE, citat de publicația belta.
În S1 2023, exporturile de zahăr prin BUCE au ajuns la 10.000 de tone în termeni fizici. Piețele cheie de vânzare sunt în prezent Kazahstan, Kârgâzstan și Uzbekistan.
În luna martie a acestui an, Ministerul Agriculturii anunța că Republica Moldova ar putea relua exportul de zahăr exportul de zahăr a fost interzis începând cu data de 1 martie 2022, de către Comisia Situaţii Excepţionale, pentru a asigura securitatea alimentară a Republicii Moldova în condiţiile multiplelor crize din regiune.
În pofida interdicţiei, anul trecut, preţurile la zahăr pe piaţa internă au crescut cu aproape 56%, practic – dublu comparativ cu rata medie a inflaţiei. Scumprea zahărului a continuat şi în primele două luni ale acestui an, dar creşterea este mai lentă – cu 1,77%.
De regulă, anual, în Republica Moldova se produc circa 80-90 mii tone de zahăr, în funcție de recolta, care depinde de condițiile climaterice.