„Eu am luptat ca cetățean al Republicii Moldova, am dat jurământul de a-mi apăra cetățenii!”. Valeriu Vladimirov este maior de poliție în rezervă. Între anii 1982-2000, a activat în rândurile Poliției Naționale a Republicii Moldova, pe teritoriul raionului Dubăsari. Veteranul a luptat pe platourile din localitățile Cocieri și Bender.
În noaptea din 1 spre 2 martie 1992, comisariatul din Dubăsari a fost atacat de către gardiștii separatiști, efectivul fiind dezarmat, iar peste 30 de polițiști au fost declarați prizonieri.
„În război, am fost supus împușcăturilor cu mini, din mitraliere, din tanc…M-a ferit Dumnezeu de toate”, își amintește Valeriu Vladimirov.
Pentru bărbăția, spiritul de sacrificiu manifestat în luptele pentru apărarea Republicii Moldova, Valeriu Vladimirov a fost decorat cu Ordinul „Ștefan cel Mare”.
„Aș dori ca toată lumea să înțeleagă că războiul nu aduce fericire. Dureros este faptul că avem vamă în țară. Dați-ne pace să trăim mai departe”.
E de datoria fiecărui cetățean al Republici Moldova și a viitoarelor generații să aibă în conștiință și în suflet faptele de vitejie și de eroism de care au dat dovadă atât veteranii, cât și eroii căzuți pe câmpul de luptă.
Interviul face parte din campania de conștientizare a importanței istorice a Războiului de Independență lansată de MAI în luna martie curent.
Manifestarea face parte din proiectul „Istoria vie a MAI, adevărul istoric”– o campanie de informare a publicului despre valorile naționale ale poporului nostru, povestită de cei care au purtat luptele pentru libertatea noastră.
Proiectul „Istoria vie a MAI” include lecții deschise în licee din întreaga țară, în care veteranii relatează prin viu grai tinerilor istoriile lor de vitejie.
La finalul lecțiilor, tinerii primesc fotografia simbol a războiului, realizată în trașee de către luptători. Imaginea cuprinde un drapel tricolor prins într-o crenguță, cu un tub de cartuș. Pe drapel este scris cu litere chirilice „ Dumnezeu să ne ajute!”. Pe ilustrată sunt semnăturile olografe ale veteranilor care au susținut Lecția de istorie vie, sub îndemnul: „Tu ești viitorul Republicii Moldova! Ai grijă de țara ta!”
Ciclul de lecții deschise cu veteranii va fi reluat odată cu începerea anului școlar.