Unde își țin miliardele de lei băncile din Republica Moldova

29 Aug. 2023, 12:05
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
29 Aug. 2023, 12:05 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

La sfârșitul primului trimestru, băncile moldovenești aveau active de 144,6 miliarde de lei, majorându-se pe parcursul semestrului I al anului 2023 cu 10,1% (13,2 miliarde lei), arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Băncile țin la BNM a constituit 39,8 miliarde lei sau 27,6% din active, fiind în descreștere cu 0,6 p.p.. Plasamentele în titlurile de stat au constituit  19,4% (28,0 miliarde lei), fiind în creștere cu 4,2 p.p. Restul activelor, care constituie 11,7% (16,9 miliarde lei), sunt menținute de către bănci în alte bănci, în numerar, imobilizări corporale, imobilizări necorporale etc. Ponderea acestora s-a micșorat cu 0,2 p.p. comparativ cu sfârșitul anului 2022.

Volumul total al creditelor al  creditelor a constituit 42,9% din totalul activelor sau 62,0 miliarde lei, majorându-se pe parcursul perioadei analizate cu 0,6% (360,4 milioane lei).

Profitul în sistemul bancar a însumat 2,6 miliarde lei, majorându-se cu 57,9% (939,2 milioane lei) comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Majorarea profitului a fost determinată de sporirea veniturilor din dobânzi cu 2,8 miliarde lei (75,7%) și a veniturilor din onorarii și comisioane cu 182,0 milioane lei (13,2%). Concomitent, s-au majorat cheltuielile cu dobânzi cu 1,7 miliarde lei (195,6%) și cheltuielile neaferente dobânzilor (cheltuielile privind onorarii și comisioane, cheltuielile administrative, provizioanele, deprecierea activelor financiare și nefinanciare, etc.) cu 326,0 milioane lei (9,3%).

În cee ace privește ponderea creditelor neperformante (substandard, dubioase și compromise) în totalul creditelor s-a majorat cu 0,7 p.p., constituind 7,1% la sfârșitul lunii iunie, indicatorul menționat variind de la 0,1% până la 8,9%, în funcție de bancă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Iul. 2024, 09:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2024, 09:20 // Actual //  Lupu Eduard

China a anunţat lansarea unei campanii online împotriva aplicaţiilor de video şi a reţelelor sociale care răspândesc conţinut „periculos” pentru copii.

Administraţia spaţiului cibernetic din China a anunţat începerea unui program de două luni, intitulat „Clar şi luminos”, care ar trebui să „consolideze în mod eficient protecţia minorilor pe internet şi să creeze un mediu digital mai sănătos şi mai sigur”, informează Agerpres.

Programul va include „remedierea problemelor majore” legate de platformele de scurte video-uri şi live-uri, reţelele sociale, site-urile de vânzări online, cataloagele de aplicaţii, dispozitivele conectate pentru copii şi controlul online pentru minori, a precizat autoritatea de reglementare.

Printre obiectele vizate: produse de comerţ electronic care sunt evocatoare sexual sau considerate a fi “soft porn”, precum şi informaţii care i-ar determina pe copii să întreţină „prietenii periculoase” sau care “ar transmite valori periculoase (…) prin jargon online şi cuvinte cheie create cu rea intenţie”.

Campania va aborda, de asemenea, difuzarea video-urilor considerate a glorifica hărţuirea la şcoală, precum şi conţinutul „violent sau sângeros” din desenele animate sau cântecele pentru copii sau utilizarea „copiilor vedetă pe internet” pentru a genera bani.

Partidul Comunist Chinez are un control ferm asupra internetului în țară, cenzurând conţinutul considerat vulgar, ostentativ sau subversiv din punct de vedere politic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău