Lovitură dură dată de Europa lui Putin: O țară de la 6.000 de kilometri îi ia locul Rusiei, peste noapte

22 Iul. 2023, 10:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Iul. 2023, 10:30 // Actual //  Lupu Eduard

Putin a declanșat, odată cu începutul invaziei din Ucraina, multiple crize financiare, energetice și alimentare în întreaga lume, bulversând rutele de transport și de afaceri. Astfel, Rusia a pierdut într-un an de zile piața de energie din Europa, iar locul său a fost luat în principal de Statele Unite, prin exporturile sale de petrol și gaze naturale lichefiate.

După ce a fost alungată din Europa, Rusia și-a redirecționat vânzările de petrol și gaze spre Asia, preponderent spre China și India, potrivit Oil Price.

„Rusia a pierdut bătălia energetică”, a declarat Fatih Birol, director executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), pentru cotidianul francez Liberation, la un an după ce Putin a invadat Ucraina.

Într-un an și jumătate de când Putin a ordonat trupelor sale să intre în Ucraina și a întrerupt aprovizionarea cu gaze naturale prin conducte către mulți clienți din UE, Europa a reușit să înlocuiască o mare parte din gazul din conducte cu importuri de GNL și a interzis importurile de țiței și produse petroliere rusești.

Statele Unite au făcut eforturi pentru a umple o parte din deficitul de aprovizionare cu petrol și gaze lăsat de Rusia. Era un gol destul de mare, iar producătorii americani de petrol și exportatorii de GNL au fost bucuroși să îl umple.

„Fluxurile comerciale au fost răsturnate, iar exportatorii americani și din Orientul Mijlociu sunt principalii beneficiari”, a declarat Amrita Sen, expert la firma de consultanță Energy Aspects.

Europa cumpără mai mult petrol și gaze din Statele Unite, o țară aflată la peste 6.000 de kilometri distanță (între Washington și Rotterdam, principalul port din Europa, sunt 6.180 de km) și semnează acorduri pe termen lung de aprovizionare cu GNL cu exportatorii americani – acorduri care nu erau atât de „binevenite” în Europa cu doar doi ani în urmă, când obiectivele climatice erau în fruntea priorităților energetice ale națiunilor dezvoltate.

Înainte de război și de embargourile asupra petrolului său, Rusia reprezenta aproape 40% din toate importurile europene de țiței, produse rafinate și gaze naturale. În prezent, UE nu importă țiței rusesc, cu excepția Bulgariei, din cauza unei derogări UE până în 2024. Furnizarea de gaze naturale prin conducte din Rusia reprezintă acum mai puțin de 10% din furnizarea de gaze a UE, în scădere față de aproape 40% înainte de invazia rusă a Ucrainei.

Cel mai mare furnizor de gaze din Europa este acum cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Vest, Norvegia, un aliat apropiat al UE și un membru fondator al NATO.

Pe măsură ce Europa se îndepărtează de combustibilii fosili ruși, clienții asiatici China și India au devenit clienții cheie ai țițeiului Rusiei. Importurile de petrol din Rusia ale Indiei au continuat să crească în prima jumătate a anului 2023, deoarece exporturile rusești de țiței mai ieftine găsesc din ce în ce mai mulți cumpărători în al treilea cel mai mare importator de țiței din lume.

Pe măsură ce cumpărătorii din Europa s-au retras din comerțul cu petrolul rusesc, exporturile de țiței americane către Europa au crescut și se așteaptă să continue să crească.

Anul trecut, Europa s-a clasat pe locul doi după Asia în ceea ce privește achizițiile de țiței din SUA. Importurile europene de țiței din Statele Unite au fost în medie de 1,51 milioane de barili pe zi în 2022, reprezentând 42% din exporturile americane de țiței, doar puțin sub cele 43% din exporturile americane care au mers în Asia, conform datelor EIA.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

20 Mai 2024, 16:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Mai 2024, 16:04 // Actual //  Lupu Eduard

Ucraina va întrerupe alimentarea cu energie electrică pentru consumatorii industriali și casnici din toate regiunile, începând de azi, potrivit presei locale care citează operatorul rețelei, Ukrenergo. Restricțiile vor fi aplicate programat, în intervale orare cuprinse între orele 18:00 și 24:00, fără a afecta infrastructura critică, a declarat operatorul energetic de stat.

Recentele intensificări ale atacurilor rusești au afectat grav rețeaua de energie electrică a Ucrainei, distrugând sau dezactivând mai multe centrale electrice. Din cauza deficitului de energie electrică rezultat, Ucraina a început să implementeze întreruperi controlate (rolling blackouts) începând cu 15 mai. Aceste restricții ar putea dura până în luna august, a precizat Iurii Boiko, consilier al premierului Denys Shmyhal, într-o conferință de presă pe 16 mai. „Vom trăi în aceste condiții, conform estimărilor mele, până în august”, a declarat Boiko.

Ukrenergo a explicat că întreruperile de energie electrică sunt programate seara deoarece hidrocentralele au fost avariate și nu mai pot funcționa eficient noaptea. Sistemul de echilibrare se bazează acum pe ajutorul de urgență din țările vecine, însă acesta este disponibil preponderent în timpul zilei, când există și producție fotovoltaică. În acest context, Ukrenergo a solicitat utilizarea aparatelor electrice cu consum mare între orele 11:00 și 17:00.

Pentru a gestiona mai bine resursele limitate de energie, Ukrenergo recomandă consumatorilor să reducă utilizarea aparatelor electrice intensive în afara intervalului 11:00-17:00. Acest efort comun este esențial pentru stabilizarea rețelei și asigurarea unei distribuții eficiente a energiei în condițiile actuale dificile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău