VIDEO Tekwill ajută adolescenții să-și alegă profesia potrivită. O sesiune de orientare în carieră a avut loc la Comrat

21 Iul. 2023, 17:32
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
21 Iul. 2023, 17:32 // Actual //  MD Bani

Într-o lume plină de oportunități și provocări, alegerea unei profesii poate fi o sarcină dificilă, atât pentru adolescenți, cât și pentru părinții lor. În cadrul unui eveniment organizat de Tekwill Comrat, experta în resurse umane și orientare profesională, Elena Butuc, a oferit răspunsuri la cele mai imporrtante întrebări ce țin de acest subiect.

„Asemenea master-class-uri de orientare profesională a adolescenților sunt foarte importante. Lucrăm cu ei de mai bine de un an și înțelegem că până și unii elevi care au absolvit clasa a XII-a, în pofida faptului că este deja luna iulie, nu sunt siguri ce vor să facă mai departe. Master-class-urile sunt importante pentru ei și părinții lor, care, dorindu-le binele, încearcă să-i ghideze. Dar asta nu corespunde mereu cu ceea ce își doresc copiii”, menționează organizatoarea evenimentului, Liubovi Dimitrioglo

Elena Butuc, cu o experiență de 15 ani în domeniul resurselor umane, le-a explicat participanților ce pași trebuie să întreprindă pentru a alege o profesie care să le aducă nu doar venit, dar și satisfacție.

„Există o întreagă metodologie de orientare profesională, dar eu voi prezenta câțiva pași, pe care dacă îi va urma, copilul ar putea să-l ajute să găsească o profesie care îi va realiza potențialul. Primul pas este cunoașterea de sine. Al doilea pas este alegerea metodei de însușire a profesiei (освоение), iar al treilea pas este alegerea industriei. Al patrulea și ultimul pas este stabilirea unor scopuri fixe, construirea strategiei și îndeplinirea treptată a tuturor pașilor care duc spre scop, utilizând toate abilitățile și manifestându-se în această lume. Dacă va urma acești pași, în 2-3 ani, copilul va deține deja o profesie solidă și va căpăta încredere în propriile forțe”, a spus încrezătoare Elena Butuc.

Ghidați de Elena Butuc, adolescenții și părinții lor au aflat ce întrebări trebuie să-și adreseze înainte de a purcede la alegerea profesiei și cum pot să-și asigure un viitor prosper, făcând ceea ce le place.

„Acest master-class a fost foarte util pentru mine. Am început să mă gândesc puțin la viitorul meu. Mai exact, la profesia pe care o voi alege peste un an. Ce vreau să devin? Sinceră să fiu, nu știu. Analizez foarte multe variante, așa că am decis să iau această decizie peste un an, după ce voi susține examenul”, menționează eleva Irina Cara.

„La asemenea sesiuni trebuie să veniți împreună cu copiii, dacă aceștia au peste 14 ani și înțelegeți că ei au început deja să se dezvolte într-un anumit domeniu. Dacă desenează bine sau se pricepe în IT, trebuie să veniți și să-l ajutați să parcurgă anumite etape, care să-l ajute să se aprecieze ce vrea să facă în viitor: să învețe la universitate sau să obțină chiar la această vârstă o anumită profesie, abilități, să-și vândă produsul. Dacă poți face la 14 ani bine un lucru, de ce să nu profiți de moment și să nu începi să-ți construiești cariera?”, conchide Aliona Arnaut, părinte.

Evenimentul a fost organizat de #ATIC în cooperare cu #UNWomenMoldova și cu sprijinul financiar al Guvernului Japoniei (Ambasada Japoniei în Republica Moldova).

Realitatea Live

26 Mart. 2025, 12:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
26 Mart. 2025, 12:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai mult de o treime dintre miliardarii ruși incluși în topul Forbes Rusia 2024 ar fi apelat la servicii de PR pentru a elimina informațiile compromițătoare din rezultatele căutării Google. Potrivit unei investigații publicate de The Moscow Times, numele a 42 din cei 125 de miliardari ruși au fost implicate în utilizarea mecanismului DMCA (Digital Millennium Copyright Act) – o lege americană destinată protejării drepturilor de autor, dar folosită frecvent pentru a „curăța” internetul de conținut negativ.

Tehnica folosită este simplă, dar eficientă: agențiile de PR creează site-uri-fantomă cu articole copiate de pe site-urile originale și apoi trimit plângeri DMCA către Google, invocând încălcarea drepturilor de autor. Google este obligat, prin legislația americană, să elimine din rezultatele căutării materialele „reclamate” pentru a evita procese costisitoare.

The Moscow Times a verificat baza de date Lumen și a constatat că multe dintre cererile de ștergere vizează articole despre activele străine ale miliardarilor ruși, metodele de eludare a sancțiunilor internaționale, legături cu oficiali guvernamentali sau chiar antecedente penale.

Au fost eliminate, de exemplu, articole despre investițiile lui Roman Abramovici în start-up-uri occidentale prin operațiuni off-shore în Cipru, despre Ghenadi Timcenko și rețelele sale de deținere a activelor prin foști manageri, despre Andrei Melnicenko și transferul activelor „Eurohim” către soția sa, precum și despre Alisher Usmanov, inclusiv legăturile sale cu serviciile de forță și cu Vladimir Putin.

Informații despre proprietăți luxoase deținute în Occident au fost, de asemenea, eliminate din Google. Mihail Fridman, fondatorul Alfa Group, a rămas fără articolul despre vila sa cu zece dormitoare din Saint-Tropez, înghețată în urma sancțiunilor UE din 2022. Andrei Guriev, proprietarul „PhosAgro”, a fost disociat online de palatul Vitanhurst din Londra, iar Boris Rotenberg – de vila sa de pe Coasta de Azur.

Cele mai frecvent eliminate sunt materialele repostate pe site-uri de tip „kompromat” (compromițătoare). Acest lucru are o explicație strategică: în unele cazuri, deciziile privind sancțiunile internaționale se bazau inclusiv pe articole găsite prin Google, după cum a dezvăluit anterior Politico. Dosarele de sancționare includ surse diverse – de la The Financial Times și Reuters, până la bloguri, pagini Wikipedia sau articole traduse automat din presa rusă sau ucraineană.

Astfel, sancțiunile împotriva lui Viacheslav Kantor (proprietarul „Akron”) au fost susținute inclusiv cu articole din Vecherny Murmansk, iar în cazul lui Melnicenko – cu materiale de pe Audit-it.ru și dintr-un cont de Twitter al unui jurnalist. Sancțiunile impuse lui Grigori Berezkin au fost justificate inclusiv pe baza unei anchete publicate de site-ul obscur Russian Crimes.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INCENDIUL DIN CENTRUL CHIŞINĂULUI SURPRINS CU DRONA
NO COMMENT | INCENDIUL DIN CENTRUL CHIŞINĂULUI SURPRINS CU DRONA