Au decis să nu mai sacrifice nurci, chiar dacă au COVID-19. Cum luptă acum cu virusul

26 Mai 2021, 07:01
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
26 Mai 2021, 07:01 // Actual //  MD Bani

Nurcile sunt animalele care se pot infecta foarte ușor cu coronavirus. Totodată, nu este clar dacă pot transmite virusul la oameni. Ceea ce se știe sigur, în schimb, este că oamenii pot transmite nurcilor boala.

Cu toate acestea, din cauza îndoielilor cu privire la amenințarea pe care o prezintă aceste animale, diferite țări europene au sacrificat milioane de nurci în fermele lor.

Grecia are o altă abordare

În nordul Greciei, o țară care se dovedește un jucător important din această parte a Europei în industria blănurilor, decizia de a ucide nurci nu este văzută deloc cu ochi buni. În regiunea Macedonia de Vest din Grecia, una dintre cele mai sărace regiuni ale țării, oamenii depind în mare măsură de industria blănurilor. Acolo trăiesc cel puțin 1,5 milioane de nurci.

Jurnaliștii de la Euronews au vizitat una dintre cele 80 de ferme din zona Kastoria. Li s-a permis accesul numai în condiții stricte, care au inclus și efectuarea unui test PCR negativ.

Nicole Baudin, un crescător de nurci de la fermă, a transmis că toți oamenii de la fermă au fost „foarte surprinși că aceste animale erau atât de sensibile la virusul COVID”.

Când și-au dat seama de acest lucru, toți angajații care lucrau acolo au început imediat să poarte măști și să își spele frecvent mâinile.

În prezent, în nicio magazie nu se permite accesul a mai mult de doi angajați care să îngrijească nurcile. Nicole Baudin spune că atât ea, cât și ceilalți oameni angrenați în creșterea nurcilor au încercat să facă tot posibilul pentru a menține virusul în afara zonei în care trăiesc nurcile. Ca atare, toți fermierii de acolo sunt acum vaccinați.

Aceste măsuri, precum și efectuarea de teste regulate pe nurci, sunt recomandate cu tărie de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) pentru a preveni contaminarea animalelor.

 

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău