Motivele pentru care statele din Sudul Global se îndepărtează de ordinea mondială condusă de SUA

09 Aug. 2023, 06:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Aug. 2023, 06:50 // Actual //  bani.md

Țările în curs de dezvoltare, adesea numite Sudul Global, văd o șansă de a-și construi propriul viitor, scrie Bloomberg. Brazilia, India, Indonezia, Africa de Sud și alte țări rămân „neutre” atunci când li se cere să aleagă o parte pe fondul tensiunii din relațiile Occidentului cu Federația Rusă și China.

Țările în curs de dezvoltare vor controlul asupra resurselor lor, schimbând relațiile din epoca colonială, în parte insistând asupra amplasării de fabrici pe teritoriul lor. Alăturându-se Namibiei și Zimbabwe, Ghana se pregătește să interzică exportul de litiu necesar pentru vehiculele electrice.

Indonezia a interzis exportul de minereuri de nichel. Argentina, Brazilia, Chile și Indonezia salută investițiile în fabrici de baterii pentru mașini electrice făcute de China, nu de SUA.

În timpul unei vizite în China în aprilie, președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a întrebat „cine a decis că dolarul ar trebui să fie atotputernic”.

Banca Thailandei discută noi planuri de diversificare a coșului de valute, pe care le folosește pentru a stabili valoarea baht-ului, astfel încât să fie mai puțin legat de dolar. Indonezia sprijină piețele valutare locale, deoarece țările vecine construiesc sisteme de plată digitale, reducând nevoia de dolari pentru achizițiile de zi cu zi. Africa discută despre crearea unei monede comune.

Dacă adăugăm componenta geopolitică, țările nu mai iau parte la lupta dintre Occident și Rusia sau SUA și China. Treizeci și două de țări s-au abținut de la votul unei rezoluții ONU în februarie, care a cerut Rusiei să-și retragă trupele din Ucraina.

Africa de Sud a negat afirmația ambasadorului SUA că ar furniza Rusiei arme pentru războiul său împotriva Ucrainei. Vietnamul tace în legătură cu războiul din Ucraina. Motivul: parteneriatul cu Rusia în sfera securității, care a început chiar în timpul războiului din Vietnam. India cumpără petrol rusesc, sfidând sancțiunile SUA.

„Energia nu este despre altruism sau filantropie”, a declarat ministrul Petrolului din India, Hardeep Singh Puri, în februarie.
Potrivit fostului reprezentant comercial al SUA, Michael Froman, Statele Unite nu au oferit o alternativă convingătoare.

„Nu au văzut încă viziunea noastră pentru viitor”, a spus el în iunie. Ca răspuns, Sudul Global a decis să meargă pe propria cale.
În acest timp, Rusia a desfășurat în mod tradițional o propagandă extrem de puternică în țările post-coloniale și cele mai sărace, nedându-se în lături de la mituirea directă a elitei locale, contrabanda cu arme, export-importul de resurse și acum furnizând mercenari Wagner. Concomitent cu operațiuni speciale, politologii ruși au lucrat la idei care erau delirante pentru specialiști, dar reconfortante pentru ego-ul multor reprezentanți ai „Sudului Global”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO