Record de remitențe în Republica Moldova. Cum se explică

24 Mai 2021, 07:19
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Otilia Cotruța
24 Mai 2021, 07:19 // Bănci şi Finanţe //  Otilia Cotruța

În primele patru luni ale anului curent, în Republica Moldova au fost transferate de peste hotare mijloace bănești în sumă de peste jumătate de miliard de dolari, înregistrând o creștere semnificativă în comparație cu anii precedenți.

datele Băncii Naționale a Moldovei arată că în comparație cu primele patru luni ale anului trecut, volumul transferurilor bănești de peste hotare în favoarea persoanelor fizice a crescut semnificativ, de la 368 de milioane de dolari la 512 milioane de dolari. Astfel, creșterea este de aproximativ 40%.

De fapt, în primele patru luni ale acestui an, volumul transferurilor este mai mare decât în toți anii precedenți începând cu 2014. Acesta este primul an de referință de când sunt publicate astfel de date de Banca Națională a Moldovei.

Unul dintre motivele cheie pentru înregistrarea acestei creșteri ține de aducerea în albia „albă” a banilor veniți de peste hotare. Migranții au recurs mai des la transferuri bănești, în imposibilitatea de a veni acasă pe perioada coronacrizei.

Realitatea Live19 Iun. 2021, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Iun. 2021, 13:30 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, spune despre noua metodologie aprobată de ANRE referitor la plafonarea prețurilor la carburanți, că este împotriva principiilor economiei de piață, încurajează instituirea monopolului și are menirea de a-i elimina pe petroliștii mici. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Piatnitsa s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova.

Potrivit expertului în domeniul energetic, Victor Parlicov, noua metodologie de calcul e distructivă pentru piața petrolieră din Republica Moldova, întrucât nu pot fi stabilite reguli similare pentru petroliști care au cheltuieli și profitabilitate complet diferite.

„Tentativa de a reglementa prețurile prin instituirea unui plafon pe o piață concurențială nu este o soluție bună și din start este sortită eșecului. Dacă în lege este indicat că suntem o economie de piață, atunci trebuie să creăm condiții pe piața concurențială, ca petroliștii să se bată între ei pentru consumator. Acum ANRE are misiunea de a stabili o marjă, care de facto, este imposibil de stabilit, pentru că fiecare companie are contracte diferite, costuri diferite”, a spus Victor Parlicov.

Astfel, în opinia expertului, noua metodologie de calcul va duce la instituirea unui monopol pe piață și-i va elimina pe petroliștii mici.

„Există riscul ca de pe piață să dispară petroliștii mici. Ei nu se vor încadra în marja stabilită de ANRE pentru că nu poți să pui pe aceeași balanță un agent economic care vinde o tonă de combustibil pe zi cu unul care vinde 10 tone. Dacă se dorește lichidarea petroliștilor mici, probabil, este o decizie bună”, a declarat Victor Parlicov.

Noua lege, promovată în Parlament de deputatul independent Alexandru Oleinic, prevede că prețurile la carburanți sunt stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile-plafon stabilite de ANRE. Prețul-plafon este calculat de instituția regulatoare în fucție de cotațiile bursiere Platts, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal. Periodicitatea de recalculare este de 14 zile.