Comoara de 500.000 de dolari descoperită în burta unei balene. Un kilogram costă cât o mașină de lux

14 Iul. 2023, 05:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Iul. 2023, 05:43 // Actual //  bani.md

Un cercetător de la Universitatea Las Palmas din Spania a făcut o descoperire neobișnuită pe o plajă din Insulele Canare.

Antonio Fernandez Rodriguez a fost uimit să descopere o adevărată comoară în interiorul unei balene moarte, eșuată la țărm. Expertul a găsit aproximativ 9,5 kilograme de chihlimbar în burta cașalotului, o substanță denumită ”aurul plutitor”, care valorează în total peste 500.000 de dolari.

Uriașa cantitate de chihlimbar din interiorul balenei i-ar fi rupt intestinul, cauzându-i moartea pe plaja de pe insula spaniolă, susțin cercetătorii, potrivit Live Science.

Chihlimbarul este folosit în industria parfumurilor și se poate vinde cu peste 50.000 de dolari kilogramul, atât cât ar costa o mașină de lux, precum Cadillac, Mercedes sau Lexus. Cantitatea găsită în Insulele Canare cântărea aproximativ 21 de lire sterline (9,5 kilograme) și se poate vinde cu aproximativ 550.000 de dolari.

Antonio Fernández Rodríguez, cercetător în domeniul sănătății animale de la Universitatea din Las Palmas, săpa în interiorul carcasei balenei eșuate pe plajă pentru a încerca să-și dea seama cum a murit, când a dat peste o bucată blocată în intestinul balenei.

Chihlimbarul părea să fi rupt intestinul balenei, ducând la moartea acesteia și, eventual, eșuarea ei pe plajă.

Doar 1% până la 5% dintre cașaloți (Physeter macrocephalus) dispun de chihlimbar – o secreție din canalul biliar despre care se crede că acoperă obiectele indigeste pe care animalul le-a mâncat.

În mod normal, balenele regurgitează aceste obiecte, dar când nu o fac, chihlimbarul ajută la protejarea organelor balenei de materialele ascuțite.

Această substanță rară a fost folosită în fabricarea parfumurilor de sute de ani, deoarece poate ajuta un parfum să se lipească de pielea unei persoane – și, în timp ce alternativele sintetice au fost inventate de atunci, unele companii încă o folosesc pentru anumite parfumuri.

Caşaloţii au fost una dintre cele mai căutate specii din industria istorică a vânătorii de balene, iar vânătoarea excesivă a făcut ca populaţia lor să scadă. Dar, în timp ce populația globală de cașaloți pare să se fi stabilizat de la declinul vânătorii de balene la sfârșitul secolului al XX-lea, specia este încă considerată vulnerabilă.

În Uniunea Europeană, care include Insulele Canare, comerțul cu chihlimbar este legal. Rodríguez a declarat că speră să vândă această bucată nou descoperită și să folosească veniturile pentru a sprijini victimele unei erupții vulcanice din 2021 de pe La Palmas, care a devastat părți ale insulei, cauzând daune estimate la 929 de milioane de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău