Unde își țin miliardele de lei băncile din Republica Moldova

29 Aug. 2023, 12:05
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
29 Aug. 2023, 12:05 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

La sfârșitul primului trimestru, băncile moldovenești aveau active de 144,6 miliarde de lei, majorându-se pe parcursul semestrului I al anului 2023 cu 10,1% (13,2 miliarde lei), arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Băncile țin la BNM a constituit 39,8 miliarde lei sau 27,6% din active, fiind în descreștere cu 0,6 p.p.. Plasamentele în titlurile de stat au constituit  19,4% (28,0 miliarde lei), fiind în creștere cu 4,2 p.p. Restul activelor, care constituie 11,7% (16,9 miliarde lei), sunt menținute de către bănci în alte bănci, în numerar, imobilizări corporale, imobilizări necorporale etc. Ponderea acestora s-a micșorat cu 0,2 p.p. comparativ cu sfârșitul anului 2022.

Volumul total al creditelor al  creditelor a constituit 42,9% din totalul activelor sau 62,0 miliarde lei, majorându-se pe parcursul perioadei analizate cu 0,6% (360,4 milioane lei).

Profitul în sistemul bancar a însumat 2,6 miliarde lei, majorându-se cu 57,9% (939,2 milioane lei) comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Majorarea profitului a fost determinată de sporirea veniturilor din dobânzi cu 2,8 miliarde lei (75,7%) și a veniturilor din onorarii și comisioane cu 182,0 milioane lei (13,2%). Concomitent, s-au majorat cheltuielile cu dobânzi cu 1,7 miliarde lei (195,6%) și cheltuielile neaferente dobânzilor (cheltuielile privind onorarii și comisioane, cheltuielile administrative, provizioanele, deprecierea activelor financiare și nefinanciare, etc.) cu 326,0 milioane lei (9,3%).

În cee ace privește ponderea creditelor neperformante (substandard, dubioase și compromise) în totalul creditelor s-a majorat cu 0,7 p.p., constituind 7,1% la sfârșitul lunii iunie, indicatorul menționat variind de la 0,1% până la 8,9%, în funcție de bancă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Feb. 2024, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 16:59 // Actual //  Lupu Eduard

Jacob Rothschild, un finanțator britanic și membru senior al uneia dintre cele mai cunoscute dinastii bancare din Europa, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, a anunțat familia sa într-o declarație dată luni, scrie Reuters.

Familia Rothschild, prin intermediul unei declarații pentru agenția de știri Press Association din Marea Britanie, l-a numit pe Jacob Rothschild „o prezență uriașă în viața multor oameni”.

El a fost descris drept „un finanțator extraordinar, un campion al artelor și culturii, un funcționar public devotat, un susținător pasionat al cauzelor caritabile în Israel și cultura evreiască, un ecologist pasionat și prieten, tată și bunic foarte iubit”.

Jacob Rothschild s-a născut în Anglia în 1936 și și-a început cariera la banca familiei, NM Rothschild & Sons, în 1963. Ulterior, a cofondat J Rothschild Assurance Group, care a devenit St James’s Place, un important administrator de avere cu sediul în Londra.

A fost implicat în numeroase activități de afaceri, inclusiv în fondarea trustului de investiții RIT Capital Partners, care a susținut o varietate de companii, de la fonduri speculative până la start-up-uri cu tehnologie curată.

Pe lângă activitatea sa în domeniul financiar, Rothschild a fost un mecenat de lungă durată al artelor, servind ca administrator al Galeriei Naționale a Marii Britanii între 1985 și 1991.

Omul de afaceri a primit omagii și recunoaștere din partea comunității culturale și filantropice, fiind descris drept unul dintre cei mai mari filantropi culturali ai Marii Britanii. Waddesdon Manor, o proprietate de țară engleză administrată de Fundația Rothschild, a exprimat profundul regret al morții sale, numindu-l pe Rothschild „om de afaceri, antreprenor, filantrop și lider cultural”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău