Rusia și un aliat al Americii au crezut că dau lovitura pe piață mondială: Dar SUA au mutat rapid

07 Oct. 2023, 08:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Oct. 2023, 08:44 // Actual //  Lupu Eduard

Până acum o săptămână, o alianță geopolitică dintre Rusia și un aliat al Americii părea că face legea pe piețele petroliere din lume, împingând prețul țițeiului în sus, spre bariera psihologică de 100 de dolari pe baril.

Dar Statele Unite, prin mijloacele sale economice, au intervenit și nivelul a scăzut cu 5 dolari într-o singură zi, schimbând percepția importatorilor de petrol de pe glob.

Prețul petrolului a înregistrat miercuri cea mai mare scădere de o zi din mai mult de un an, după ce datele au indicat o cerere mai slabă decât se aștepta. Apoi a prelungit scăderea de joi din cauza temerilor că încetinirea creșterii globale va slăbi consumul. În mod grăitor, a făcut acest lucru în ciuda știrilor că Arabia Saudită a majorat prețul petrolului său emblematic pentru clienții din Asia pentru a cincea lună consecutiv, potrivit Bloomberg.

Recenta creștere a țițeiului – care a adus valoarea de referință din SUA peste 95 de dolari pe baril aproape de sfârșitul lunii septembrie – a alimentat speculațiile că prețul va depăși din nou nivelul de 100 de dolari pe baril, iar industria a estimat că se va îndrepta către 150 de dolari.

Între timp, West Texas Intermediate s-a stabilizat aproape de 82 de dolari pe baril, trecând sub media sa mobilă de 50 de zile pentru prima dată din iulie. A scăzut cu 13,5% în doar șase zile de tranzacționare. Aceasta a urmat o scădere a contractelor futures pe benzină, după ce datele au arătat că stocurile au crescut în SUA.

Inversarea este bruscă și pare semnificativă. Dar poate că ar trebui să fim atenți cu narațiunile pentru a o explica. S-a schimbat economia într-adevăr atât de mult în ultimele șase zile încât să justifice o astfel de cădere?
Paul Hickey, co-fondator la Bespoke Investment Group, este sceptic. „Este amuzant să ne gândim că în urmă cu mai puțin de două săptămâni, creșterea prețurilor a fost atribuită unei economii mai puternice. Acum că prețurile au început să scadă, narațiunea s-a mutat rapid către o economie care încetinește”, a scris el.

Arabia Saudită joacă la două capete
Direcția economiei globale se întoarce într-adevăr atât de repede? Dacă folosiți mișcările de zi cu zi într-o marfă volatilă precum țițeiul ca indicator al sănătății economiei globale, veți deveni surd.

Până acum, povestea fusese dominată de geopolitică. Alianța nesfântă dintre Arabia Saudită și Rusia pentru a crește prețurile a fost văzută ca o transformare.

Acest lucru nu a dispărut, dar este interesant că această prăbușire a avut loc în ciuda anunțurilor din Arabia Saudită și Rusia că reducerile voluntare ale producției vor rămâne în vigoare până la sfârșitul anului 2023 și chiar dacă un comitet OPEC+ nu a recomandat nicio modificare a restricțiilor colective. Narațiunea conform căreia restricțiile de aprovizionare vor crește prețul petrolului rămâne în vigoare, dar în această săptămână comercianții au ignorat-o.

Între timp, Alan Ruskin de la Deutsche Bank AG a atras atenția asupra încercărilor actuale ale administrației SUA de a negocia un acord de pace între Arabia Saudită și Israel, pe fondul speculațiilor că acesta ar implica și o alianță defensivă saudito-americană.
El a spus: ”Dacă acest lucru s-ar întâmpla, presupunerea este că Arabia Saudită s-ar alinia din nou mai strâns cu SUA și că creșterea ofertei de petrol în anul electoral (și ulterior) nu ar fi cu siguranță ignorată în cadrul discuției”.

Creșterea prețului petrolului a fost mai mult decât geopolitică, ca o strategie pusă la cale de Rusia și Arabia Saudită. Începutul retragerii nivelului țițeiului s-a suprapus cu derularea pieței de obligațiuni, pe măsură ce investitorii au digerat poziția Rezervei Federale pentru mai mult timp.

”Când prețul petrolului scade, este greu să găsești un nivel de sprijin și există potențialul de dezavantaj suplimentar”, a spus Fiona Cincotta, analist senior de piață la City Index. „Narațiunea s-a schimbat și acum este foarte concentrată pe punctul de scădere a cererii”, a spus ea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Mai 2024, 13:20
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
20 Mai 2024, 13:20 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Moștenitoarea L’Oréal, Walmart și CEO-ul Fidelity se numără printre cele mai bogate femei din lume, conform Bloomberg Billionaires Index. Fiecare dintre ele a adunat averi de peste 25 miliarde de dolari și împreună au o avere estimată de 500 miliarde dolari.

Françoise Bettencourt Meyers — 100 miliarde de dolari

Françoise Bettencourt Meyers, cu o avere estimată la 100 miliarde de dolari, se află pe primul loc în topul celor mai bogate femei din clasamentul Bloomberg Billionaires Index. Bunicul ei, Eugène Schueller, a fondat gigantul francez în domeniul cosmeticelor L’Oréal, iar ea a moștenit o treime din acțiuni de la mama ei. Bettencourt Meyers, în vârstă de 70 de ani, este cunoscută pentru preocupările sale intelectuale —  a scris cărți despre mitologia greacă și comentarii biblice — și pentru filantropia sa. Fundația Bettencourt Schueller sprijină cercetarea științifică, artele și proiectele umanitare.

Alice Walton — 83 miliarde de dolari

Alice Walton, în vârstă de 74 de ani, și-a moștenit averea de la tatăl ei, care a fondat Walmart. Spre deosebire de frații ei Jim și Rob, care sunt mai implicați direct în operațiunile Walmart, Alice s-a concentrat pe artă și activități caritabile, inclusiv promovarea educației și conservării. Averea ei a crescut cu peste 13 miliarde de dolari anul acesta, pe măsură ce prețul acțiunilor Walmart a crescut cu mai mult de o cincime. Alice se află pe locul 19 în lista Bloomberg, imediat după frații ei.

Julia Flesher Koch — 73 miliarde de dolari

Soțul Juliei Flesher Koch, David, a fost cofondatorul Koch Industries, iar ea a devenit miliardară când el a murit în 2019. În vârstă de 62 de ani, contribuie la cauze care includ educația, cercetarea medicală și face parte din consiliul de administrație al mai multor organizații de caritate.

Jacqueline Badger Mars — 47 miliarde de dolari

Bunicul lui Jacqueline Badger Mars a fondat conglomeratul care poartă numele familiei. Evitând să fie în lumina reflectoarelor, familia Mars rămâne oarecum misterioasă. În vârstă de 84 de ani, a fost în consiliul de administrație al Mars și a fost de asemenea în consiliile National Archives și Smithsonian National Air and Space Museum. Mars și fostul ei soț, David Badger, au trei copii. Fiul lor, Stephen, este în consiliul de administrație al Mars din 2010.

MacKenzie Scott — 38 miliarde de dolari

MacKenzie Scott este fosta soție a fondatorului Amazon, Jeff Bezos. Când cuplul a divorțat în 2019, ea a primit o parte din avere în valoare de 38 miliarde de dolari. De atunci, Scott a donat miliarde de dolari pentru o gamă largă de cauze, inclusiv egalitatea rasială, drepturile LGBTQ+, sănătatea publică și educația, și a „revoluționat filantropia”, spune CEO-ul unei organizații de caritate care a primit o donație de la Scott.

Abigail Johnson — 37 miliarde de dolari

Abigail Johnson, în vârstă de 62 de ani, este CEO-ul Fidelity Investments, una dintre cele mai mari firme financiare din lume, fondată de bunicul ei. Deține o treime din compania mamă, FMR, și i-a succedat tatălui ei ca CEO în 2014. Johnson, care are un MBA de la Harvard Business School, este cunoscută și pentru promovarea oportunităților pentru femei în domeniul financiar.

Miriam Adelson — 34 miliarde de dolari

Miriam Adelson, în vârstă de 78 de ani, este văduva magnatului cazinourilor Sheldon Adelson și a moștenit o parte semnificativă din averea lui când a murit în 2021. Ea a cofondat o clinică specializată în tratarea abuzului de substanțe și a fost un susținător proeminent al cercetării medicale și al cauzelor evreiești. Adelson este cunoscută și pentru donațiile sale politice, în special pentru grupurile conservatoare și pro-Israel, și a fost decorată cu Medalia Prezidențială a Libertății de către Donald Trump în 2018.

Iris Fontbona — 34 miliarde de dolari

Iris Fontbona, în vârstă de 81 de ani, a fost căsătorită cu Andrónico Luksic, unul dintre cei mai bogați oameni din Chile. După moartea sa în 2005, Fontbona a moștenit acțiunile lui în gigantul minier de cupru Antofagasta, precum și poziții în băncile și companiile de băuturi ale acestuia.

Savitri Jindal — 31 miliarde de dolari

Familia lui Savitri Jindal deține Jindal Group, unul dintre cele mai mari conglomerate din India, cu afaceri în domeniile oțelului, mineritului, energiei și infrastructurii. În vârstă de 74 de ani, este văduva fondatorului grupului, O.P. Jindal, și a moștenit o parte semnificativă din averea lui când a murit în 2005, ocupând locul 55 în lista Bloomberg. Jindal este de asemenea activă în politică, servind ca membru al Adunării Legislative a statului Haryana.

Susanne Klatten — 29 miliarde de dolari

Susanne Klatten, una dintre cele mai bogate persoane din Germania, deține aproximativ 20% din BMW după ce a moștenit acțiuni în producătorul de mașini de la ambii părinți. De asemenea, a moștenit acțiunile tatălui ei în producătorul de produse farmaceutice și chimice Altana.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău