FOTO S-a deschis un traseu turistic uluitor: Via feratta din Norvegia. ”Oceanul e la 860 de metri direct sub picioare”

29 Iun. 2023, 15:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Iun. 2023, 15:32 // Actual //  Lupu Eduard

Muntele impunător Hornelen de pe coasta de vest a Norvegiei este acum deschis pentru cei care caută adrenalina și au nervii de oțel necesari pentru a aborda noul său traseu de escaladă via ferrata, relatează CNN.

Via ferrata se traduce direct din italiană în engleză prin „cale de fier” – este un termen folosit pentru a descrie traseele de alpinism care folosesc cabluri de oțel și scări fixe pentru a ajuta alpiniștii.

Muntele Hornelan are o înălțime de 860 de metri și este declarat de către agenția de turism Fjord Norway drept cea mai înaltă faleză din Europa. De pe vârful său, Hornelen oferă panorame spectaculoase ale împrejurimilor fiordului norvegian.

„Adrenalina de a privi în jos printre bocancii de cățărare și de a vedea navele din fiord trecând la peste 2.000 de metri sub tine este de neegalat”, a declarat Rogier van Oorschot, cel care a creat noul traseu de cățărare, pentru CNN Travel, într-un comunicat.

Noua rută de escaladă este viziunea lui van Oorschot – el lucrează la acest proiect de nouă ani. Construcția a început vara trecută, iar via ferrata a fost deschisă oficial pe 18 iunie 2023. Van Oorschot operează acum tururi ghidate prin intermediul companiei sale, Hornelen Via Ferrata.

Hornelen este situat pe insula Bremangerlandet, în regiunea Nordfjord din Norvegia. Muntele, infamat în mitologia norvegiană ca loc de adunare a vrăjitoarelor, se crede, de asemenea, că a fost escaladat de regele Olaf I al Norvegiei, care a condus țara între 995 și 1000.

Cei care doresc să calce pe urmele lui Olaf prin via ferrata pot alege între trei trasee de diferite niveluri de dificultate: Ørnelia (Dealul Vulturului), Hekseveggen (Zidul Vrăjitoarelor) și Olavsrute (Traseul lui Olaf).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Dealul Vulturului este cel mai ușor dintre cele trei, descris de Kristoffer B. Fürstenberg, directorul de comunicare al Fjord Norway, ca fiind „o introducere plăcută în via ferrata – o urcare ușoară de două ore” și potrivit pentru copiii peste 12 ani. Rezervarea la Eagle Hill costă 1.095 de coroane norvegiene (aproximativ 102 dolari) de persoană. Prețul este același pentru adulți și copii.

Urmează Zidul Vrăjitoarelor, care este o „cățărare de șase ore cu o dificultate medie”, potrivită pentru cei peste 14 ani. Rezervarea pentru acest traseu costă 1.495 de coroane (aproximativ 139 de dolari) de persoană.

Traseul lui Olaf se îndreaptă până în vârf și este cel mai dificil, fiind potrivit doar pentru cei care au peste 16 ani și au o condiție fizică bună. Costă 1.695 de coroane (aproximativ 158 de dolari) de persoană. Traseul lui Olaf presupune o drumeție de o zi întreagă, dar îi răsplătește pe cei care perseverează cu ceea ce Fürstenberg numește o „priveliște extraordinară”.

„Ai oceanul la 860 de metri direct sub picioarele tale”, spune el pentru CNN Travel. „În stânga vezi oceanul mare și deschis, insulele, satele din fiorduri, brațele înguste ale fiordurilor, munții acoperiți de zăpadă și ghețarii mai departe în fiorduri. Nu cred că poți găsi un alt loc în care să vezi toate acestea în același timp.”

Hornelen Via Ferrata spune că se angajează să asigure siguranța cățărătorilor, cerându-le călătorilor să declare în prealabil orice afecțiune medicală și oferind un ham, un set de via ferrata – care include două brațe de carabină și un amortizor – și o cască pentru fiecare cățărător.

„Ghizii oferă prelegeri și demonstrații de siguranță înainte de călătorie și se asigură că toată lumea este în siguranță pe parcursul călătoriei”, spune Fürstenberg.

Mai multe informații despre cum să vă pregătiți și ce trebuie să aduceți sunt disponibile pe site-ul Hornelen Via Ferrata.

Hornelen Via Ferrata a fost deschis pentru ascensiuni ghidate doar de câteva zile – prima a avut loc pe 23 iunie – dar van Oorschot spune că feedback-ul a fost deja „copleșitor”.

„Abruptul abrupt al acestei stânci care se ridică din mare și priveliștea deschisă asupra fiordurilor este ceea ce surprinde pe toată lumea”, spune el.

Realitatea Live

11 Mai 2024, 07:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
11 Mai 2024, 07:28 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Oferta de listare la Bursa de Valori Bucureşti a furnizorului de gaze naturale şi electricitate Premier Energy (sub simbolul PE) a atras în cele trei zile cu discount de 5% subscrieri de aproximativ 1 miliard de lei (200 mil. euro), arată datele analizate de ZF.

Micii investitori au subscris 47 milioane de acţiuni PE, adică de aproape şapte ori peste cât au ei alocat pentru o companie care este evaluată în prospectul de listare la un multiplu P/E (raport capitalizare/preţ cu rezultatele pe 2023) cuprins între 6 şi 7. Numărul de ordine în trei zile este de 12.325. Un investitor poate avea unu sau mai multe ordine alocate.

“Ne-am tot întrebat când vom mai avea un IPO precum Hidroelectrica la Bursa de Valori, ceva cu adevărat electrizant şi de calibru. Este aici, tot din energie verde, pentru un campion naţional şi regional. Şi tot investitorii retail sunt cei care arată din nou ce forţă redutabilă pot fi pe piaţa noastră de capital”, potrivit Departamentului de Equity Research al TradeVille, cel mai mare broker de retail la BVB.

Oferta a început miercuri, 8 mai, şi este programată a se încheia pe 15 mai şi constă în vânzarea a circa 36 milioane de acţiuni PE, în principal prin majorare de capital cu acţiuni noi, la care se adaugă şi vânzări din partea unicului acţionar, fondul ceh de investiţii EMMA Holding. Numărul de acţiuni poate fi majorat cu 20%.

Investitorii de retail au avut un discount de subscriere de 5% în primele zile, care se aplică la preţul final al ofertei. Cel din urmă va fi decis de companie alături de brokeri pe baza feedback-ului din partea marilor investitori.

Astfel, în sistemul Bursei de Valori Bucureşti au fost introduse ordine pentru achiziţia a 47 milioane de acţiuni la preţul de 21,5 lei la care investitorii de retail pot subscrie. Cu alte cuvinte retailul a subscris până acum cu 30% peste întreaga ofertă.

Micii investitori au alocate 7,2 milioane de acţiuni – în scenariul standard care nu presupune supliementarea tranzacţiei, opţiune care are şanse de a se materializa dat fiind interesul pe această tranşă- reprezentând 20% din toată oferta. Restul de 80% sunt alocate investitorilor instituţionali.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău