Sancțiunile Occidentului nu îl opresc pe Putin, dar lovitura îl stopează pe cel mai bun prieten al Rusiei

03 Aug. 2023, 10:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Aug. 2023, 10:23 // Actual //  Lupu Eduard

După începutul invaziei din Ucraina a lui Vladimir Putin, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei pentru a diminua capacitatea mașinii de război. Cu toate astea, aceste măsuri nu îl opresc pe Putin de a continua conflictul din țara vecină, dar ele pot stopa China din planul său de a invada Taiwanul, în viitor.

După pornirea războiului Rusiei, Trezoreria Statelor Unite a adoptat peste 2.500 de sancțiuni economice împotriva Moscovei. Acest acțiuni reprezintă și un avertisment dur din umbră pentru regimul lui Xi Jinping, care a văzut ce înseamnă scoaterea Rusiei de pe piețele energetice din Europa, precum și eliminarea Moscovei din sistemul internațional de plăți SWIFT, potrivit unei analize din Bloomberg.

Unele dintre aceste lovituri afectează grav economia Rusiei. Sancțiunile sunt, fără îndoială, greu de anulat odată implementate – SUA încă pedepsește Cuba la trei generații după revoluția lui Fidel Castro. Există mai mulți factori legați de sancțiuni.

În primul rând, sancțiunile nu provoacă încă fuga de dolar, pe plan internațional. Da, se pare că China și India sunt hotărâte să se asigure că America nu le va putea face niciodată ceea ce i-a făcut Rusiei – sancționând Banca centrală, izolând-o de la sistemele internaționale de plăți și întrerupându-i accesul la tehnologii sensibile.

Dar, așa cum scrie Carla Norrlof de la Universitatea din Toronto, rolul dolarului în finanțele internaționale este de fapt mai puternic decât a fost imediat după Războiul Rece.

În al doilea rând, sancțiunile pot avea succes prin descurajarea viitoarelor încălcări, precum și prin schimbarea comportamentului din prezent. Nu îl vor forța pe Putin să iasă din Ucraina prea curând.

Dar un motiv pentru care se aplică sancțiuni acțiunilor rele este acela de a pune o pauză guvernelor care se gândesc să imite acele acțiuni. Dacă sancțiunile SUA nu schimbă comportamentul lui Putin, dar îl fac pe Xi Jinping din China să se gândească de două ori la atacarea Taiwanului, aceasta este un câștig bun pentru Washington.

În al treilea rând, sancțiunile pot fi eficiente chiar și atunci când nu schimbă regimurile sau comportamentul. Oficialii americani nu cred că sancțiunile împotriva Rusiei îl vor aduce pe Putin la o epifanie morală; ei speră că acele sancțiuni îi vor degrada capacitatea de agresiune, distrugându-i economia și armata în timp. Dar aceste sancțiuni vor îngreuna ca China să domine lumea în domeniul inovării.

În al patrulea rând, și din acest motiv, importanța sancțiunilor pentru politica SUA crește, nu scade. Washingtonul și aliații săi sunt angajați într-o confruntare prelungită cu Rusia beligerantă. SUA duc o competiție atotcuprinzătoare cu China.

Contracararea acestor rivali va necesita limitarea dezvoltării lor economice și militare, ceea ce înseamnă să le refuzi bani, tehnologie și alte instrumente pe care le-ar putea folosi pentru a avansa.

Cu alte cuvinte: administrația președintelui Joe Biden este aproape de a anunța noi restricții asupra investițiilor americane în sectorul high-tech din China și coordonează aceste restricții cu aliații de luni de zile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Mai 2024, 10:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
19 Mai 2024, 10:38 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Tim Cook, şeful Apple după Steve Jobs, se gândeşte deja la viitor şi la cine ar putea să conducă după retragerea sa. Sub conducerea sa, Apple a ajuns la o capitalizare de piaţă de 3.000 de miliarde de dolari, iar până în 2025, ar putea ajunge la 4.000 de miliarde, scrie Business Insider.

În ciuda rezultatelor extraordinare, Tim Cook nu se va afla la cârmă pentru totdeauna, de aceea CEO-ul în vârstă de 63 de ani face planuri pentru predarea ştafetei. Într-un podcast cu celebra cântereaţă albaneză Dua Lipa, Cook a spus că speră ca succesorul să „vină din interiorul Apple”.

Deşi Cook mai are de stat încă trei ani la conducerea companiei, pariurile privind următorul CEO deja au început.

Primul candidat la tron este John Williams. Potrivit Bloomberg, Williams a fost considerat în general drept succesorul logic al lui Cook încă din 2019, când a preluat studioul de design al Apple după plecarea directorului de design Jony Ive în 2019.

Williams a supravegheat dezvoltarea Apple Watch şi acum gestionează operaţiunile Apple la nivel mondial. Executivul a anunţat recent că firma renunţă la un proiect de un deceniu de a fabrica o maşină electrică Apple.

Cu toate acestea, există voci în companie care spun că Williams, în vârstă de 61 de ani, s-ar putea să nu fie un lider pe termen lung din cauza vârstei.

Un alt potential CEO al Apple ar putea fi John Ternus, cu o carieră de peste 20 de ani în companie, care este favorit pentru poziţie şi care conduce divizia de Hardware Engineering.

„Are o mulţime de abilităţi de management la fel ca şi Tim Cook.”.a scris într-un e-mail o persoană familiarizată cu problema conducerii.

Cu toate acestea, vârsta pare a fi o problemă şi pentru Ternus, fiind considerat la 49 de ani prea tânăr pentru conducere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău