VIDEO Tekwill ajută adolescenții să-și alegă profesia potrivită. O sesiune de orientare în carieră a avut loc la Comrat

21 Iul. 2023, 17:32
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
21 Iul. 2023, 17:32 // Actual //  MD Bani

Într-o lume plină de oportunități și provocări, alegerea unei profesii poate fi o sarcină dificilă, atât pentru adolescenți, cât și pentru părinții lor. În cadrul unui eveniment organizat de Tekwill Comrat, experta în resurse umane și orientare profesională, Elena Butuc, a oferit răspunsuri la cele mai imporrtante întrebări ce țin de acest subiect.

„Asemenea master-class-uri de orientare profesională a adolescenților sunt foarte importante. Lucrăm cu ei de mai bine de un an și înțelegem că până și unii elevi care au absolvit clasa a XII-a, în pofida faptului că este deja luna iulie, nu sunt siguri ce vor să facă mai departe. Master-class-urile sunt importante pentru ei și părinții lor, care, dorindu-le binele, încearcă să-i ghideze. Dar asta nu corespunde mereu cu ceea ce își doresc copiii”, menționează organizatoarea evenimentului, Liubovi Dimitrioglo

Elena Butuc, cu o experiență de 15 ani în domeniul resurselor umane, le-a explicat participanților ce pași trebuie să întreprindă pentru a alege o profesie care să le aducă nu doar venit, dar și satisfacție.

„Există o întreagă metodologie de orientare profesională, dar eu voi prezenta câțiva pași, pe care dacă îi va urma, copilul ar putea să-l ajute să găsească o profesie care îi va realiza potențialul. Primul pas este cunoașterea de sine. Al doilea pas este alegerea metodei de însușire a profesiei (освоение), iar al treilea pas este alegerea industriei. Al patrulea și ultimul pas este stabilirea unor scopuri fixe, construirea strategiei și îndeplinirea treptată a tuturor pașilor care duc spre scop, utilizând toate abilitățile și manifestându-se în această lume. Dacă va urma acești pași, în 2-3 ani, copilul va deține deja o profesie solidă și va căpăta încredere în propriile forțe”, a spus încrezătoare Elena Butuc.

Ghidați de Elena Butuc, adolescenții și părinții lor au aflat ce întrebări trebuie să-și adreseze înainte de a purcede la alegerea profesiei și cum pot să-și asigure un viitor prosper, făcând ceea ce le place.

„Acest master-class a fost foarte util pentru mine. Am început să mă gândesc puțin la viitorul meu. Mai exact, la profesia pe care o voi alege peste un an. Ce vreau să devin? Sinceră să fiu, nu știu. Analizez foarte multe variante, așa că am decis să iau această decizie peste un an, după ce voi susține examenul”, menționează eleva Irina Cara.

„La asemenea sesiuni trebuie să veniți împreună cu copiii, dacă aceștia au peste 14 ani și înțelegeți că ei au început deja să se dezvolte într-un anumit domeniu. Dacă desenează bine sau se pricepe în IT, trebuie să veniți și să-l ajutați să parcurgă anumite etape, care să-l ajute să se aprecieze ce vrea să facă în viitor: să învețe la universitate sau să obțină chiar la această vârstă o anumită profesie, abilități, să-și vândă produsul. Dacă poți face la 14 ani bine un lucru, de ce să nu profiți de moment și să nu începi să-ți construiești cariera?”, conchide Aliona Arnaut, părinte.

Evenimentul a fost organizat de #ATIC în cooperare cu #UNWomenMoldova și cu sprijinul financiar al Guvernului Japoniei (Ambasada Japoniei în Republica Moldova).

Realitatea Live

23 Mai 2024, 15:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2024, 15:36 // Actual //  Lupu Eduard

Moldova se clasează pe locul nouă în lume în rândul țărilor cu cel mai ieftin internet fix, potrivit unui nou raport global. Utilizatorii din Moldova plătesc în medie 9,19 USD pe lună pentru serviciile de internet, o sumă considerabil mai mică decât în multe alte țări, arată datele cable.uk.

Deși costul internetului în Moldova este mai mare decât în Ucraina (7,35 USD) și România (8,6 USD), este totuși mai mic decât în Bulgaria (10,47 USD) și Turcia (10,95 USD).

Topul țărilor cu cel mai scump internet fix:
– Insulele Solomon: 457,84 USD pe lună
– Burundi: 304,57 USD
– Insulele Turks și Caicos: 212 USD
– Insulele Virgine Britanice: 189 USD
– Bermude: 185 USD

Aceste prețuri ridicate se datorează în principal dificultăților de instalare a infrastructurii în zonele insulare și izolate.

Topul țărilor cu cel mai ieftin internet fix:
– Sudan: 2,4 USD pe lună
– Argentina: 5,17 USD
– Belarus: 7,03 USD
– Ucraina: 7,35 USD
– Egipt: 8,31 USD

Costul internetului în alte țări:
– Vietnam: 8,7 USD
– Croația: 21,9 USD
– Muntenegru: 25 USD
– Italia: 30,9 USD
– Spania: 31,9 USD
– Slovenia: 40,3 USD
– SUA: 65 USD
– Norvegia: 80,2 USD
– Emiratele Arabe Unite: 142,6 USD

Clasamentul demonstrează că, deși Moldova nu are cel mai ieftin internet fix din lume, costul rămâne semnificativ accesibil în comparație cu multe alte state. Accesul la internet rapid și la prețuri reduse continuă să fie un avantaj competitiv important pentru țară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău