Doi dealeri agricoli au dat lovitura! Mega tun de un milion de lei. Puțini ar fi avut curajul

01 Nov. 2023, 10:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Nov. 2023, 10:51 // Actual //  bani.md

Procurorii PCCOCS au finalizat o investigația privind evaziunea fiscală în domeniul vânzării fructelor, anunțând trimiterea în judecată a două companii și a patru persoane implicate, inclusiv directoarea acestora și doi foști angajați. Evaziunea, estimată la aproximativ 1.000.000 de lei, a implicat utilizarea de sume mai mici și nume false ale producătorilor agricoli în documentele de cumpărare și în declarațiile fiscale.

Dosarul, însumând 37 de volume, a fost încredințat Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) la sfârșitul anului 2021 și ulterior a fost investigat de Serviciul Fiscal de Stat în 2022. Peste 100 de martori au fost audiați în timpul anchetei, iar aproape 200 de rapoarte de expertiză au fost elaborate în cadrul procesului de investigație.

Ancheta a scos la iveală modul în care cele două companii și cei patru inculpați, între care directoarea și doi angajați, au acționat în perioada 2015-2016. Aceștia au indicat în mod fals sume mai mici și informații eronate despre producătorii agricoli din regiunea centrală a Republicii Moldova și din Chișinău, astfel încât să evite plata impozitelor și taxelor pe venituri. De asemenea, unele sume au fost fictiv raportate ca și cheltuieli ale companiilor, alimentând astfel schema de evaziune fiscală.

În plus, procurorii au solicitat și aplicat sechestru asupra bunurilor inculpaților, inclusiv un apartament, un garaj și două automobile, în vederea posibilei confiscări, după pronunțarea unei hotărâri de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunile de evaziune fiscală, inculpații riscă amenzi de până la 350.000 lei sau închisoare de până la 5 ani, împreună cu restricții de a ocupa anumite funcții sau de a desfășura anumite activități pe o perioadă de 2-5 ani. În același timp, cele două întreprinderi implicate se confruntă cu o amendă de până la 800.000 lei și riscul lichidării lor. Până la pronunțarea unei hotărâri definitive, persoanele implicate beneficiază de prezumția nevinovăției conform legii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 14:33
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  MD Bani
03 Apr. 2025, 14:33 // Uncategorized //  MD Bani

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (#CCIMoldova) intensifică dialogul cu instituțiile europene în vederea sprijinirii mediului de afaceri în procesul de adaptare la cerințele climatice ale Uniunii Europene. Președintele CCI, Sergiu Harea, a avut o întrevedere la Bruxelles cu reprezentanții Direcției Generale Politici Climatice (DG CLIMA) din cadrul Comisiei Europene, inclusiv cu Jan Dusik, director general adjunct al instituției.

Discuțiile s-au axat pe subiecte esențiale pentru antreprenorii moldoveni, în contextul tranziției spre o economie sustenabilă:

Managementul deșeurilor și conformarea la reglementările de mediu europene, responsabilitatea Extinsă a Producătorului (REP), cu accent pe cerințele aplicabile importatorilor și tranziția către economia circulară, în special impactul asupra sectorului industrial.

„Mediul de afaceri din Republica Moldova este tot mai angajat în procesul de tranziție spre o economie verde și sustenabilă, în acord cu Pactul Ecologic European (European Green Deal). Ne dorim o integrare treptată, dar fermă, în standardele europene”, a declarat Sergiu Harea, președintele CCI a RM.
Un exemplu concret în acest sens este Proiectul privind Programele Educaționale pentru Economia Circulară, care oferă sprijin industriilor pentru adoptarea unor tehnologii de producție mai curate și pentru reducerea deșeurilor, facilitând alinierea la normele europene de mediu.

Totodată, reprezentanții CCI și DG CLIMA au discutat despre accesul companiilor moldovenești la inițiativele europene privind clima, inclusiv mecanisme de sprijin financiar și tehnic pentru proiecte verzi.

În prezent, Republica Moldova alocă doar 0,5% din PIB pentru protecția mediului, în timp ce media Uniunii Europene este de 1,9%. Cu toate acestea, progresele sunt vizibile: în 2023, 109 întreprinderi au fost asistate prin programele EaP GREEN și EU4Environment, în tranziția către practici sustenabile și eficiente din punct de vedere energetic.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ