Companiile „Tutun-CTC” și Philip Morris Moldova au semnat un contract de cooperare

22 Sept. 2023, 10:45
 // Categoria: Homepage // Autor:  MD Bani
22 Sept. 2023, 10:45 // Homepage //  MD Bani

Philip Morris Moldova și „Tutun CTC” au semnat la finele lunii august un contract prin care  inițiază din acest an producerea în cadrul fabricii „Tutun-CTC” a unor branduri din portofoliul Philip Morris International.

„Acest contract este o demonstrație a faptului că suntem o fabrică modernă, organizată și un partener credibil, inclusiv pentru liderii mondiali în domeniu. Noi suntem capabili să producem la cele mai înalte standarde internaționale, cu respectarea tuturor rigorilor specifice pieței tutunului. Pe de altă parte, acest contract este și o victorie pentru Republica Moldova, pentru că este semnat într-o perioadă în care evenimentele din regiune complică decizia de a investi în țara noastră. Totodată, prin acest contract noi readucem Moldova în circuitul mondial al producătorilor de țigarete, lucru care nu este tocmai simplu de realizat la ora actuală. Astfel, oportunitatea noastră de business este amplificată și de oportunitatea oferită țării, pentru că este un semnal pozitiv pentru toți investitorii străini”, menționează Frank Arif, proprietarul  „Tutun-CTC”.

„Suntem foarte mândri că am ajuns la o altă etapă importantă – produsele Philip Morris vor fi fabricate și în Moldova. Acest lucru nu doar va facilita procesul de furnizare a produselor, ci și va contribui la dezvoltarea economiei țării, la asigurarea locurilor de muncă. Suntem siguri că va transmite un semnal pozitiv și altor companii să investească în Moldova”, a declarat directorul Philip Morris Ukraine & Moldova, Maksym Barabash.
Decizia de a lansa producerea în cadrul fabricii „Tutun-CTC” este rezultatul analizei complexe realizate de specialiștii Philip Morris International a capacităților de producție din Republica Moldova.
„Astăzi, putem spune cu încredere că „Tutun-CTC” este o fabrică modernă, cu echipamente performante și profesioniști înalt calificați, care corespund în totalitate standardelor noastre internaționale. Cu siguranță, cooperarea noastră va fi avantajoasă pentru ambele părți, aducând beneficii și pentru economia locală”, a adăugat managerul general Philip Morris Moldova, Elena Naumenko.

Philip Morris International este prezent în Republica Moldova din 1996, fiind unul dintre liderii pieței locale de tutun. Decizia de a extinde investițiile în Republica Moldova reprezintă o continuitate a activității companiei pe piața moldovenească, care și-a propus să fie un contribuabil și angajator responsabil, dar și un partener de încredere al statului.

„Tutun CTC” este una dintre cele mai mari companii din Moldova. Noul management al fabricii în continuu investește în dezvoltarea și creșterea eficienței companiei prin implementarea de tehnologii și echipamente moderne, crearea locurilor de muncă.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO