Se opresc construcțiile în Germania. Bollwerk: Criza lemnului ne-a luat pe nepregătite

28 Mai 2021, 15:02
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
28 Mai 2021, 15:02 // Actual //  MD Bani

Probleme în aprovizionarea cu cherestea, oţel şi material pentru izolaţii provoacă oprirea lucrărilor de construcţii în Germania. Această criză ar putea împiedica economia să-și revină după pandemia de coronavirus.

Economia germană este prima economie europeană. Economia Germaniei a înregistrat o contracţie peste aşteptări în primul trimestru al acestui an din cauza restricţiilor introduse pentru a opri răspândirea COVID-19, însă cele mai recente sondaje arată că investitorii au încredere într-o revenire rapidă în timpul verii, scrie Agerpres.

Redresarea economiei germane depinde de cheltuielile consumatorilor după ridicarea restricțiilor şi de modul în care producătorii vor putea depăşi blocajele de aprovizionare.

Producătorii de acoperişuri care depind foarte mult de cherestea se numără printre companiile de construcţii care sunt afectate în mod deosebit de blocajele de aprovizionare.

În unele regiuni, producătorii de acoperişuri se confruntă cu o triplare a preţurilor la cherestea şi unii se plâng chiar că nu pot obţine niciun fel de cherestea, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor Germani de Acoperişuri, Dirk Bollwerk.

„Criza lemnului ne-a luat pe nepregătite”, a spus Bollwerk.

Problemele cu livrările sunt legate parţial de revenirea puternică înregistrată în multe ţări, ceea ce dus la creşterea cererii globale pentru cherestea, oţel şi alte materiale de construcţii.

„În condiţiile revenirii economice din SUA şi China, lanţurile internaţionale de aprovizionare au fost date peste cap”, subliniază Asociaţia Centrală a Industriei Germane în Construcţii (ZDB).

Paraziţii care au infestat pădurile din Europa şi Canada, precum şi restricţiile la export introduse de unele ţări au redus oferta de cherestea ceea ce a dus și la majorarea prețurilor.

Preţurile la grinzile de acoperiş au explodat începând din februarie, spune Dirk Bollwerk, care are o mică firmă producătoare de acoperişuri în landul Renania de Nord-Westfalia. Bollwerk a adăugat că un număr din ce în ce mai mare de firme sunt forţate să oprească lucrările la acoperişuri din cauza lipsei de materiale.

Problema afectează şi alte companii de construcţii.

Exporturile de cherestea ale Germaniei au crescut anul trecut, iar la începutul acestei luni asociaţiile companiilor de construcţii au cerut guvernului să introducă restricţii la export în ideea de a păstra mai mult lemn la dispoziţia clienţilor interni.

Cu toate acestea, ministrul german al Economiei, Peter Altmaier a respins această opţiune, apreciind că restricţiile la export nu sunt compatibile cu politica guvernului german referitoare la pieţe libere şi schimburi comerciale libere. În schimb, Altmaier a promis companiilor de construcţii că guvernul va reduce procedurile birocratice şi de asemenea va relaxa, temporar, normele stricte privind penalităţile în cazul întârzierilor la lucrările de construcţii.

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a lansat acuzații grave la adresa autorităților moldovenești, afirmând că directorii ANRE, împreună cu deputatul PAS Radu Marian, dar și cu sprijinul Gazprom și al propagandiștilor pro-ruși, apără cu îndârjire conducerea de la Moldovagaz. Acesta susține că acest comportament reprezintă o „trădare de patrie”, având în vedere contextul geopolitic tensionat și dependența energetică a Republicii Moldova de Rusia.

Tofilat a declarat că lista de „avocați” ai Moldovagaz nu este completă și că este esențial ca țara să își cunoască „eroii”, făcând apel la transparență și responsabilitate în gestionarea resurselor energetice naționale. El a subliniat că susținerea instituțiilor și a celor care administrează gazele naturale din Republica Moldova, într-un context în care securitatea energetică este un subiect de mare importanță, ridică întrebări legate de interesele naționale și de viitorul țării.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis, sâmbăta trecută, o opinie critică asupra proiectului de lege care prevede instituirea unui mecanism de desemnare a conducerii temporare pentru întreprinderile energetice. Potrivit ANRE, legislația actuală oferă suficiente instrumente pentru asigurarea continuității activității Moldovagaz, inclusiv în procesul de achiziție a gazelor naturale.

De cealaltă parte, Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a respins acuzațiile lui Tofilat, precizând că proiectul trebuia să fie gestionat inițial de Ministerul Energiei. „Pe oameni îi interesează ca resursele energetice să fie accesibile și din surse stabile, nu telenovelele politice,” a spus Marian, adăugând că va analiza proiectul doar după ce acesta ajunge la Parlament.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală