Grâul se ieftineşte, petrolul se scumpeşte. Tendinţa nu este sigură. Traderii păşesc la figurat prin câmpuri minate

16 Aug. 2023, 06:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Aug. 2023, 06:59 // Actual //  bani.md

Preţurile grâului pe pie­ţele internaţionale au scăzut ieri pentru a treia zi consecutiv în condi­ţiile în care exporturile de cereale ucrainele şi ruseşti au continuat în pofida tensiunilor în creştere din zona Mării Negre, scrie Bloomberg.

În acelaşi timp, cotaţiile petrolu­lui oscilează, trase în jos de veştile proaste din economia chineză şi îm­pinse în sus de încrederea pieţelor că grupul OPEC şi Rusia nu vor lăsa ţiţeiul să se ieftinească. Unii analişti sunt convinşi că traiectoria finală va fi de creştere.
Preţul grâului tranzacţio­nat pe bursa de mărfuri de la Chicago a început săptămâna în scădere cu 2%, cu toate că Rusia a intensificat în weekend ostilităţile prin care încear­că să descurajeze transportatorii pe mare de la a mai colabora cu Ucraina şi să provoace pagube cât mai mari în porturile Ucrainei de la Marea Neagră.

În replică, drone ucrainene atacă nave ruse. Cu toate acestea, exportu­rile de cereale din Ucraina şi Rusia continuă, iar acesta este principalul motiv pentru care grâul se ieftineşte, spun analiştii de la CRM Agricommodities.

În plus, departamentul american pentru agricultură a majorat esti­mă­rile pentru exporturile de grâu rusesc în sezonul 2023-2024, noile cifre arătând că aproape un sfert din grâul tranzacţionat pe piaţa  mondială va veni din Rusia. Preţurile au scăzut cu 19% de la începutul anului, un efect al recoltelor bogate.

Decizia Rusiei de a nu mai lăsa Ucraina să exporte cereale cu vapo­rul în cadrul iniţiativei Marii Negre a dus iniţial la creşterea preţurilor.

Pe piaţa petrolului, cotaţiile Bren­t, referinţa internaţională, se apropie de pragul de 90 de dolari pe baril datorită pe de o parte cererii robuste, iar pe de alta aşteptărilor ca OPEC, organizaţie de tip monopol a statelor exportatoare de petrol, şi Rusia să acţioneze prin reducerea livrărilor dacă apar presiuni descen­dente pe preţ inconfortabile.

Tendinţa de creştere este frânată de slăbiciunile din economia Chinei care devin tot mai evidente. China, a doua economie ca mărime din lume, este unul din cei mai mari consu­matori de energie. „Cotaţiile petrolu­lui escaladează un zid de incertitudini şi scepticism“, spune pentru CNBC Bob McNally, preşedinte la Rapidan Energy.

Până acum, traderii s-au concentrat pe faptul că Rusia încă nu şi-a redus semnificativ exporturile, aşa cum a indicat. Apoi, „pieţele dansează pe un teren minat al datelor macroeconomice. Există motive bune pentru care pieţele să fie sceptice. Însă principiile sunt principii. OPEC şi Rusia vor crea un deficit uriaş pe pieţe în al doilea semestru“, a explicat analistul. Saudiţii nu vor reveni asupra deciziei de a diminua exporturile când preţurile vor ajunge la 90-92 dolari pe baril. Iar guvernul SUA nu are instrumentele potrivite cu care să poată ieftini benzina. De aceea, spune  McNally, este posibil ca petrolul să ajungă la 100 de dolari barilul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 09:35
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 09:35 // Uncategorized //  Ursu Victor

Președintele american Donald Trump este pregătit să declanșeze o nouă ofensivă în războiul comercial global, anunțând miercuri după-amiază, în cadrul unei ceremonii programate la Casa Albă, impunerea unor tarife vamale reciproce pentru partenerii comerciali ai Statelor Unite. Noile măsuri, denumite de Trump „Ziua eliberării”, ar urma să intre în vigoare imediat după anunțul oficial, scrie Reuters.

În plus, o taxă vamală globală separată de 25% pentru importurile auto va fi aplicată începând cu 3 aprilie, a confirmat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt.

Trump susține de săptămâni întregi că noile tarife au scopul de a echilibra ratele vamale scăzute practicate de SUA față de cele ale altor țări și de a contracara barierele netarifare care dezavantajează exporturile americane. Deși unele surse au indicat posibilitatea unei taxe universale de 20%, oficiali din administrație au sugerat că este mai probabilă o abordare diferențiată, cu tarife aplicate individual pe țări, la niveluri ceva mai mici.

Potrivit fostului consilier comercial din primul mandat al lui Trump, numărul țărilor vizate de noile tarife ar putea depăși cele aproximativ 15 menționate anterior de secretarul Trezoreriei, Scott Bessent – țări cu excedente comerciale majore față de SUA.

Bessent le-a declarat marți congresmenilor republicani că noile tarife reciproce reprezintă un „plafon” al nivelului maxim de taxe impuse și că acestea ar putea fi reduse dacă țările respective vor răspunde cerințelor administrației americane.

De la revenirea la Casa Albă, în urmă cu puțin peste zece săptămâni, Trump a reintrodus taxe vamale de 25% pentru oțel și aluminiu (extinse la produse în valoare de 150 miliarde de dolari) și a impus o taxă de 20% pentru toate importurile din China, invocând lupta împotriva fentanilului. O scutire temporară pentru mărfurile din Canada și Mexic legate de aceste tarife expiră tot miercuri.

Oficialii Casei Albe au confirmat că tarifele se vor aplica cumulativ. De exemplu, un automobil produs în Mexic care anterior era taxat cu 2,5%, va fi supus și tarifelor pentru fentanil, și celor sectoriale auto – ajungând la 52,5%, fără a include și eventualul tarif reciproc.

Pe fondul incertitudinii legate de amploarea noilor taxe, încrederea investitorilor, consumatorilor și a mediului de afaceri este în scădere. Economiștii de la Banca Rezervei Federale din Atlanta estimează că tarifele vor majora prețurile interne, afectând angajările și ritmul de creștere economică.

Piața bursieră a reacționat puternic: de la jumătatea lunii februarie, capitalizarea bursieră americană a pierdut aproape 5 trilioane de dolari. Marți, Wall Street a încheiat sesiunea în teritoriu mixt, investitorii așteptând cu nervozitate detalii despre pachetul de măsuri.

Uniunea Europeană, Canada și Mexic au anunțat deja că vor răspunde prin tarife proprii și alte măsuri de retorsiune. Premierul canadian Mark Carney și președinta Mexicului, Claudia Sheinbaum, au discutat marți despre planuri comune de a „contracara acțiunile comerciale nejustificate” ale Washingtonului.

„În fața unor vremuri dificile, Carney și Sheinbaum au subliniat importanța apărării competitivității nord-americane și a respectării suveranității naționale”, a transmis biroul premierului canadian.

Tot mai multe companii americane se plâng că un val de „Buy Canadian” face ca accesul produselor lor pe rafturile canadiene să devină tot mai dificil.

Trump justifică noile măsuri prin nevoia de a corecta dezechilibrele comerciale majore, acuzând decenii de acorduri de liber schimb care au afectat producătorii americani. Deficitul comercial de bunuri al SUA depășește în prezent 1,2 trilioane de dolari.

Însă economiștii avertizează că tarifele masive vor amplifica inflația și vor lovi atât economia americană, cât și economia globală. Potrivit estimărilor Yale University Budget Lab, o taxă suplimentară de 20% ar costa gospodăria americană medie cel puțin 3.400 de dolari anual.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ