Uniunea Avocaților, îngrijorată de atacul împotriva familiei lui Alexandru Grosu: Organele de drept inacționează vădit

31 Iul. 2023, 16:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Iul. 2023, 16:35 // Actual //  Lupu Eduard

Uniunea Avocaților din Moldova este îngrijorată de atacul contra avocatului Alexandru Grosu. Juristul afirmă că mașina soției sale a fost incendiată în noaptea de 29 spre 30 iulie.

„În primăvara anului 2019, în parcarea subterană a blocului locativ în care locuiește avocatul, Maestrul Alexandru Grosu, au fost incendiate automobilul său și al soției sale. Din păcate, după patru ani constatăm că organele de drept inacționează vădit, lăsând o impresie clară că nu se dorește investigarea acestui caz, probabil anume din motivul că se știe cine sunt făptașii dar și cei care au comandat fapta criminală, scrie realitatea.md.

În legătură cu aceasta, exprimăm indignarea și nedumerirea pentru inacțiunile organelor de drept, care deși, din informația de care dispunem de la Colegul Maestrul Alexandru Grosu, cunosc cine sunt suspecții și de la cine vine comanda, totuși sunt pasivi și nu întreprind acțiuni în vederea cercetării cazului dat”, transmite Uniunea Avocaților.

Conform instituției, urmărirea penală a fost suspendată de două și de două ori, prin decizia Curții de Apel Chișinău, responsabilii au fost obligați să reia activitatea pe caz.

„Din cuvintele colegului Alexandru Grosu, fapta dată a fost comisă în legătură cu participarea sa în aceeași cauză în care reprezintă interesele unui debitor într-un proces de insolvabilitate, prin care s-a dat de înțeles că următoarele acțiuni vor fi întreprinse împotriva vieții acestuia. Pe această cale, având în vedere rezonanța cazului, ne adresăm Procurorului General interimar, domnului Ion Munteanu să dispună conexarea acestor două cauze penale și efectuarea urmăririi penale de către PCCOCS”, notează Uniunea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

În noaptea de pe 29 și 30 iulie, două vehicule au fost cuprinse de flăcări în parcarea subterană a unui bloc de pe str. Alecu Russo. În urma celor întâmplate, 13 persoane au fost evacuate.

Avocatul Alexandru Grosu susține că persoanele care le-ar fi incendiat ar fi crezut că îi vor distruge mașina, însă au fost afectate vehiculul soției sale și al unui vecin. Acesta afirmă că totul s-ar întâmpla din cauza unui dosar care vizează o bancă, iar anterior a primit amenințări.

Realitatea Live

10 Dec. 2023, 13:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2023, 13:03 // Actual //  Lupu Eduard

O studiu al analiștilor de la compania elvețiană de consultanță UBS arată nivelurile bogăției personale în Europa, evidențiind diferențele semnificative între statele din regiune. Averea per adult, exprimată în dolari americani, include atât componenta financiară, cât și cea nefinanciară, cea din urmă constând preponderent în terenuri și proprietăți imobiliare.

Potrivit economiștilor de la UBS, alegerea medianei, în detrimentul mediei, oferă o imagine mai realistă a distribuției averii, evitând distorsionarea provocată de prezența celor extrem de bogați. Astfel, jumătatea de vest a Europei se remarcă prin bogății mai mari în comparație cu jumătatea de est, iar discrepanțele pot fi, în parte, explicate prin nivelurile salariilor medii și costul vieții.

Cu o avere medie de 360.715 USD în Luxemburg și 413.193 USD în Islanda, aceste țări conduc topul bogăției personale în Europa. În contrast, Turcia și Rusia se evidențiază ca fiind singurele state cu o avere medie sub 10.000 de dolari, cu 5.488 USD, respectiv 8.595 USD.

Adulții din Republica Moldova au o avere de 10.131 USD și sunt mai bogațiț față de cei din Federația Rusă – 8.595 USD, dar mai săraci față de cei din România – 21.545 USD. O avere sub 10.000 USD au 49,8% dintre populația adultă, o avere de la 10.000 USD până la 100.000 USD au 47,3% dintre cei adulți și doar 2,8% au o avere de pînă la 1.000.000 USD.

Măsurată în USD nominal, averea privată netă totală a scăzut cu 11,3 trilioane USD (–2,4%) până la 454,4 trilioane USD la sfârșitul anul. Averea pe adult a scăzut, de asemenea, cu 3.198 USD (–3,6%) pentru a ajunge la 84.718 USD per adult la sfârșitul anului 2022. O mare parte din asta declinul vine din aprecierea dolarului american în raport cu multe alte valute. Dacă cursurile de schimb sunt menținute constante la Ratele 2021, apoi bogăția totală a crescut cu 3,4% și bogăția per adult cu 2,2% în 2022. Aceasta este încă cea mai lentă creștere a averii la cursuri de schimb constante din 2008. Păstrarea cursuri de schimb constante dar luând în considerare efectele inflaţiei duce la o pierdere reală a averii de –2,6% în 2022.

La nivel regional, pierderea bogăției globale a fost puternic concentrată în regiuni mai bogate precum America de Nord şi Europa, care împreună au pierdut 10,9 trilioane USD. Asia Pacific a înregistrat pierderi de 2,1 trilioane USD, în timp ce în America Latină s-a atestat o creștere a averii cu 2,4 trilioane USD, ajutată de o medie de 6% aprecierea monedei în raport cu dolarul american. Capul listei la diminuarea averii în termeni de țară în 2022 este Statele Unite, urmate de Japonia, China, Canada și Australia. Cea mai mare creștere la celălalt capăt a fost înregistrată în Rusia, Mexic, India și Brazilia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău