Petru Rotaru a participat la întrevederea cu ministra Finanțelor a Republicii Polonia Magdalena Rzeczkowska

20 Sept. 2023, 11:30
 // Categoria:  // Autor:  MD Bani
20 Sept. 2023, 11:30 //  //  MD Bani

Directorul Serviciului Fiscal de Stat, Petru Rotaru a participat astăzi la o întrevedere cu ministra Finanțelor a Republicii Polonia, dna Magdalena Rzeczkowska, alături de ministra Finanțelor a Republicii Moldova, dna Veronica Șireteanu și secretara de Stat, Olga Golban.

Discuțiile au vizat subiecte de fiscalitate, în contextul semnării Memorandumului de Înțelegere privind cooperarea tehnică între Ministerele de Finanțe din Republica Moldova și Republica Polonia, document care va extinde relațiile de cooperare dintre cele două autorități pe subiecte de interes comun pe dimensiunea finanțelor publice, inclusiv componenta fiscală.

Ministra Veronica Șirețeanu a menționat că, obiectivul Ministerului Finanțelor și al autorităților din subordine este de a livra servicii la cel mai înalt nivel pentru contribuabili, inclusiv prin implementarea soluțiilor digitale performante precum și eliminarea barierelor în interacțiunea dintre instituțiile statului și contribuabil, informează Serviciu Fiscal de Stat.

La rândul său, directorul SFS a declarat că autoritatea fiscală este lider la capitolul digitalizare, oferind un număr considerabil de servicii în format electronic:„Dezvoltarea sistemelor informaționale este și pentru noi o provocare. Expertiza Poloniei în acest este una necesară și suntem siguri că schimbul de experiență și bune practici ne va ajuta foarte mult în realizarea obiectivelor stabilite”.

De asemenea, Rotaru a informat despre faptul că, Serviciul Fiscal de Stat pune un accent deosebit pe promovarea conformării voluntare, în detrimentul activităților de control.

„În primul semestru al anului 2023, autoritatea fiscală a intensificat acțiunile de conformare voluntară a contribuabililor la respectarea legislației fiscale, inclusiv prin majorarea numărului de vizite fiscale cu circa 80%. În context, a fost înregistrată o reducere semnificativă de circa 57% a numărului controalelor fiscale efectuate. Rezultativitatea controalelor fiscale efectuate constituie 99,4%. Totodată, pe fundalul diminuării numărului controalelor fiscale, ponderea sumelor încasate din totalul obligațiilor fiscale calculate în cadrul controalelor efectuate s-a majorat cu 52% față de perioada similară a anului 2022, ceea ce vorbește despre eficientizarea acțiunilor de control desfășurate, inclusiv planificarea lor, raportate la costurile de administrare fiscală suportate de instituție în acest sens”, a adăugat directorul SFS.

În context, ministra Finanțelor a Republicii Polonia, dna Magdalena Rzeczkowska a menționat disponibilitatea instituției sale de a oferi tot suportul pe domenii cum ar fi modernizarea sistemelor informaționale, precum și expertiza necesară aferent sporirii gradului de conformare voluntară a contribuabililor, respectiv creșterea semnificativă a încasărilor la buget.

Realitatea Live

17 Mai 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mai 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Prunele moldovenești au înregistrat performanțe remarcabile în 2023, atingând mai multe recorduri istorice. Potrivit expertului în politici economice de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, exporturile de prune au crescut semnificativ, reprezentând 47% din producția totală, comparativ cu doar 3% în anii 2000. Aceasta echivalează cu aproximativ 70 de mii de tone exportate.

În 2023, producția medie de prune a atins aproape 8 tone la hectar, cel mai înalt nivel înregistrat vreodată. Exporturile de prune au totalizat 40,8 milioane de dolari, dublu față de recordul anterior din 2021. Prunele moldovenești s-au vândut preponderent pe piața europeană, la cel mai mare preț din toate timpurile, subliniază Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Prețul mediu de export al prunelor moldovenești a fost de 0,58 dolari per kilogram în 2023, cel mai ridicat preț înregistrat vreodată. Germania a fost principala destinație pentru prunele moldovenești, urmată de România, Polonia și Rusia. Veniturile obținute din exporturi au crescut substanțial, reflectând o tendință pozitivă în liberalizarea pieței gazelor naturale din Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău