Mesajul de felicitare a prim-ministrului Dorin Recean, de Ziua Independenței Republicii Moldova

27 Aug. 2023, 11:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Aug. 2023, 11:08 // Actual //  bani.md

Astăzi privim cu recunoștință la calea pe care am parcurs-o, împreună, ca națiune. Independența noastră nu se rezumă doar la evenimentele trecute, ea se reflectă în fiecare om harnic, în fiecare efort depus pentru a construi o Moldovă mai puternică și mai dezvoltată.

Sărbătorim Moldova prin oamenii noștri – oameni care, cu dăruire, contribuie la dezvoltarea țării. Sunt mândru să văd cum spiritul nostru de comunitate și curajul fiecăruia din noi se reflectă în succesul nostru – mic sau mare. Astăzi, când privim în ochii fiecăruia, vedem un neam plin de speranță, de determinare să depășească obstacole și să construiască bucată cu bucată o Moldovă înfloritoare.

Fiecare moldovean care vrea să facă o diferență, fiecare antreprenor care își investește resursele și creativitatea în dezvoltarea afacerilor, fiecare artist care împărtășește frumusețea noastră culturală cu lumea – sunteți cei care construiți viitorul nostru. Prin munca voastră creați o Moldovă care este recunoscută în întreaga lume: cu inima ei mare, cu potențialul ei nelimitat.

Azi celebrăm independența. Ea înseamnă să ne stăpânim și să ne guvernăm propriul destin, să luăm deciziile politice și economice suverane și în interesele prosperității noastre.

Independența înseamnă libertatea de a ne construi propriul viitor. Azi, la 32 de ani de independență, privim viitorul cu încredere, știind că fiecare pas pe care îl facem aduce Moldova mai aproape de visul nostru: o țară europeană dezvoltată, cu cetățeni prosperi.

La mulți ani, Republica Moldova! La mulți ani, oameni harnici! Împreună, construim o țară europeană de care să ne mândrim.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.