Maia Sandu anunță când enclava separatistă va rămâne fără banii din curent achitați de Chișinău

27 Oct. 2023, 17:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Oct. 2023, 17:12 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat importanța asigurării securității energetice a țării într-o declarație făcută în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”. Sandu a explicat că Republica Moldova a diversificat sursele de aprovizionare cu gaze, dar că, în ceea ce privește electricitatea, țara depinde de furnizarea de la Cuciurgan.

„Ne îngrijim de securitatea energetică a țării. Noi am diversificat sursele de aprovizionare cu gaze. Pe curent nu avem altă sursă și nu putem lăsa cetățenii fără curent electric”, a declarat Maia Sandu.

Ea a explicat că furnizarea de electricitate din Ucraina a devenit problematică din cauza conflictului și a bombardamentelor ruse. Republica Moldova are o conexiune cu Uniunea Europeană, dar aceasta trece prin teritoriul Ucrainei și poate fi afectată de situațiile de conflict.

Cu toate acestea, Republica Moldova lucrează la construirea unei linii electrice directe cu România, un proiect care ar trebui să fie finalizat în doi ani. Până la finalizarea acestui proiect, Republica Moldova a semnat un contract cu centrala electrică Cuciurgan din regiunea separatistă Transnistria pentru a asigura aprovizionarea cu electricitate.

„Acesta este un proiect mare care se implementează sub monitorizarea Băncii Mondiale”, a adăugat Sandu. „Când va fi gata, ne vom rupe total de această sursă”.

Președintele Maia Sandu a subliniat că fonduri pentru acest proiect au fost oferite încă din 2017, dar nicio guvernare anterioară nu a avansat în implementarea sa. Astfel, acest efort de diversificare a sursei de electricitate este o parte importantă a strategiei de securitate energetică a Republicii Moldova.

În data de 25 octombrie, Enegocom anunța că a fost semnat un contract de livrare a curentului până la sfârșitul anului 2024. Prețul de achiziție a rămas neschimbat de 66 de dolari pentru MWh.

Centrala de la Cuciurgan este controlată de grupul rusesc INTER RAO, iar banii pe care îi achită Chișinăul pentru energia electrică sunt virați într-un cont special la Tiraspol și sunt utilizați pentru plata salariilor și pensiilor din enclavă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2024, 18:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Mai 2024, 18:49 // Actual //  Lupu Eduard

Nu se întâmplă prea des ca Samsung să întreacă Apple în campaniile sale de marketing, dar compania sud-coreeană a făcut exact acest lucru cu cea mai recentă reclamă a sa, „Uncrush”, scrie publicația FastCompany.

La începutul acestei luni, Apple a dezvăluit mult-așteptatul nou iPad Pros, care dispune de ecrane OLED. Acestea sunt, de asemenea, cele mai subțiri dispozitive pe care Apple le-a realizat vreodată. Pentru a scoate în evidență această subtilitate, Apple a lansat o nouă reclamă numită „Crush”. Reclama arată un compresor industrial care zdrobește lucruri precum o chitară, un pian, vopsea, sculpturi și multe altele.

Reclama „Crush” a Apple nu a fost bine primită de public, care a transmis că simbolizează distrugerea creativității umane de către tehnologie. Ulterior, Apple și-a cerut scuze pentru reclamă și că nu o va mai difuza la televizor. Deși lucrurile ar fi trebuit să se termine acolo, Samsung a văzut un mod de a profita de această situație și a făcut o campanie publicitară ca răspuns la spot-ul Apple.

În reclama „Uncrush”, publicul se află în aceeași cameră cu același compresor industrial din reclama Apple. Peste tot sunt instrumente de creație fizică sparte și zdrobite. Vedem o pereche de picioare care se plimbă printre distrugeri, apoi o femeie ridică o chitară care a fost distrusă doar parțial de compresorul Apple. Ea începe să cânte la ea în timp ce citește partituri de pe o tabletă Samsung.

Reclama se încheie cu tag-ul „Creativitatea nu poate fi distrusă”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău