Petru Rotaru, la TAXCON’23: „Autoritatea fiscală are ca prioritate apropierea de contribuabili ”

21 Sept. 2023, 17:08
 // Categoria: Economie // Autor:  MD Bani
21 Sept. 2023, 17:08 // Economie //  MD Bani

Directorul Serviciului Fiscal de Stat, dl Petru Rotaru a participat astăzi la cea de-a patra ediție a conferinței internaționale pe tematică fiscală din Republica Moldova – TAXCON’23, la secțiunea dedicată administrării fiscale și conformării voluntare.

Rotaru a mulțumit în primul rând organizatorilor pentru efortul de a aduce împreună atât autoritățile statului cu atribuții în acest domeniu, precum și beneficiarii serviciilor prestate de către instituțiile în cauză: „Este o oportunitate perfectă pentru a avea o discuție sinceră și la subiect, unde noi vă împărtășim viziunea și planurile noastre, precum și aflăm de la Dvs care sunt probleme cu care vă confruntați, care sunt așteptările Dvs de la noi”.

În discursul său, dl Petru Rotaru a menționat că, viziunea SFS este de a fi o autoritate fiscală modernă și performantă, eficientă și inovatoare care să ofere servicii de înaltă calitate, prin implementarea unor procese simple și transparente, bazate pe soluții IT și planificare pe bază de risc, menite să optimizeze costurile de administrare fiscală, cât și să asigure creșterea conformării benevole, prin îmbunătățirea relațiilor de colaborare și respectare a angajamentelor reciproce dintre SFS și contribuabili.

„Scopul nostru constă în promovarea continuă a spiritului de conformare voluntară a contribuabililor la declararea și la plata obligațiilor fiscale, sporirea gradului de performanță al administrării fiscale în vederea fortificării capacității de funcționare și dezvoltare a statului în scopul acoperirii necesităților social-economice și oferirii contribuabililor de servicii fiscale calitative conform bunelor practici europene”, a adăugat directorul SFS.

În context, a fost menționat faptul că, Serviciul Fiscal de Stat pune un accent deosebit pe promovarea conformării voluntare, în detrimentul activităților de control, fiind aduse în atenția publicului și rezultatele activităților întreprinse în acest sens.

„În primul semestru al anului 2023, autoritatea fiscală a intensificat acțiunile de conformare voluntară a contribuabililor la respectarea legislației fiscale, inclusiv prin majorarea numărului de vizite fiscale cu circa 80% și reducerea cu circa 57% a numărului controalelor fiscale efectuate din cele planificate. Totodată, pe fundalul diminuării numărului controalelor fiscale planificate, ponderea sumelor încasate din totalul obligațiilor fiscale calculate în cadrul controalelor efectuate s-a majorat cu 55,7 milioane lei sau cu 52% față de perioada similară a anului 2022″, a adăugat dl Petru Rotaru.

De asemenea, directorul SFS a declarat că, autoritatea fiscală are ca prioritate apropierea de contribuabili și oferirea serviciilor de calitate acestora fiind ghidată de sloganul „Funcționarul fiscal – în serviciul contribuabilului”, în vederea creării condiţiilor favorabile pentru conformarea voluntară la respectarea legislaţiei: „Serviciul Fiscal de Stat va continua să depună eforturi consolidate în vederea promovării conformării voluntare, să modernizeze și să îmbunătățească în permanență serviciile prestate contribuabililor, inclusiv digitalizarea acestora, să faciliteze accesul la informația de ordin fiscal și să fie cât mai aproape de fiecare contribuabil prin instruirea și oferirea consultanței de calitate pentru crearea condițiilor favorabile conformării acestora la respectarea legislației fiscale”.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO