VIDEO Tekwill ajută adolescenții să-și alegă profesia potrivită. O sesiune de orientare în carieră a avut loc la Comrat

21 Iul. 2023, 17:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Romaniuc Victoria
21 Iul. 2023, 17:32 // Actual //  Romaniuc Victoria

Într-o lume plină de oportunități și provocări, alegerea unei profesii poate fi o sarcină dificilă, atât pentru adolescenți, cât și pentru părinții lor. În cadrul unui eveniment organizat de Tekwill Comrat, experta în resurse umane și orientare profesională, Elena Butuc, a oferit răspunsuri la cele mai imporrtante întrebări ce țin de acest subiect.

„Asemenea master-class-uri de orientare profesională a adolescenților sunt foarte importante. Lucrăm cu ei de mai bine de un an și înțelegem că până și unii elevi care au absolvit clasa a XII-a, în pofida faptului că este deja luna iulie, nu sunt siguri ce vor să facă mai departe. Master-class-urile sunt importante pentru ei și părinții lor, care, dorindu-le binele, încearcă să-i ghideze. Dar asta nu corespunde mereu cu ceea ce își doresc copiii”, menționează organizatoarea evenimentului, Liubovi Dimitrioglo

Elena Butuc, cu o experiență de 15 ani în domeniul resurselor umane, le-a explicat participanților ce pași trebuie să întreprindă pentru a alege o profesie care să le aducă nu doar venit, dar și satisfacție.

„Există o întreagă metodologie de orientare profesională, dar eu voi prezenta câțiva pași, pe care dacă îi va urma, copilul ar putea să-l ajute să găsească o profesie care îi va realiza potențialul. Primul pas este cunoașterea de sine. Al doilea pas este alegerea metodei de însușire a profesiei (освоение), iar al treilea pas este alegerea industriei. Al patrulea și ultimul pas este stabilirea unor scopuri fixe, construirea strategiei și îndeplinirea treptată a tuturor pașilor care duc spre scop, utilizând toate abilitățile și manifestându-se în această lume. Dacă va urma acești pași, în 2-3 ani, copilul va deține deja o profesie solidă și va căpăta încredere în propriile forțe”, a spus încrezătoare Elena Butuc.

Ghidați de Elena Butuc, adolescenții și părinții lor au aflat ce întrebări trebuie să-și adreseze înainte de a purcede la alegerea profesiei și cum pot să-și asigure un viitor prosper, făcând ceea ce le place.

„Acest master-class a fost foarte util pentru mine. Am început să mă gândesc puțin la viitorul meu. Mai exact, la profesia pe care o voi alege peste un an. Ce vreau să devin? Sinceră să fiu, nu știu. Analizez foarte multe variante, așa că am decis să iau această decizie peste un an, după ce voi susține examenul”, menționează eleva Irina Cara.

„La asemenea sesiuni trebuie să veniți împreună cu copiii, dacă aceștia au peste 14 ani și înțelegeți că ei au început deja să se dezvolte într-un anumit domeniu. Dacă desenează bine sau se pricepe în IT, trebuie să veniți și să-l ajutați să parcurgă anumite etape, care să-l ajute să se aprecieze ce vrea să facă în viitor: să învețe la universitate sau să obțină chiar la această vârstă o anumită profesie, abilități, să-și vândă produsul. Dacă poți face la 14 ani bine un lucru, de ce să nu profiți de moment și să nu începi să-ți construiești cariera?”, conchide Aliona Arnaut, părinte.

Evenimentul a fost organizat de #ATIC în cooperare cu #UNWomenMoldova și cu sprijinul financiar al Guvernului Japoniei (Ambasada Japoniei în Republica Moldova).

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Sept. 2023, 16:22 // Actual //  Lupu Eduard

Activitatea din sectorul privat din zona euro a continuat să se reducă în septembrie, ceea ce sugerează că economia s-a contractat în trimestrul curent, raportează Bloomberg.

Un indice bazat pe sondajele efectuate de S&P Global în rândul directorilor de achiziţii a indicat a patra lună consecutivă de scădere a producţiei, ajungând la 47,1. Deşi reprezintă o uşoară îmbunătăţire faţă de luna august, indicatorul se situează clar sub nivelul de 50 care indică o contracţie. Economiştii prevăzuseră o scădere la 46,5.

În timp ce încetinirea s-a atenuat în Germania, aceasta s-a adâncit în Franţa, potrivit sondajelor de conjunctură publicate vineri de S&P Global. Economiştii se aşteptau ca dinamica în ambele ţări să rămână în general stabilă.

Performanţa sectorului serviciilor din Germania a reprezentat o „surpriză plăcută”, deoarece s-a contractat doar marginal în această lună, a precizat S&P Global. Industria prelucrătoare, care a avut de suferit din cauza încetinirii economiei mondiale şi a creşterii ratelor dobânzilor, a condus declinul activităţii generale.

Cu toate acestea, cifrele pentru importantul sector industrial al ţării indică faptul că „lucrurile nu se duc la vale la fel de repede ca înainte, declinul comenzilor noi încetinind”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist-şef la Hamburg Commercial Bank. „În plus, reducerea activităţii de cumpărare îşi pierde din avânt”.

În Franţa, atât serviciile, cât şi industria prelucrătoare s-au înrăutăţit, ceea ce a dus la cea mai mare scădere a activităţii din sectorul privat din noiembrie 2020. Au existat rapoarte răspândite privind cererea slabă în ambele sectoare, iar încrederea în ceea ce priveşte următoarele 12 luni a slăbit simţitor, a precizat S&P Global.

„Economia franceză va naviga, în viitorul apropiat, în ape foarte tulburi”, a declarat Norman Liebke, economist la Hamburg Commercial Bank. „Credem că în 2024 creşterea economică va fi mai mică decât se aştepta anterior”.

El a adăugat că inflaţia este încă la pândă în Franţa, fiind determinată în întregime de servicii, fără a se vedea încă „prea multe semne de impact” în urma deciziei guvernului de a impune plafoane de preţ pentru anumite produse alimentare începând cu luna iulie.

În cursul zilei de vineri, datele privind indicele managerilor de achiziţii pentru zona euro vor confirma continuarea contracţiei, în timp ce cifrele anterioare din Australia şi Japonia au indicat o expansiune. Se aşteaptă ca un indicator pentru Regatul Unit să arate o încetinire similară cu cea de luna trecută. Se preconizează că cifrele din SUA vor arăta o uşoară creştere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău