Comoara de 500.000 de dolari descoperită în burta unei balene. Un kilogram costă cât o mașină de lux

14 Iul. 2023, 05:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Iul. 2023, 05:43 // Actual //  bani.md

Un cercetător de la Universitatea Las Palmas din Spania a făcut o descoperire neobișnuită pe o plajă din Insulele Canare.

Antonio Fernandez Rodriguez a fost uimit să descopere o adevărată comoară în interiorul unei balene moarte, eșuată la țărm. Expertul a găsit aproximativ 9,5 kilograme de chihlimbar în burta cașalotului, o substanță denumită ”aurul plutitor”, care valorează în total peste 500.000 de dolari.

Uriașa cantitate de chihlimbar din interiorul balenei i-ar fi rupt intestinul, cauzându-i moartea pe plaja de pe insula spaniolă, susțin cercetătorii, potrivit Live Science.

Chihlimbarul este folosit în industria parfumurilor și se poate vinde cu peste 50.000 de dolari kilogramul, atât cât ar costa o mașină de lux, precum Cadillac, Mercedes sau Lexus. Cantitatea găsită în Insulele Canare cântărea aproximativ 21 de lire sterline (9,5 kilograme) și se poate vinde cu aproximativ 550.000 de dolari.

Antonio Fernández Rodríguez, cercetător în domeniul sănătății animale de la Universitatea din Las Palmas, săpa în interiorul carcasei balenei eșuate pe plajă pentru a încerca să-și dea seama cum a murit, când a dat peste o bucată blocată în intestinul balenei.

Chihlimbarul părea să fi rupt intestinul balenei, ducând la moartea acesteia și, eventual, eșuarea ei pe plajă.

Doar 1% până la 5% dintre cașaloți (Physeter macrocephalus) dispun de chihlimbar – o secreție din canalul biliar despre care se crede că acoperă obiectele indigeste pe care animalul le-a mâncat.

În mod normal, balenele regurgitează aceste obiecte, dar când nu o fac, chihlimbarul ajută la protejarea organelor balenei de materialele ascuțite.

Această substanță rară a fost folosită în fabricarea parfumurilor de sute de ani, deoarece poate ajuta un parfum să se lipească de pielea unei persoane – și, în timp ce alternativele sintetice au fost inventate de atunci, unele companii încă o folosesc pentru anumite parfumuri.

Caşaloţii au fost una dintre cele mai căutate specii din industria istorică a vânătorii de balene, iar vânătoarea excesivă a făcut ca populaţia lor să scadă. Dar, în timp ce populația globală de cașaloți pare să se fi stabilizat de la declinul vânătorii de balene la sfârșitul secolului al XX-lea, specia este încă considerată vulnerabilă.

În Uniunea Europeană, care include Insulele Canare, comerțul cu chihlimbar este legal. Rodríguez a declarat că speră să vândă această bucată nou descoperită și să folosească veniturile pentru a sprijini victimele unei erupții vulcanice din 2021 de pe La Palmas, care a devastat părți ale insulei, cauzând daune estimate la 929 de milioane de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO