Gazprom, lovitură teribilă pentru Transnistria! Parlicov: Situația cu gazul gratuit în regiune nu va dura la nesfârșit

17 Iul. 2023, 16:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Iul. 2023, 16:29 // Actual //  bani.md

Ministrul Energiei, Victor Parlicov susține că situația cu livrările gratuite a gazului rusesc în regiunea stângă a Nistrului nu va dura la nesfârșit. „Cred că la moment este o situație de limbaj șah pat. Nimeni nu poate obține o victorie și nimeni nu poate pierde. E un fel de situație care nu e confortabilă pentru nimeni, dacă vreți e un echilibru instabil. Dar e cea mai optimă construcție care poate funcționa”.

„Faptul că Gazprom livrează gazul fără a recupera niciun ban denotă că nu este o activitatea comercială, ci un instrument de finanțare a acestei regiuni. Alt mecanism de susținere a Transnistriei, Federația Rusă nu a găsit. Această datorie trebuie tratată foarte atent prin prismă politică, juridică și relații internaționale. Ea acuma nu face parte din agenda de discuți, din puncte de vedere comercial. Acum Gazprom nu are acoperirea a acestei datorii cu niciun fel de active”, a esplicat Parlicov într-un podcast al Ziarului de Gardă.

Potrivit ministrului, această construcție nu este infinită în care gazul gratuit ajunge în stânga Nistrului.

„Noi trebuie să  ne pregătim de scenariul când gazul va fi deconectat și trebuie să discutăm și cu cei din stânga Nistrului și să avem o colaborare ce facem în asemenea situații. Din această formulă beneficiem noi cei din dreapta Nistrului prin curentul mai ieftin pe care îl avem. Singurul motiv pentru care cei din stânga Nistrului pot livra energie la prețuri mai mici față de cele din piață este pentru că nu plătesc un preț corect la gaze. La tehnologia de astăzi ei nu sunt competitivi cu energia pe care o putem procura din România sau din altă parte”, a spus Parlicov.

Datoria regiunii din stânga pentru gazul consumat se ridică la aproape 10 miliarde de dolari.

Sistarea de gaze către Europa ar falimenta regiunea din stânga Nistrului. Tiraspolul supraviețuiește datorită livrărilor gratuite de gaze din care produce energie electrică pentru partea dreapta a Nistrului.

În cazul stopării livrărilor de gaze în Transnistria, Republica Moldova va fi nevoită să cumpere energie electrică de pe piețele din vest, care e mai scumpă. Cu o situație similară Chișinăul s-a confruntat în toamna anului 2022 când au fost sistate livrările de energie electrică de la Cuciurgan, iar prețul curentului pentru populație a ajuns la 4,20 lei kw/h, în condițiiile în care achizțiile erau făcute de pe piața Europeană.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO