VIDEO Peste 100 de persoane au participat la Ziua Națională a Imnului României în Republica Moldova

31 Iul. 2023, 17:27
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Iul. 2023, 17:27 // Actual //  bani.md

Vineri, 28 iulie, în premieră la Chișinău a avut loc Ziua Națională a Imnului României în Republica Moldova. Evenimentul a avut loc la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, iar printre cele peste 100 de persoane prezente s-au numărat oficiali de stat, reprezentanți ai ambasadelor, mediului academic, oameni de cultură și persoane care simt și trăiesc românește.

Evenimentul a început cu o conferință de presă, susținută de către Lia Anton, președintele Asociației YUFest, organizator al evenimentului; Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica; profesorul Adrian Cioroianu, managerul Bibliotecii Naționale a României și Livia Sârbu, directorul adjunct al Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

„Nu am ales întâmplător Sala Marii Uniri a Muzeului, pentru că despre unire vorbim, despre unirea frățească dintre Republica Moldova și România. Ne-am întâlnit astăzi să celebrăm Imnul României și istoricul acestuia, un imn care însumează șase opere minunate pe care România le-a slăvit și cu care s-a mândrit, și cu care a mers înainte de-a lungul secolelor și spre marea noastră bucurie avem un imn pe care l-am avut în comun în decursul a trei ani. Din 1991 până în 1993 – Imnul „Deșteaptă-te române”, un imn pe care îl avem în suflete. „Deșteaptă-te române” este sloganul cu care mergem înainte”, a menționat Lia Anton, președintele Asociației YUFest, organizatorul evenimentului.

În cadrul sărbătorii, profesorul de istorie Adrian Cioroianu a prezentat istoricul celor șase imnuri ale României de până acum.

„În 1990 s-a revenit la cel mai vechi dintre toate, pentru că „Deșteaptă-te române” e mai vechi decât toate pe care le-am amintit. E un cântec. „Deșteaptă-te române” ne aduce aminte de generația pașoptistă, iar faptul că o vreme l-am împărtășit România și Republica Moldova, poate fi un fragment de trecut, dar și un semn pentru viitor”, a menționat profesorul Adrian Cioroianu, manager general al Bibliotecii Naționale a României.

„Nu ne este niciodată frică să afirmăm faptul că facem parte dintr-un trunchi comun, al originilor aceluiași popor, că ne-am născut împreună, că am trăit împreună o mare bucată de timp, că am scris o pagină din istoria frumoasă împreună, că am plâns și am murit împreună, atunci când istoria ne-a îndemnat să facem acest lucru. Imnul Național al României face parte din cele trei simboluri importante pe care noi le venerăm. Două dintre ele sunt comune – steagul și desigur limba, scrisă și vorbită. Imnul vorbește despre aceleași lucruri, dar în dulcele grai moldovenesc, de o parte și de cealaltă a Prutului”, a adăugat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași.

Astfel de evenimente sunt o mare onoare și bucurie pentru Muzeul Național de Istorie, gazda acestui eveniment cu o mare încărcătură emoțională și culturală.

“În această sală, acum mai puțin de un an, sărbătoream centenarul încoronării, de unde s-au pornit multe proiecte frumoase împreună cu colegii din România. Muzeul Național de Istorie a Moldovei este pe bună dreptate o punte, un pod cultural, ce leagă malul drept și stâng al Prutului, ce unește aceleași valori și idealuri, ce apropie comunitățile istorice din Republica Moldova și România. Vă mulțumim pentru tot efortul făcut ca să aduceți Imnul României, acasă, a ținut să menționeze directorul adjunct al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Livia Sârbu.

Toate cele șase imnuri ale României și cel al Republicii Moldova au fost interpretate de Corul Marii Uniri de la Iași, ansamblu bărbătesc, format din 24 de persoane. Sala a aplaudat fiecare interpretare, iar intonarea imnurilor „Deșteaptă-te române” și „Limba Noastră” a ridicat audiența în picioare. Seara s-a încheiat cu un concert tematic, susținut de Corul Marii Uniri.

Ziua Națională a Imnului României în Republica Moldova a fost organizată la inițiativa Asociației YUFest, cu sprijinul financiar Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Realitatea Live

20 Mai 2025, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Mai 2025, 17:39 // Actual //  Ursu Victor

Fondatorul Telegram, Pavel Durov, nu a primit aprobarea autorităților franceze pentru a părăsi teritoriul Franței în direcția Statelor Unite, unde plănuia să se deplaseze „pentru negocieri cu fonduri de investiții”. Informația a fost publicată de Politico, cu referire la un comunicat oficial al Parchetului din Paris.

Potrivit instituției, decizia a fost luată pe 12 mai, „în lipsa unei necesități și justificări clare pentru o astfel de deplasare”.

Durov se află în prezent sub supraveghere judiciară în Franța, iar deplasările sale în afara țării sunt strict reglementate. El nu poate părăsi teritoriul francez fără permisiunea autorităților. Singura excepție de până acum a fost un permis temporar pentru o călătorie în Dubai, acordat între 15 martie și 7 aprilie 2025.

Anterior, pe 18 mai, Durov a lansat acuzații grave într-o postare publică, afirmând că în această primăvară a fost vizitat în hotelul de lux Hôtel de Crillon din Paris de către șeful serviciului francez de informații externe (DGSE), Nicolas Lerner. Oficialul i-ar fi cerut să blocheze „vocile conservatoare din România” pe Telegram, în contextul alegerilor prezidențiale. Durov susține că a refuzat.

Declarațiile sale au coincis cu ziua celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România, fapt ce a amplificat tensiunile. Autoritățile franceze au respins categoric acuzațiile.

Serviciul de informații externe al Franței (DGSE) a confirmat că au avut loc mai multe întâlniri cu Durov, dar a precizat că scopul acestora a fost exclusiv reamintirea obligațiilor legale ale Telegram, în special privind prevenirea diseminării conținutului terorist și al materialelor cu pornografie infantilă. DGSE a negat cu fermitate orice tentativă de influențare a proceselor electorale.

Amintim că Pavel Durov a fost reținut în august 2024 în Franța, fiind acuzat că platforma sa nu a întreprins măsuri suficiente pentru a combate propaganda teroristă și distribuirea de conținut ilegal. Autoritățile franceze au reclamat că Telegram ar fi ignorat în mod sistematic solicitările de blocare a materialelor interzise.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO