Au decis să nu mai sacrifice nurci, chiar dacă au COVID-19. Cum luptă acum cu virusul

26 Mai 2021, 07:01
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
26 Mai 2021, 07:01 // Actual //  MD Bani

Nurcile sunt animalele care se pot infecta foarte ușor cu coronavirus. Totodată, nu este clar dacă pot transmite virusul la oameni. Ceea ce se știe sigur, în schimb, este că oamenii pot transmite nurcilor boala.

Cu toate acestea, din cauza îndoielilor cu privire la amenințarea pe care o prezintă aceste animale, diferite țări europene au sacrificat milioane de nurci în fermele lor.

Grecia are o altă abordare

În nordul Greciei, o țară care se dovedește un jucător important din această parte a Europei în industria blănurilor, decizia de a ucide nurci nu este văzută deloc cu ochi buni. În regiunea Macedonia de Vest din Grecia, una dintre cele mai sărace regiuni ale țării, oamenii depind în mare măsură de industria blănurilor. Acolo trăiesc cel puțin 1,5 milioane de nurci.

Jurnaliștii de la Euronews au vizitat una dintre cele 80 de ferme din zona Kastoria. Li s-a permis accesul numai în condiții stricte, care au inclus și efectuarea unui test PCR negativ.

Nicole Baudin, un crescător de nurci de la fermă, a transmis că toți oamenii de la fermă au fost „foarte surprinși că aceste animale erau atât de sensibile la virusul COVID”.

Când și-au dat seama de acest lucru, toți angajații care lucrau acolo au început imediat să poarte măști și să își spele frecvent mâinile.

În prezent, în nicio magazie nu se permite accesul a mai mult de doi angajați care să îngrijească nurcile. Nicole Baudin spune că atât ea, cât și ceilalți oameni angrenați în creșterea nurcilor au încercat să facă tot posibilul pentru a menține virusul în afara zonei în care trăiesc nurcile. Ca atare, toți fermierii de acolo sunt acum vaccinați.

Aceste măsuri, precum și efectuarea de teste regulate pe nurci, sunt recomandate cu tărie de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) pentru a preveni contaminarea animalelor.

 

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO