Planul lui Ceban de la Moldovagaz a fost deconspirat: A comandat metan mai scump la Gazprom

22 Sept. 2023, 09:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Sept. 2023, 09:39 // Actual //  Lupu Eduard

Ieri șeful Moldova Gaz a anunțat că pentru anul 2024 a solicitat de la Gazprom livrarea gazului pentru malul drept al Nistrului. Despre acest lucru nu au știut nici conducerea Ministerului Energiei, nici compania Energocom, susține membrul Consiliului Energocom, Alexandr Slusari.

Potrovit lui, în paralel Moldova Gaz negociază furnizarea gazelor naturale cu Energocom. Cei din filiala Gazpromului cunosc foarte bine că noi avem deja procurate gaze suficiente cel puțin până în ianuarie 2024 inclusiv. Plus Energocom este în toiul cumpărării volumelor suplimentare de gaze, reieșind din solicitarea Moldovagaz pentru toata perioada rece. La fel, Vadim Ceban știe foarte bine ca prețuri de achiziționare a gazului de la Energocom sunt mult mai mici față de oferta Gazpromului pentru anul 2023.

„În aceste circumstanțe benefice cetățenilor și economiei țării noastre Vadim Ceban acționează ca adevăratul agent de influență a altui stat. Ieri el a spus minciună crasă despre prețuri actuale de piață la gaze naturale. Dânsul a zis că la moment prețul final pentru 1000 m3 este în jur de 550 dolari. Domnul Ceban nu poate să nu cunoască că Energocom a procurat în perioada iunie-septembrie circa 430 mln m3 la preț adus în Moldova sub 430 dolari. Informația a fost una publică. Iar ieri întreprindere moldavă a cumpărat gaz de la o compania europeană renumită la cel mai mic preț în istoria licitațiilor de procurare a metanului. Repet a câta oară că gazul de la Energocom va fi mult mai ieftin decât prețul Gazpromului pentru perioada noiembrie-decembrie 2023. Vadim Ceban tace chitic despre acest lucru”, a mai spus Slusari.

Slusari sune că cel mai grav este această adresare către Gazprom după volume de gaze suplimentare în condițiile când Energocom se ocupă acum cu aprovizionarea țării cu gaz mult mai ieftin. Dacă concernul rus ar accepta solicitarea companiei afiliate și va furniza gaze, atunci conform formulei take-or-pay partea moldavă este obligată sau să consume sau să achite acest gaz. În caz contrar urmează sancțiuni pecuniare drastice.

„Totodată, nu exclud că prin această solicitare se dorește și periclitarea achizițiilor de gaze din partea Energocomului și, implicit, reținerea micșorării tarifelor interne. Cu cât mai mult gaz ieftin va fi procurat acum, cu atât mai prompt vor fi diluate costurile mari ale stocurilor de gaze, cumpărate cu exces de zel iarna 2023, și respectiv, cu atât mai rapid se va micșora povara asta de tarife, care au pus pe brânci economia țării”, a precizat Slusari.

În concluzie, membrul consiliului Energocom spune că din denumirea companiei , conduse deocamdată de domnul Ceban, cuvântul „Moldova” se poate de eliminat. Puteți adăuga orice altă denumire – Gazprom, Kremlin, Transnistria. Conducerea acestei întreprinderii nu acționează în interesele țării, pe teritoriu căreia funcționează.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău