Inflația nu va mai fi vedetă în 2024

22 Sept. 2023, 09:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Sept. 2023, 09:54 // Actual //  bani.md

Într-o declarație optimistă pentru economia Moldovei, managerul de programe al Delegației Uniunii Europene în Moldova, Josip Juric, a indicat că țara ar trebui să înregistreze o creștere a Produsului Intern Brut și o inflație sub control până la sfârșitul anului. Aceste declarații au fost făcute în cadrul unui podcast recent intitulat „Dă sens banilor.”

Potrivit lui Juric, experții Uniunii Europene se așteaptă la o consolidare a creșterii economice în Moldova în 2024 și la revenirea inflației la niveluri acceptabile. El a subliniat că aceste proiecții sunt pe termen scurt și că dezvoltarea pe termen lung a Moldovei depinde de capacitatea țării de a implementa reforme structurale, sprijinite de Uniunea Europeană.

„Ne așteptăm ca inflația să revină la o singură cifră în 2023, iar în 2024 ar trebui să se apropie de ținta Băncii Naționale a Moldovei. Țara trebuie să crească mai repede pentru a se apropia de nivelul Uniunii Europene, iar această rată de creștere depinde de realizarea reformelor structurale pe termen lung pe care le vom sprijini”, a afirmat Josip Juric.

În ciuda provocărilor cu care s-a confruntat Moldova în ultimii doi ani, precum războiul din Ucraina, criza energetică și creșterea costurilor de trai, Juric a exprimat optimism cu privire la viitorul țării. El a subliniat că Moldova s-a pregătit mai bine pentru sezonul toamnă-iarnă, inclusiv prin diversificarea aprovizionării cu energie și menținerea unui context macroeconomic stabil.

„Contextul global este provocator, dar a devenit mai pozitiv pentru Moldova, deoarece țara este acum o candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Acest lucru ar putea duce la o îmbunătățire a ratingului țării, potrivit Moody’s. Cu toate acestea, putem fi mai optimiști în ceea ce privește perspectivele pentru acest an”, a concluzionat Juric.

Declaratiile optimiste ale expertului UE vin în contextul în care Moldova urmărește să-și consolideze stabilitatea economică și să se apropie mai mult de valorile și standardele Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO