Cine este doamna de fier de la Erste care din biroul ei de la Viena a ţinut frâiele celei mai mari listări din Europa

06 Iul. 2023, 04:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Iul. 2023, 04:42 // Actual //  bani.md

Punctul zero al ofertei de listare a Hidroelectrica a fost un birou din Viena al Erste, acolo de unde de mai bine de 30 de ani Karin Heitzinger-Daxböck, 57 de ani, conduce un sindicat al pieţei de capital care iniţiază, consiliează şi structurează listări de miliarde de euro ale unor companii gigant.

Karin Heitzinger-Daxböck, 57 de ani, este personajul cheie al ofertei de listare a Hidroelectrica la BVB. În biroul ei de la Viena s-a ţinut bookul Hidroelectrica, adică ordinele venite de la marii investitori. Karin Heitzinger-Daxböck este director al sindicatului ECM – (Equity Capital Markets) din cadrul Erste Group Bank din aprilie 1993 încoace. Este profesionistă şi dură, spun oamenii din piaţă. Printre alte listări pe care le-a bifat se numără inclusiv CTP la Amsterdam.

Punctul zero al ofertei de listare a Hidroelectrica a fost un birou din Viena al Erste, acolo de unde de mai bine de 30 de ani Karin Heitzinger-Daxböck, 57 de ani, conduce un sindicat al pieţei de capital care iniţiază, consiliează şi structurează listări de miliarde de euro ale unor companii gigant.

Din aprilie 1993 încoace austriaca este director al sindicatului pieţei de capital al Erste Group, unul dintre greii brokerajului din oferta de 9,3 miliarde de lei a Hidroelectrica, fiind agent de stabilizare. În laptopul ei din biroul de la Viena s-a ţinut bookul ofertei, adică procesarea ordinelor venite de la marii investitori din cea mai mare vânzare de acţiuni din istoria României: 20% din Hidroelectrica.

Ea este personajul cheie al celei mai mari listări din Europa de după începerea războiului din Ucraina, fiind în permanentă legătură cu investitorii instituţionali, cei care au stabilit într-un final preţul ofertei de listare şi au dat astfel o capitalizare anticipată de 47 miliarde de lei pentru Hidroelectrica.

Printre ofertele la care a lucrat austriaca se numără şi listarea proprietarului de spaţii logistice CTP la Bursa de la Amsterdam.
Din această poziţie de la Erste, Karin Heitzinger-Daxböck acoperă segmentul investitorilor instituţionali, cei care decid preţul într-o ofertă de listare şi care au alocată cea mai mare parte a ofertei. Practic Fondul Proprietatea a apelat la cei mai buni dintre cei mai buni dar probabil şi costul serviciilor sunt pe măsură performanţei.
În prospectul de listare nu este dezvăluită suma pe care Fondul o plăteşte către consorţiul de listare, precum nume grele ca Citigroup, Erste, Jefferies, Morgan Stanley, Barclays, BT Capital Partners, BCR, Swiss Capital, BRD dar unele calcule ale ZF arată o sumă de 80 mil. euro.

Potrivit platformei de socializare în business LinkedIn Karin Heitzinger-Daxböck a absolvit Universitatea de Economie şi Afaceri din Viena cu un masterat în administrarea afacerilor în anul 1993. O căutare pe Google oferă puţine rezultate despre şefa de la Erste, cu un prim link spre LinkedIn, însă oamenii din piaţă spun despre ea că este o profesionistă, cu foarte mare experienţă în tranzacţii de miliarde de euro. Dar şi dură, fiind implicată în foarte multe tranzacţii de listare.  “Ce este important pentru mine? S? men?in un mediu de lucru pl?cut ?i apreciat, într-o perioad? în care presiunea asupra angaja?ilor este în cre?tere“, spunea ea în urmă cu câţiva ani pentru Erste.

Este nevoie de sânge rece şi de stăpânire de caracter când semnezi tranzacţii de miliarde de euro ştiind că în spate sunt mii de acţionari, unii cu o putere financiară chiar peste PIB-ul României.

Erste Group – în mod direct sau prin BCR – este coordonator global al ofertei de listare a Hidroelectrica şi agent de stabilizare. Prin cea din urmă funcţie Erste poate efectua tranzacţii de stabilizare în vederea susţinerii preţului H2O după listarea companiei. Tranzacţiile nu sunt obligatorii şi pot fi efectuate în orice moment pentru 30 de zile de după listarea companiei.

Preţul final stabilit în oferta de listare a producătorului de energie electrică Hidroelectrica (H2O) este de 104 lei pe acţiune ceea ce înseamnă că evaluarea companiei se ridică la 47 miliarde de lei, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor publicate cu pe site-ul BVB. Fondul Proprietatea a anunţat că a supraalocat şi că a vândut întreg pachetul de 20%, respective 89 de milioane de acţiuni.

La o capitalizare anticipată de 47 mld. lei (9,4 mld. euro) şi pe baza profitului net din ultimele 12 luni, Hidroelectrica se pregăteşte să se lanseze pe 12 iulie la Bursa de la Bucureşti la un multiplu PER (price earning ratio) de 9,55 ori şi la unul comparative cu veniturile companiei de stat de 4,55 ori.
Spre comparaţie acţiunile producătorului de energie Verbund la Viena, fratele mai mare al Hidroelectrica, se tranzacţionează la un multiplu PER de 14 ori şi o capitalizare bursieră de 26,2 mld. euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Mai 2025, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 14:57 // Actual //  Ursu Victor

Gigantul energetic Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, intenționează să intre direct pe piața din Republica Moldova prin înființarea unei subsidiare de trading, care ar putea acoperi până la 30% din necesarul de gaze naturale al țării vecine.

„Există un potențial maxim de 1 miliard de metri cubi, cât este consumul total al Moldovei. Noi estimăm că am putea acoperi între 20% și 30% din acest volum”, a declarat directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, citat de Profit.ro.

Spre deosebire de România, unde Romgaz este obligată prin lege să vândă gaze la un preț reglementat de 120 lei/MWh pentru consumatorii casnici și CET-uri până în martie 2026, piața din Republica Moldova este complet liberalizată. Acest aspect creează o oportunitate de a vinde gazele la prețuri mai mari.

„Diferența dintre prețurile din România și cele din Republica Moldova, chiar și după scăderea tarifului de transport, ne permite să valorificăm gazele la un preț mai bun peste Prut”, se menționează într-un document oficial al Romgaz.

Planul de extindere a Romgaz în Moldova vine și în contextul în care compania se pregătește să majoreze semnificativ producția, odată cu extragerea gazelor din zăcământul offshore Neptun Deep, dezvoltat împreună cu OMV Petrom. Producția din Marea Neagră este așteptată să înceapă în 2027.

De altfel, Energocom, traderul de stat al Republicii Moldova, a semnat deja primul său contract pe termen lung cu OMV Petrom pentru livrări de gaze provenite din Neptun Deep, consolidând astfel poziția României ca furnizor strategic pentru securitatea energetică a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO