FOTO Un reprezentant al primei generaţii Toyota 4Runner vine la AutoClassica la Castel Mimi

21 Sept. 2023, 15:02
 // Categoria: Comercial // Autor:  MD Bani
21 Sept. 2023, 15:02 // Comercial //  MD Bani

La sfârşitul acestei săptămâni, pe 23 şi 24 septembrie, AutoBlog.MD va organiza evenimentul numit AutoClassica la Castel Mimi – o expoziție auto în care vor putea fi văzute cele mai frumoase automobile istorice din țară, cât și din afara ei, împreună cu unele exemplare de colecție care peste ani vor trece și ele în categoria mașinilor veritabile de epocă.

Şi, după cum v-am promis, despre câteva modele unicate vă povestim în articole individuale, acesta fiind dedicat unui SUV compact care poate deveni la necesitate şi pickup – Toyota 4Runner!

Exemplarul din imagine este un 4Runner de primă generaţie N61, în echipare SR5, anul producţiei 1988. Este propulsat de un benzinar natural aspirat, cu patru cilindri în linie şi volum de 2.366 cm3 (116 CP/190 Nm), cu injecție electronică de combustibil, cuplat la o cutie mecanică în cinci trepte. Tracţiunea este evident 4×4.

Suspensia-i frontală este independentă. Pe puntea din spate are arcuri lamelare şi frâne cu tamburi (cu discuri ventilate pe roţile frontale). Servodirecţia este una hidraulică. Cu roţile standard de mărimi 225/75 R15, garda la sol îi constituie 269 mm.

Pentru prima generație 4Runner introdusă în 1983, Toyota, în loc să dezvolte un model complet nou, a modificat Hilux-ul existent (N50/N60/N70) cu benă scurtă. În comparaţie cu Hilux, 4Runner se remarcă printr-un panou detaşabil cu lunetă integrată, scaune posterioare, o bară de protecţie în caz de răsturnare și un baldachin detașabil din fibră de sticlă. Conceptul a fost împrumutat atât de la a doua generație Ford Bronco, cât și de la Chevrolet K5 Blazer, menționează autoblog.md.

Astfel, prima generație este aproape identică din punct de mecanic cu Toyota Hilux 4×4. Toate modelele aveau două portiere și nu se distingeau de pickup-uri începând de la planşa de bord şi până la capătul frontal. Aproape toate modificările au fost aduse corpului începând cu montanţii centrali şi până la capătul posterior.

Maşina de la AutoClassica la Castel Mimi este unul din puținele exemplare construite pentru piața din Europa, fiind de la bun început în proprietatea unei singure familii de origine poloneză stabilită în Elveția. Actualul proprietar a achiziționat-o de la familie acum trei ani, fiind foarte bine întreținută şi îngrijită obsesiv, cu extrem de multe piese de rezervă.

Realitatea Live

11 Mai 2024, 07:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
11 Mai 2024, 07:28 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Oferta de listare la Bursa de Valori Bucureşti a furnizorului de gaze naturale şi electricitate Premier Energy (sub simbolul PE) a atras în cele trei zile cu discount de 5% subscrieri de aproximativ 1 miliard de lei (200 mil. euro), arată datele analizate de ZF.

Micii investitori au subscris 47 milioane de acţiuni PE, adică de aproape şapte ori peste cât au ei alocat pentru o companie care este evaluată în prospectul de listare la un multiplu P/E (raport capitalizare/preţ cu rezultatele pe 2023) cuprins între 6 şi 7. Numărul de ordine în trei zile este de 12.325. Un investitor poate avea unu sau mai multe ordine alocate.

“Ne-am tot întrebat când vom mai avea un IPO precum Hidroelectrica la Bursa de Valori, ceva cu adevărat electrizant şi de calibru. Este aici, tot din energie verde, pentru un campion naţional şi regional. Şi tot investitorii retail sunt cei care arată din nou ce forţă redutabilă pot fi pe piaţa noastră de capital”, potrivit Departamentului de Equity Research al TradeVille, cel mai mare broker de retail la BVB.

Oferta a început miercuri, 8 mai, şi este programată a se încheia pe 15 mai şi constă în vânzarea a circa 36 milioane de acţiuni PE, în principal prin majorare de capital cu acţiuni noi, la care se adaugă şi vânzări din partea unicului acţionar, fondul ceh de investiţii EMMA Holding. Numărul de acţiuni poate fi majorat cu 20%.

Investitorii de retail au avut un discount de subscriere de 5% în primele zile, care se aplică la preţul final al ofertei. Cel din urmă va fi decis de companie alături de brokeri pe baza feedback-ului din partea marilor investitori.

Astfel, în sistemul Bursei de Valori Bucureşti au fost introduse ordine pentru achiziţia a 47 milioane de acţiuni la preţul de 21,5 lei la care investitorii de retail pot subscrie. Cu alte cuvinte retailul a subscris până acum cu 30% peste întreaga ofertă.

Micii investitori au alocate 7,2 milioane de acţiuni – în scenariul standard care nu presupune supliementarea tranzacţiei, opţiune care are şanse de a se materializa dat fiind interesul pe această tranşă- reprezentând 20% din toată oferta. Restul de 80% sunt alocate investitorilor instituţionali.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău