Probleme cu „dulceața albă”! Moldova cumpără zahăr din Belarus

28 Iun. 2023, 11:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Iun. 2023, 11:10 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova importă zahăr din Belarus. Prima tranzacție cu zahăr granulat alb către Moldova a fost înregistrată la Bursa Universală de Mărfuri din Belarus (BUCE), potrivit serviciul de presă al BUCE.

Achiziția pilot s-a ridicat la 210 tone. Zahărul a fost achiziționat de o companie care este cel mai mare importator de zahăr din Moldova. BUCE se așteaptă ca tranzacția pilot să devină punctul de plecare pentru livrările regulate de zahăr din Belarus în Moldova, deoarece același algoritm a fost folosit pentru a lansa lucrul cu Kazahstan și Kârgâzstan, care sunt principalii cumpărători de zahăr din Belarus la licitația de astăzi.

„Piața Moldovei este promițătoare pentru Belarus în ceea ce privește exporturile de zahăr. Țara consumă anual peste 80.000 de tone de zahăr, iar platforma de schimb oferă acces direct la întreprinderile de producție, riscuri mai mic și prețuri transparente. Pe baza experienței de lucru cu importatori din Kazahstan și Kârgâzstan, care au început cu tranzacții de probă, se poate presupune că munca cu Moldova se va desfășura conform unui scenariu similar. După ce primul lot de zahăr este primit de către cumpărător, volumul achizițiilor va crește treptat, precum și numărul de tranzacții. La aceasta contribuie și mecanismul de desfășurare a tranzacțiilor de export cu zahăr, care asigură predictibilitatea și regularitatea livrărilor”, a spus serviciul de presă al BUCE, citat de publicația belta.

În S1 2023, exporturile de zahăr prin BUCE au ajuns la 10.000 de tone în termeni fizici. Piețele cheie de vânzare sunt în prezent Kazahstan, Kârgâzstan și Uzbekistan.

În luna martie a acestui an, Ministerul Agriculturii anunța că Republica Moldova ar putea relua exportul de zahăr exportul de zahăr a fost interzis începând cu data de 1 martie 2022, de către Comisia Situaţii Excepţionale, pentru a asigura securitatea alimentară a Republicii Moldova în condiţiile multiplelor crize din regiune.

În pofida interdicţiei, anul trecut, preţurile la zahăr pe piaţa internă au crescut cu aproape 56%, practic – dublu comparativ cu rata medie a inflaţiei. Scumprea zahărului a continuat şi în primele două luni ale acestui an, dar creşterea este mai lentă – cu 1,77%.

De regulă, anual, în Republica Moldova se produc circa 80-90 mii tone de zahăr, în funcție de recolta, care depinde de condițiile climaterice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 09:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 09:46 // Actual //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială este privită cu teamă pentru felul în care poate poate impacta alegerile electorale din viitorul apropiat. Însă atunci când Sam Altman, omul din spatele ChatGPT, a fost întrebat ce părere are despre această posibilitate, el a părut să fie mai preocupat de altă problemă: impactul AI asupra economiei, scrie Bloomberg.

„Îmi este frică de viteza şi magnitutdinea pe care AI o poate avea în sfera socio-economică. Cred că lumea încă nu realizează cu ce se confruntă” a declarat Sam Altman.
CEO-ul OpenAI a atras atenţia că temerile oamenilor privind pierderea locurilor de muncă s-au mai diminuat faţă de anul trecut, dar că vigilenţa trebuie păstrată pentru că posibilitatea dispariţiei a milioane de locuri de muncă este reală.

„Mă tem că lumea nu ia în serios efectul inteligenţei artificiale asupra economiei, iar asta va crea o problemă reală în viitor” a mai declarat Altman.

Noi cercetări dezvăluie măsura în care AI poate perturba economia. Un studiu al Fondului Monetar Internaţional de la începutul acestui an a constatat că tehnologia poate afecta aproximativ 60% din locurile de muncă din economiile avansate.

Aproximativ jumătate din aceste locuri de muncă pot fi automatizate, ceea ce ar putea duce la mai puţine angajări şi la scăderea salariilor.  Aproape 12 milioane de angajaţi din SUA ar putea fi nevoiţi să îşi schimbe locul de muncă până în 2030, potrivit unui studiu separat al McKinsey.

Angajaţii par să simtă deja efectele AI asupra propriului job. Unii directori executivi spun că şi-au înlocuit personalul cu un chatbot cu inteligenţă artificială, iar unii profesionişti au declarat că au pierdut locuri de muncă în favoarea unor instrumente precum ChatGPT.
Cei mai optimişti dintre angajaţi sunt de părere că tehnologia este fantastică dacă este utilizată corect pentru că poate creşte productivitatea şi ajută la economisirea timpului.

Cu toate acestea Altman rămâne îngrijorat de impactul AI pe piaţa muncii. Anul trecut, el a declarat într-un interviu pentru CNBC că este „puţin speriat” de ChatGPT, avertizând că apariţia companiei sale ar putea însemna sfârşitul pentru foarte multe joburi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău