Industria alimentară, cu o pondere de 23% în structura industriei prelucrătoare, a intrat în declin spre sfârșitul anului precedent, menținându-se pe o traiectorie negativă în prima jumătate din acest an (-21,4%), arată datele Ministerului Economiei.
Anul agricol neproductiv 2022, afectat de seceta severă, reprezintă principalul factor care a diminuat rezultatul industriei alimentare. Evoluția producției principalelor tipuri de produse ale industriei alimentare se prezintă astfel:
– fabricarea uleiurilor și a grăsimilor vegetale și animale: -43%
– fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor: -41%
– prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor: -39%
– fabricarea altor produse alimentare: -25%
– prelucrarea și conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor: -13%
– fabricarea produselor de morărit, a amidonului și produselor din amidon: -5%
– fabricarea produselor lactate: -3,3%
– producția, prelucrarea și conservarea cărnii și a produselor din carne: -2,4%.
Totuși, o subramură a industriei alimentare și-a inversat traiectoria, înregistrând creștere – fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase, care a fost în creștere cu 5% în perioada analizată.
Ministerul Economiei susține că reducerea producției alimentare se datorează consecințelor crizei energetice, situația economică dificilă din regiune, precum și scăderea cererii externe și interne continuă să creeze dificultăți companiilor industriale.