Lovitură dură dată de Europa lui Putin: O țară de la 6.000 de kilometri îi ia locul Rusiei, peste noapte

22 Iul. 2023, 10:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Iul. 2023, 10:30 // Actual //  bani.md

Putin a declanșat, odată cu începutul invaziei din Ucraina, multiple crize financiare, energetice și alimentare în întreaga lume, bulversând rutele de transport și de afaceri. Astfel, Rusia a pierdut într-un an de zile piața de energie din Europa, iar locul său a fost luat în principal de Statele Unite, prin exporturile sale de petrol și gaze naturale lichefiate.

După ce a fost alungată din Europa, Rusia și-a redirecționat vânzările de petrol și gaze spre Asia, preponderent spre China și India, potrivit Oil Price.

„Rusia a pierdut bătălia energetică”, a declarat Fatih Birol, director executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), pentru cotidianul francez Liberation, la un an după ce Putin a invadat Ucraina.

Într-un an și jumătate de când Putin a ordonat trupelor sale să intre în Ucraina și a întrerupt aprovizionarea cu gaze naturale prin conducte către mulți clienți din UE, Europa a reușit să înlocuiască o mare parte din gazul din conducte cu importuri de GNL și a interzis importurile de țiței și produse petroliere rusești.

Statele Unite au făcut eforturi pentru a umple o parte din deficitul de aprovizionare cu petrol și gaze lăsat de Rusia. Era un gol destul de mare, iar producătorii americani de petrol și exportatorii de GNL au fost bucuroși să îl umple.

„Fluxurile comerciale au fost răsturnate, iar exportatorii americani și din Orientul Mijlociu sunt principalii beneficiari”, a declarat Amrita Sen, expert la firma de consultanță Energy Aspects.

Europa cumpără mai mult petrol și gaze din Statele Unite, o țară aflată la peste 6.000 de kilometri distanță (între Washington și Rotterdam, principalul port din Europa, sunt 6.180 de km) și semnează acorduri pe termen lung de aprovizionare cu GNL cu exportatorii americani – acorduri care nu erau atât de „binevenite” în Europa cu doar doi ani în urmă, când obiectivele climatice erau în fruntea priorităților energetice ale națiunilor dezvoltate.

Înainte de război și de embargourile asupra petrolului său, Rusia reprezenta aproape 40% din toate importurile europene de țiței, produse rafinate și gaze naturale. În prezent, UE nu importă țiței rusesc, cu excepția Bulgariei, din cauza unei derogări UE până în 2024. Furnizarea de gaze naturale prin conducte din Rusia reprezintă acum mai puțin de 10% din furnizarea de gaze a UE, în scădere față de aproape 40% înainte de invazia rusă a Ucrainei.

Cel mai mare furnizor de gaze din Europa este acum cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Vest, Norvegia, un aliat apropiat al UE și un membru fondator al NATO.

Pe măsură ce Europa se îndepărtează de combustibilii fosili ruși, clienții asiatici China și India au devenit clienții cheie ai țițeiului Rusiei. Importurile de petrol din Rusia ale Indiei au continuat să crească în prima jumătate a anului 2023, deoarece exporturile rusești de țiței mai ieftine găsesc din ce în ce mai mulți cumpărători în al treilea cel mai mare importator de țiței din lume.

Pe măsură ce cumpărătorii din Europa s-au retras din comerțul cu petrolul rusesc, exporturile de țiței americane către Europa au crescut și se așteaptă să continue să crească.

Anul trecut, Europa s-a clasat pe locul doi după Asia în ceea ce privește achizițiile de țiței din SUA. Importurile europene de țiței din Statele Unite au fost în medie de 1,51 milioane de barili pe zi în 2022, reprezentând 42% din exporturile americane de țiței, doar puțin sub cele 43% din exporturile americane care au mers în Asia, conform datelor EIA.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală