Peste 35 de miliarde de țigarete ilicite consumate în UE, anul trecut. Bugetul european ratează încasări semnificative

29 Iun. 2023, 14:00
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
29 Iun. 2023, 14:00 // Actual //  MD Bani

Consumul de țigarete ilicite continuă să crească în UE, relevă studiul KPMG pentru anul 2022. În total, au fost consumate 35.8 miliarde de țigarete, cu 0.7% mai mult comparativ cu anul 2021, cauzând guvernelor pierderi la bugetul de stat de 11.4 miliarde de euro, cu 8.5% mai mult decât în 2021. Creșterea pieței ilicite în UE este predominant cauzată de consumul produselor de tutun contrafăcute, notează MoldStreet.

Consumul de țigarete contrafăcute și de contrabandă este cel mai înalt în Franța, ajungând la 16.9 miliarde de țigarete ilicite, urmată de Ucraina, unde s-au consumat 7.4 miliarde de țigarete și de Marea Britanie, cu 5.9 miliarde de țigarete, arată studiul realizat independent de KPMG la solicitarea Philip Morris International.

Interviurile realizate de KPMG cu organele de drept relevă că producerea și distribuirea țigaretelor contrafăcute în interiorul granițelor UE este în creștere, în special, grupările criminale și-au orientat activitățile în statele UE cu cele mai mari taxe și prețuri, obținând profituri mai mari. În țări precum Belgia, Danemarca, Franța și Germania cresc capturile de țigări și raidurile asupra fabricilor clandestine de producere a țigaretelor.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În pofida creșterii consumului ilicit, studiul KPMG scoate în evidență că majoritatea statelor UE, 21 din 27, înregistrează o descreștere stabilă a volumului de țigarete ilicite. Cu excepția Franței, per general, consumul ilicit este în descreștere cu 7.5%, în mare parte datorită Greciei, Olandei, Portugaliei și României.

„Politicile efective, calendarele fiscale, sancțiuni descurajatoare și asigurarea aplicării legii, au permis mai multor state membre UE să înregistreze o descreștere a consumului de țigarete ilicite. Totodată, în alte state, cu regret, asistăm la schimbarea pieței legale către una condusă de rețele criminale. Acest lucru ne demonstrează eșecul majorării disproporționate a taxelor și a politicilor de reglementare, care nu cuprind toate riscurile. Raportul KPMG ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru autoritățile de reglementare și factorii de decizie din UE, pentru a lua în considerare că milioane de consumatori continuă să fumeze mizând pe produsele de pe piața neagră”, a declarat Massimo Andolina, președintele regiunii europene a Philip Morris International.

Studiul KPMG a fost realizat în 32 de state europene, dintre care 27 sunt membre ale Uniunii Europene.

Realitatea Live

24 Mai 2024, 13:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Mai 2024, 13:53 // Actual //  Lupu Eduard

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a câștigat controlul asupra conducerii Moldovei și încearcă acum să tragă Republica Moldova într-un război cu Rusia și Belarus, a declarat directorul FSB, Alexander Bortnikov. „Autoritățile moldovenești și-au pierdut de fapt independența politică. Mai mult, astăzi Chișinăul se confruntă cu problema renunțării la identitate națională și statalitate în general. Alianța trage, literalmente, Moldova într-o confruntare militară cu Rusia și Belarus”, a declarat Bortnikov la o ședință a Consiliului Organismelor de Securitate și Serviciilor Speciale din Țările CSI la Bishkek (citat de TASS).

Potrivit acestuia, Statele Unite, Marea Britanie și aliații lor din NATO „folosesc deja întregul arsenal de război hibrid” în CSI, așa că situația din regiune rămâne tensionată. „Se creează condiții pentru crize interne și „revoluții de culoare” în CSI. În acest scop, sunt utilizați agenți de influență, partide și mișcări de opoziție controlate, organizații non-profit și mass-media pseudo-independentă”, a menționat Bortnikov. În plus, șeful FSB a subliniat intensitatea crescută a operațiunilor cibernetice ale NATO împotriva sistemelor guvernamentale, energiei, sectorului bancar și transporturilor din țările CSI. Potrivit acestuia, în aceste scopuri, serviciile de informații occidentale folosesc pe scară largă infrastructura corporațiilor IT transnaționale.

Declarația lui Bortnikov a venit la câteva zile după ce Moldova a devenit prima din lume care a semnat un acord de parteneriat pentru securitate și apărare cu Uniunea Europeană.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău