FOTO S-a deschis un traseu turistic uluitor: Via feratta din Norvegia. ”Oceanul e la 860 de metri direct sub picioare”

29 Iun. 2023, 15:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Iun. 2023, 15:32 // Actual //  bani.md

Muntele impunător Hornelen de pe coasta de vest a Norvegiei este acum deschis pentru cei care caută adrenalina și au nervii de oțel necesari pentru a aborda noul său traseu de escaladă via ferrata, relatează CNN.

Via ferrata se traduce direct din italiană în engleză prin „cale de fier” – este un termen folosit pentru a descrie traseele de alpinism care folosesc cabluri de oțel și scări fixe pentru a ajuta alpiniștii.

Muntele Hornelan are o înălțime de 860 de metri și este declarat de către agenția de turism Fjord Norway drept cea mai înaltă faleză din Europa. De pe vârful său, Hornelen oferă panorame spectaculoase ale împrejurimilor fiordului norvegian.

„Adrenalina de a privi în jos printre bocancii de cățărare și de a vedea navele din fiord trecând la peste 2.000 de metri sub tine este de neegalat”, a declarat Rogier van Oorschot, cel care a creat noul traseu de cățărare, pentru CNN Travel, într-un comunicat.

Noua rută de escaladă este viziunea lui van Oorschot – el lucrează la acest proiect de nouă ani. Construcția a început vara trecută, iar via ferrata a fost deschisă oficial pe 18 iunie 2023. Van Oorschot operează acum tururi ghidate prin intermediul companiei sale, Hornelen Via Ferrata.

Hornelen este situat pe insula Bremangerlandet, în regiunea Nordfjord din Norvegia. Muntele, infamat în mitologia norvegiană ca loc de adunare a vrăjitoarelor, se crede, de asemenea, că a fost escaladat de regele Olaf I al Norvegiei, care a condus țara între 995 și 1000.

Cei care doresc să calce pe urmele lui Olaf prin via ferrata pot alege între trei trasee de diferite niveluri de dificultate: Ørnelia (Dealul Vulturului), Hekseveggen (Zidul Vrăjitoarelor) și Olavsrute (Traseul lui Olaf).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Dealul Vulturului este cel mai ușor dintre cele trei, descris de Kristoffer B. Fürstenberg, directorul de comunicare al Fjord Norway, ca fiind „o introducere plăcută în via ferrata – o urcare ușoară de două ore” și potrivit pentru copiii peste 12 ani. Rezervarea la Eagle Hill costă 1.095 de coroane norvegiene (aproximativ 102 dolari) de persoană. Prețul este același pentru adulți și copii.

Urmează Zidul Vrăjitoarelor, care este o „cățărare de șase ore cu o dificultate medie”, potrivită pentru cei peste 14 ani. Rezervarea pentru acest traseu costă 1.495 de coroane (aproximativ 139 de dolari) de persoană.

Traseul lui Olaf se îndreaptă până în vârf și este cel mai dificil, fiind potrivit doar pentru cei care au peste 16 ani și au o condiție fizică bună. Costă 1.695 de coroane (aproximativ 158 de dolari) de persoană. Traseul lui Olaf presupune o drumeție de o zi întreagă, dar îi răsplătește pe cei care perseverează cu ceea ce Fürstenberg numește o „priveliște extraordinară”.

„Ai oceanul la 860 de metri direct sub picioarele tale”, spune el pentru CNN Travel. „În stânga vezi oceanul mare și deschis, insulele, satele din fiorduri, brațele înguste ale fiordurilor, munții acoperiți de zăpadă și ghețarii mai departe în fiorduri. Nu cred că poți găsi un alt loc în care să vezi toate acestea în același timp.”

Hornelen Via Ferrata spune că se angajează să asigure siguranța cățărătorilor, cerându-le călătorilor să declare în prealabil orice afecțiune medicală și oferind un ham, un set de via ferrata – care include două brațe de carabină și un amortizor – și o cască pentru fiecare cățărător.

„Ghizii oferă prelegeri și demonstrații de siguranță înainte de călătorie și se asigură că toată lumea este în siguranță pe parcursul călătoriei”, spune Fürstenberg.

Mai multe informații despre cum să vă pregătiți și ce trebuie să aduceți sunt disponibile pe site-ul Hornelen Via Ferrata.

Hornelen Via Ferrata a fost deschis pentru ascensiuni ghidate doar de câteva zile – prima a avut loc pe 23 iunie – dar van Oorschot spune că feedback-ul a fost deja „copleșitor”.

„Abruptul abrupt al acestei stânci care se ridică din mare și priveliștea deschisă asupra fiordurilor este ceea ce surprinde pe toată lumea”, spune el.

Realitatea Live

23 Nov. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Nov. 2024, 09:40 // Actual //  Ursu Victor

Northvolt AB a cerut protecţie împotriva falimentului în Statele Unite, după ce o încercare disperată de a obţine finanţare de salvare a eşuat, lăsând producătorul de baterii într-o situaţie dificilă, cu doar o săptămână de lichidităţi disponibile, potrivit Bloomberg.

Furnizorul suedez de baterii pentru vehicule electrice va încerca să se reorganizeze în cadrul capitolului 11 din Codul falimentului american, conform unei declaraţii emise joi. Potrivit unui depozit, Northvolt avea aproximativ 30 de milioane de dolari în numerar şi datorii de 5,84 miliarde de dolari.

Această sumă face ca Northvolt să fie una dintre cele mai îndatorate companii care au solicitat falimentul în Statele Unite în acest an, potrivit datelor Bloomberg. Aceasta este urmată de Intrum AB, o altă companie suedeză care a depus o cerere similară săptămâna trecută.

Compania a ales să urmeze calea legală din SUA pentru a oferi un cadru familiar investitorilor existenţi şi potenţialilor investitori interesaţi să furnizeze finanţare, a explicat o sursă apropiată situaţiei.

Această decizie încheie luni de negocieri cu proprietarii, clienţii şi creditorii, în încercarea de a găsi o soluţie pentru continuarea activităţii, după ce resursele financiare au fost epuizate. Northvolt a redus cu un sfert numărul angajaţilor şi a renunţat la planurile de extindere, pentru a face faţă unei crize de lichidităţi care s-a agravat în toamnă, după ce a pierdut un contract important şi nu a reuşit să acceseze un împrumut verde de 5 miliarde de dolari.

Compania a fost considerată un simbol al speranţelor europene de a crea un lanţ de aprovizionare independent pentru vehiculele electrice, în concurenţă cu producătorii stabiliţi din China şi Coreea de Sud.

Fabrica emblematică Northvolt Ett, situată lângă Cercul Arctic din Suedia, va continua să funcţioneze în mod normal pe durata reorganizării. „Compania va continua să livreze produse clienţilor, îndeplinindu-şi în acelaşi timp obligaţiile faţă de furnizorii esenţiali şi va asigura plata salariilor angajaţilor”, a afirmat compania.

În cadrul procedurii de faliment, Northvolt va avea acces la aproximativ 145 de milioane de dolari în garanţii de numerar, conform declaraţiilor companiei. Scania CV AB, divizia de camioane a Volkswagen AG şi un client important al Northvolt, a anunţat că va contribui cu 100 de milioane de dolari pentru finanţarea debitorului în posesie.

Judecătorul american de faliment Alfredo Perez a spus în timpul unei audieri de joi că va aproba cererea Northvolt de a începe utilizarea finanţării din faliment şi a altor împrumuturi pentru a acoperi salariile şi cheltuielile angajaţilor în timpul procesului de reorganizare conform capitolului 11. După reducerile de personal anunţate, Northvolt mai are aproximativ 6.400 de angajaţi în Suedia, Polonia şi Statele Unite.

Filialele Northvolt care se ocupă de fabricile planificate în Germania şi Canada nu fac parte din procesul de faliment conform capitolului 11, dar compania a declarat că aceste proiecte vor fi amânate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală