Moldova Tourism Forum 2021 – eveniment, în premieră, dedicat industriei turismului din Republica Moldova

24 Mai 2021, 13:29
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Mai 2021, 13:29 // Actual //  MD Bani

Pentru prima dată, un eveniment internațional dedicat industriei turismului din Republica Moldova va avea loc  în perioada 27 – 28 mai curent. Moldova Tourism Forum 2021 este organizat de Agenția de Investiții, alături de partenerul  strategic, USAID Moldova. Forumul are scopul de a conecta online toți reprezentanții din acest sector, dar și potențialii turiști, care caută  să descopere destinații neexplorate. Evenimentul se va focusa pe strategia de reconectare a Republicii Moldova la circuitul turistic internațional, precum și pe inițiativele de relansare în conformitate cu noile cerințe.

În pofida dificultăților întâmpinate, industria turismului din Republica Moldova a demonstrat că este loc pentru conturarea unei alte realități, dând dovadă de capacitate de adaptare și spirit inovativ. După o remodelare semnificativă a sectorului, Republica Moldova este pregătită să-și consolideze poziția în regiune, ca destinație emergentă ce își va surprinde vizitatorii prin experiențe autentice.

Rodica Verbeniuc, Director General Agenția de Investiții:

„Criza pandemică a avut un impact devastator asupra turismului global și, din păcate, Moldova nu este o excepție. Agenția de Investiții s-a angajat să sprijine toate companiile din industrie și a dedicat toate eforturile, în 2020, intensificării turismului intern. Forumul este destinat profesioniștilor care își vor împărtăși experiența, viziunea și despre tendințele globale, precum și pentru toți oamenii cărora le place să călătorească. Îmi doresc ca anul acesta să fie asociat cu un vârf montan pe care l-am cucerit datorită perseverenței noastre și voinței noastre de a comunica lumii întregi că Republica Moldova este o destinație turistică demnă.”

Pe parcursul celor două zile, evenimentul va fi organizat în 14 panel-uri, la care vor participa și invitați de onoare din industria turismului, precum Secretarul General al UNWTO, Zurab Pololikashvili, reprezentantul Biroului comisarului UE pentru transport și turism, Răzvan Marc, Directorul Departamentului regional pentru Europa din cadrul Organizației Mondiale a Turismului, Alessandra Priante, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, E.S. Anna Lyberg, Șeful Misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander, dar și artiști, jurnaliști, bloggeri, vloggeri și ambasadori ai turismului, cum sunt Nata Albot, Ion Lazarenco, Valentina Nafornița și alte personalități relevante pentru acest domeniu.

Programul va scoate în prim plan studii de caz din experiența internațională, precum și bune practici și inițiative regionale ce servesc drept model de adaptabilitate și dezvoltare pe termen lung. Speakerii de talie internațională își vor împărtăși expertiza prin prisma principiilor de sustenabilitate, replicabile și în țara noastră, spre a dezvolta un sector incluziv și rezilient.

A doua zi a forumului va culmina cu premierea ambasadorilor turismului național, o oportunitate de promovare a actorilor din industria turismului intern și receptor. Aici se vor premia inițiativa antreprenorială demonstrată prin reconceptualizarea ofertei turistice, adaptarea la noile realități prin oferirea soluțiilor inovative și digitalizare a serviciilor turistice, lansarea afacerilor noi în anul 2020 marcat de criza pandemică de Covid 19, precum și contribuția la promovarea turismului autohton. Totodată vor fi premiați noii veniți în industrie, dar și cei care au reușit să transforme provocările crizei în noi oportunități.

Cei care vor să participe la forum sunt rugați să se înregistreze pe următorul link:
https://forms.gle/QqsDW6AdTfgFuJpe7

Agenda poate fi consultată aici: www.mtf.md

*Evenimentul este susținut de Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID Moldova, Embassy of Sweden in Chisinau și UK in Moldova – British Embassy Chisinau.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:08 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul anchetei penale „INTERPOL”, Procuratura Anticorupție, cu sprijinul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), a ridicat două automobile cu o valoare totală de aproximativ 1,2 milioane MDL. Aceste bunuri reprezintă o parte din mita plătită în schema de corupție pentru blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL, fiind considerate bunuri infracționale. În total, au fost aplicate măsuri de sechestru în valoare de peste 11,7 milioane MDL pe teritoriul Republicii Moldova.

Investigația face parte dintr-o colaborare internațională între Republica Moldova și Franța, demarată în aprilie 2024, vizând o presupusă schemă de corupție prin care funcționari publici din mai multe țări primeau mită pentru a facilita blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL în cazul infractorilor internaționali aflați în căutare. La nivel național, ancheta a fost sprijinită de ofițerii și procurorii francezi, precum și de Biroul Federal de Investigații al SUA.

În cadrul investigațiilor din iunie 2024, au avut loc percheziții multiple în Republica Moldova, iar procurorii au analizat documente și materiale ridicate cu sprijinul Centrului Național Anticorupție și al Inspectoratului Național de Investigații. Au fost audiate zeci de persoane, unele dintre ele fiind reținute și arestate preventiv.

Potrivit probelor adunate până în prezent, un grup criminal organizat ar fi pus la cale o schemă de corupție în care avocați și foști funcționari publici moldoveni, cu implicarea unei companii din Emiratele Arabe Unite, depuneau cereri false la INTERPOL, solicitând blocarea Notificărilor Roșii pe motiv că persoanele în cauză aveau statut de solicitanți de azil în Republica Moldova. Aceștia au obținut astfel o favoare ilegală, iar funcționari publici din cadrul Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) au inițiat procedura de azil în mod ilegal, fără ca persoanele implicate să fie fizic prezente în țară.

În paralel, Procuratura Anticorupție a desfășurat investigații financiare prin Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, identificând fluxuri financiare suspecte și bunuri infracționale care urmează a fi confiscate. Printre bunurile sechestrate se numără proprietăți imobiliare și vehicule de lux, dar și conturi bancare și mijloace bănești.

Printre bunurile confiscate se numără:

  • Casă de locuit și teren pentru construcții în Chișinău, în valoare de aproximativ 3,45 milioane MDL
  • Cota-parte din apartamente și case în Chișinău și Vadul lui Vodă, cu valori de aproximativ 2,04 milioane și 3,26 milioane MDL
  • Mașini de lux, inclusiv Toyota Camry, Range Rover, și Mercedes GLC
  • Conturi bancare și mijloace bănești în valoare de aproximativ 41.449 EUR și 600 USD

Ancheta continuă, iar Procuratura Anticorupție colaborează cu autoritățile din diverse jurisdicții pentru a descuraja activitățile infracționale care afectează investigațiile internaționale. De asemenea, în urma acestei anchete, INTERPOL a deblocat Notificările Roșii pentru persoanele implicate în această schemă, oprind astfel utilizarea acesteia de către fugarii internaționali.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău