Cine este doamna de fier de la Erste care din biroul ei de la Viena a ţinut frâiele celei mai mari listări din Europa

06 Iul. 2023, 04:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Iul. 2023, 04:42 // Actual //  bani.md

Punctul zero al ofertei de listare a Hidroelectrica a fost un birou din Viena al Erste, acolo de unde de mai bine de 30 de ani Karin Heitzinger-Daxböck, 57 de ani, conduce un sindicat al pieţei de capital care iniţiază, consiliează şi structurează listări de miliarde de euro ale unor companii gigant.

Karin Heitzinger-Daxböck, 57 de ani, este personajul cheie al ofertei de listare a Hidroelectrica la BVB. În biroul ei de la Viena s-a ţinut bookul Hidroelectrica, adică ordinele venite de la marii investitori. Karin Heitzinger-Daxböck este director al sindicatului ECM – (Equity Capital Markets) din cadrul Erste Group Bank din aprilie 1993 încoace. Este profesionistă şi dură, spun oamenii din piaţă. Printre alte listări pe care le-a bifat se numără inclusiv CTP la Amsterdam.

Punctul zero al ofertei de listare a Hidroelectrica a fost un birou din Viena al Erste, acolo de unde de mai bine de 30 de ani Karin Heitzinger-Daxböck, 57 de ani, conduce un sindicat al pieţei de capital care iniţiază, consiliează şi structurează listări de miliarde de euro ale unor companii gigant.

Din aprilie 1993 încoace austriaca este director al sindicatului pieţei de capital al Erste Group, unul dintre greii brokerajului din oferta de 9,3 miliarde de lei a Hidroelectrica, fiind agent de stabilizare. În laptopul ei din biroul de la Viena s-a ţinut bookul ofertei, adică procesarea ordinelor venite de la marii investitori din cea mai mare vânzare de acţiuni din istoria României: 20% din Hidroelectrica.

Ea este personajul cheie al celei mai mari listări din Europa de după începerea războiului din Ucraina, fiind în permanentă legătură cu investitorii instituţionali, cei care au stabilit într-un final preţul ofertei de listare şi au dat astfel o capitalizare anticipată de 47 miliarde de lei pentru Hidroelectrica.

Printre ofertele la care a lucrat austriaca se numără şi listarea proprietarului de spaţii logistice CTP la Bursa de la Amsterdam.
Din această poziţie de la Erste, Karin Heitzinger-Daxböck acoperă segmentul investitorilor instituţionali, cei care decid preţul într-o ofertă de listare şi care au alocată cea mai mare parte a ofertei. Practic Fondul Proprietatea a apelat la cei mai buni dintre cei mai buni dar probabil şi costul serviciilor sunt pe măsură performanţei.
În prospectul de listare nu este dezvăluită suma pe care Fondul o plăteşte către consorţiul de listare, precum nume grele ca Citigroup, Erste, Jefferies, Morgan Stanley, Barclays, BT Capital Partners, BCR, Swiss Capital, BRD dar unele calcule ale ZF arată o sumă de 80 mil. euro.

Potrivit platformei de socializare în business LinkedIn Karin Heitzinger-Daxböck a absolvit Universitatea de Economie şi Afaceri din Viena cu un masterat în administrarea afacerilor în anul 1993. O căutare pe Google oferă puţine rezultate despre şefa de la Erste, cu un prim link spre LinkedIn, însă oamenii din piaţă spun despre ea că este o profesionistă, cu foarte mare experienţă în tranzacţii de miliarde de euro. Dar şi dură, fiind implicată în foarte multe tranzacţii de listare.  “Ce este important pentru mine? S? men?in un mediu de lucru pl?cut ?i apreciat, într-o perioad? în care presiunea asupra angaja?ilor este în cre?tere“, spunea ea în urmă cu câţiva ani pentru Erste.

Este nevoie de sânge rece şi de stăpânire de caracter când semnezi tranzacţii de miliarde de euro ştiind că în spate sunt mii de acţionari, unii cu o putere financiară chiar peste PIB-ul României.

Erste Group – în mod direct sau prin BCR – este coordonator global al ofertei de listare a Hidroelectrica şi agent de stabilizare. Prin cea din urmă funcţie Erste poate efectua tranzacţii de stabilizare în vederea susţinerii preţului H2O după listarea companiei. Tranzacţiile nu sunt obligatorii şi pot fi efectuate în orice moment pentru 30 de zile de după listarea companiei.

Preţul final stabilit în oferta de listare a producătorului de energie electrică Hidroelectrica (H2O) este de 104 lei pe acţiune ceea ce înseamnă că evaluarea companiei se ridică la 47 miliarde de lei, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor publicate cu pe site-ul BVB. Fondul Proprietatea a anunţat că a supraalocat şi că a vândut întreg pachetul de 20%, respective 89 de milioane de acţiuni.

La o capitalizare anticipată de 47 mld. lei (9,4 mld. euro) şi pe baza profitului net din ultimele 12 luni, Hidroelectrica se pregăteşte să se lanseze pe 12 iulie la Bursa de la Bucureşti la un multiplu PER (price earning ratio) de 9,55 ori şi la unul comparative cu veniturile companiei de stat de 4,55 ori.
Spre comparaţie acţiunile producătorului de energie Verbund la Viena, fratele mai mare al Hidroelectrica, se tranzacţionează la un multiplu PER de 14 ori şi o capitalizare bursieră de 26,2 mld. euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Iul. 2025, 14:02
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
17 Iul. 2025, 14:02 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul a adoptat recent, în lectură finală, un proiect de lege care întărește drepturile consumatorilor de servicii financiare și sporește responsabilitatea furnizorilor din acest sector. Actul normativ marchează începutul procesului de modernizare a cadrului legal, în perspectiva armonizării cu legislația Uniunii Europene.

Conform noilor reglementări, colectarea datoriilor aferente contractelor de credit de consum va intra sub supravegherea Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), care va controla respectarea limitelor privind dobânda, comisioanele și costul total al creditului, acesta neputând depăși suma debursată.

CNPF va monitoriza și activitatea intermediarilor – inclusiv brokeri și agenți de credite – pentru a combate practicile comerciale incorecte și abuzurile în procesul de vânzare a bunurilor în rate. Totodată, beneficiarii de credite de la Asociațiile de Economii și Împrumut vor beneficia de același regim de protecție ca ceilalți consumatori financiari, iar fidejusorii vor fi acoperiți de Legea privind contractele de credit de consum, la fel ca debitorii principali.

Noua lege introduce și obligația creditorilor de a adopta politici interne privind restructurarea datoriilor pentru debitorii aflați în dificultate, măsură ce va consolida protecția în perioade de criză economică. În plus, sunt clarificate aspecte legate de aplicarea dobânzii de întârziere și este impusă obligativitatea includerii graficului de rambursare în informația precontractuală.

O modificare importantă vizează calcularea perioadei de trei ani pentru reparația cu piese originale a vehiculelor asigurate, care va începe de la data primei înmatriculări, nu de la anul fabricației. Aceasta corectează o practică defavorabilă pentru posesorii de mașini înmatriculate cu întârziere.

Pentru contractele de asigurare, furnizorii vor fi obligați să analizeze necesitățile fiecărui consumator și să ofere documente de informare înainte de semnare. În plus, constatarea amiabilă va putea fi completată și în format electronic, facilitând procedura în caz de accident.

Pentru produsele financiare combinate, cum ar fi vânzările în rate cu polițe de asigurare incluse, consumatorii vor primi informații separate pentru fiecare componentă și vor avea posibilitatea de a le achiziționa distinct. Publicitatea la aceste servicii va fi supusă unor reglementări mai stricte pentru a preveni inducerea în eroare.

Legea prevede și o procedură standard de soluționare a reclamațiilor la nivelul furnizorilor, cu termen de răspuns de maximum 15 zile lucrătoare. Dacă răspunsul nu este satisfăcător, consumatorii pot sesiza CNPF sau instanțele de judecată.

Pentru creșterea eficienței controlului, CNPF va avea dreptul să efectueze „cumpărături de control” – metode anonime de testare a conformității furnizorilor, utile în depistarea neregulilor ascunse.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA