Preţurile grâului pe pieţele internaţionale au scăzut ieri pentru a treia zi consecutiv în condiţiile în care exporturile de cereale ucrainele şi ruseşti au continuat în pofida tensiunilor în creştere din zona Mării Negre, scrie Bloomberg.
În acelaşi timp, cotaţiile petrolului oscilează, trase în jos de veştile proaste din economia chineză şi împinse în sus de încrederea pieţelor că grupul OPEC şi Rusia nu vor lăsa ţiţeiul să se ieftinească. Unii analişti sunt convinşi că traiectoria finală va fi de creştere.
Preţul grâului tranzacţionat pe bursa de mărfuri de la Chicago a început săptămâna în scădere cu 2%, cu toate că Rusia a intensificat în weekend ostilităţile prin care încearcă să descurajeze transportatorii pe mare de la a mai colabora cu Ucraina şi să provoace pagube cât mai mari în porturile Ucrainei de la Marea Neagră.
În replică, drone ucrainene atacă nave ruse. Cu toate acestea, exporturile de cereale din Ucraina şi Rusia continuă, iar acesta este principalul motiv pentru care grâul se ieftineşte, spun analiştii de la CRM Agricommodities.
În plus, departamentul american pentru agricultură a majorat estimările pentru exporturile de grâu rusesc în sezonul 2023-2024, noile cifre arătând că aproape un sfert din grâul tranzacţionat pe piaţa mondială va veni din Rusia. Preţurile au scăzut cu 19% de la începutul anului, un efect al recoltelor bogate.
Decizia Rusiei de a nu mai lăsa Ucraina să exporte cereale cu vaporul în cadrul iniţiativei Marii Negre a dus iniţial la creşterea preţurilor.
Pe piaţa petrolului, cotaţiile Brent, referinţa internaţională, se apropie de pragul de 90 de dolari pe baril datorită pe de o parte cererii robuste, iar pe de alta aşteptărilor ca OPEC, organizaţie de tip monopol a statelor exportatoare de petrol, şi Rusia să acţioneze prin reducerea livrărilor dacă apar presiuni descendente pe preţ inconfortabile.
Tendinţa de creştere este frânată de slăbiciunile din economia Chinei care devin tot mai evidente. China, a doua economie ca mărime din lume, este unul din cei mai mari consumatori de energie. „Cotaţiile petrolului escaladează un zid de incertitudini şi scepticism“, spune pentru CNBC Bob McNally, preşedinte la Rapidan Energy.
Până acum, traderii s-au concentrat pe faptul că Rusia încă nu şi-a redus semnificativ exporturile, aşa cum a indicat. Apoi, „pieţele dansează pe un teren minat al datelor macroeconomice. Există motive bune pentru care pieţele să fie sceptice. Însă principiile sunt principii. OPEC şi Rusia vor crea un deficit uriaş pe pieţe în al doilea semestru“, a explicat analistul. Saudiţii nu vor reveni asupra deciziei de a diminua exporturile când preţurile vor ajunge la 90-92 dolari pe baril. Iar guvernul SUA nu are instrumentele potrivite cu care să poată ieftini benzina. De aceea, spune McNally, este posibil ca petrolul să ajungă la 100 de dolari barilul.