Unicul din Moldova! Un Ford Mustang Shelby GT350 va fi expus la AutoClassica la Castel Mimi

22 Sept. 2023, 15:20
 // Categoria: Comercial // Autor:  Trifan Stela
22 Sept. 2023, 15:20 // Comercial //  Trifan Stela

La sfârșitul acestei săptămâni, pe 23 şi 24 septembrie, AutoBlog.MD va organiza evenimentul numit AutoClassica la Castel Mimi – o expoziție auto în care vor putea fi văzute cele mai frumoase automobile istorice din țară, cât și din afara ei, împreună cu unele exemplare de colecție care peste ani vor trece și ele în categoria mașinilor veritabile de epocă.

Şi, după cum v-am promis, despre câteva modele unicate vă povestim pe scurt în articole individuale, acesta fiind dedicat unei alte legende care nu are cum să lipsească de la un asemenea eveniment – primul Mustang Shelby din istorie!

Acest Mustang este în versiunea Shelby GT350, a fost produs în 1967 şi este o legendă în lumea automobilelor sportive americane. A apărut la lumina zilei în rezultatul colaborării dintre Ford și Carroll Shelby, un celebru pilot și constructor de mașini de curse.

Designul exterior a păstrat aspectul clasic al Mustang-ului de bază, însă o serie de elemente sportive şi specifice au fost adăugate de Shelby în cadrul unui bodykit, fiind confecționate inclusiv din fibră de sticlă. O caracteristică în acest sens este grila de radiator cu deschidere mai mare pentru o mai bună răcire a motorului. De asemenea, automobilul era disponibil de comandat în culori și finisaje mai exclusiviste, dar a devenit cunoscut în special pentru combinaţia Wimbledon White cu dungi albastre.

În mod evident, cel mai important lucru din această maşină se află sub capotă: un V8 Cobra de 4.7 litri cu 306 CP şi 446 Nm de cuplu. Acest motor oferea o performanță excelentă și sunetul inconfundabil al unui V8 american. Era oferit cu o cutie mecanică în patru trepte (opţională, automată în trei trepte) pentru o experiență de condus autentică și control asupra puterii motorului. Suspensia sa sport a fost reglată pentru manevrabilitate excelentă pe şosele, menționează autoblog.md.

Interiorul îi este simplu și orientat către conducătorul auto. Are scaune sport, un volan cu trei spite și indicatoare de bord funcționale. Confortul era secundar performanței, deoarece acest model era menit să ofere o experiență de condus sportivă. Pentru prima dată, GT350 din 1967 a fost oferit aer condiționat, precum și radio AM/FM. În timp ce aceste dotări erau privite în primul rând ca fiind minimumul necesar al zilei, includerea lor a fost destul de notabilă, deoarece vehiculele anterioare Shelby erau în principal lipsite de orice facilități neesențiale.

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău