Motivele pentru care statele din Sudul Global se îndepărtează de ordinea mondială condusă de SUA

09 Aug. 2023, 06:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Aug. 2023, 06:50 // Actual //  bani.md

Țările în curs de dezvoltare, adesea numite Sudul Global, văd o șansă de a-și construi propriul viitor, scrie Bloomberg. Brazilia, India, Indonezia, Africa de Sud și alte țări rămân „neutre” atunci când li se cere să aleagă o parte pe fondul tensiunii din relațiile Occidentului cu Federația Rusă și China.

Țările în curs de dezvoltare vor controlul asupra resurselor lor, schimbând relațiile din epoca colonială, în parte insistând asupra amplasării de fabrici pe teritoriul lor. Alăturându-se Namibiei și Zimbabwe, Ghana se pregătește să interzică exportul de litiu necesar pentru vehiculele electrice.

Indonezia a interzis exportul de minereuri de nichel. Argentina, Brazilia, Chile și Indonezia salută investițiile în fabrici de baterii pentru mașini electrice făcute de China, nu de SUA.

În timpul unei vizite în China în aprilie, președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a întrebat „cine a decis că dolarul ar trebui să fie atotputernic”.

Banca Thailandei discută noi planuri de diversificare a coșului de valute, pe care le folosește pentru a stabili valoarea baht-ului, astfel încât să fie mai puțin legat de dolar. Indonezia sprijină piețele valutare locale, deoarece țările vecine construiesc sisteme de plată digitale, reducând nevoia de dolari pentru achizițiile de zi cu zi. Africa discută despre crearea unei monede comune.

Dacă adăugăm componenta geopolitică, țările nu mai iau parte la lupta dintre Occident și Rusia sau SUA și China. Treizeci și două de țări s-au abținut de la votul unei rezoluții ONU în februarie, care a cerut Rusiei să-și retragă trupele din Ucraina.

Africa de Sud a negat afirmația ambasadorului SUA că ar furniza Rusiei arme pentru războiul său împotriva Ucrainei. Vietnamul tace în legătură cu războiul din Ucraina. Motivul: parteneriatul cu Rusia în sfera securității, care a început chiar în timpul războiului din Vietnam. India cumpără petrol rusesc, sfidând sancțiunile SUA.

„Energia nu este despre altruism sau filantropie”, a declarat ministrul Petrolului din India, Hardeep Singh Puri, în februarie.
Potrivit fostului reprezentant comercial al SUA, Michael Froman, Statele Unite nu au oferit o alternativă convingătoare.

„Nu au văzut încă viziunea noastră pentru viitor”, a spus el în iunie. Ca răspuns, Sudul Global a decis să meargă pe propria cale.
În acest timp, Rusia a desfășurat în mod tradițional o propagandă extrem de puternică în țările post-coloniale și cele mai sărace, nedându-se în lături de la mituirea directă a elitei locale, contrabanda cu arme, export-importul de resurse și acum furnizând mercenari Wagner. Concomitent cu operațiuni speciale, politologii ruși au lucrat la idei care erau delirante pentru specialiști, dar reconfortante pentru ego-ul multor reprezentanți ai „Sudului Global”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău