UE promite să acorde ajutor de 3 miliarde EUR Belarusului în cazul schimbării guvernării

28 Mai 2021, 14:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
28 Mai 2021, 14:32 // Actual //  Otilia Cotruța

Planul UE pentru susținerea Belarus presupune injecții financiare de la băncile europene și asistență în realizarea reformelor structurale în schimbul democratizării, relatează RBC. În plus, sugerează posibilitatea încheierii unui nou acord între UE și Minsk.


Comisia Europeană a elaborat un plan de asistență economică pentru Belarus în valoare de cel puțin 3 miliarde EUR în cazul democratizării republicii. Faptul că un astfel de plan este pregătit a fost anunțat la începutul lunii mai de către reprezentanții fostului candidat la președinție al Belarusului Svetlana Tikhanovskaya. Pentru prima dată, opoziția a fost prezentată de directorul general al Departamentului pentru Politica de Vecinătate și Negocieri privind extinderea Comisiei Europene, Maciej Popovski. Zilele trecute, suma ajutorului a fost anunțată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aceasta a declarat că acest pachet de investiții va fi înghețat până când republica „va deveni democratică”.

RBC a făcut cunoștință cu un rezumat al acestui plan. Autenticitatea documentului a fost confirmată către RBC de două surse din opoziția din Belarus.

Ce oferă Europa

Planul prevede sprijin financiar pentru reformele politice și economice din țară, cu participarea Fondului Monetar Internațional (FMI), Banca Europeană de Investiții (BEI), Banca Mondială și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

„De îndată ce Belarus se angajează pe o cale democratică, UE va oferi țară sprijinul imediat și pe termen lung ca prioritate” pentru a o ajuta să își reformeze instituțiile și să le facă mai democratice, se arată în document.

Asistența ar trebui să fie împărțită în patru direcții principale-etape:

  • Redresarea economică prin injecții financiare: UE se așteaptă să mobilizeze până la 1,5 miliarde EUR în asistență macrofinanciară acordată Belarusului. Printre activitățile care vizează acest lucru, se propune organizarea unui forum de investiții la nivel înalt UE-Belarus sub patronajul Bruxelles-ului, la care investitorii europeni vor fi invitați să demonstreze atractivitatea investițională a unui „Belarus democratic, deschis și orientat spre reformă” ”. Astfel, conform proiectului de plan, se pot atrage fonduri suplimentare.
  • Susținerea reformelor structurale și consolidarea competitivității: sprijinirea reformelor structurale în patru categorii.
  • Managementul economic și dezvoltarea sectorului privat – include modificări ale legislației, protecția proprietății private, precum și reforma băncilor de stat; instituirea statului de drept și punerea în aplicare a reformei judiciare, pentru care ar trebui îmbunătățit cadrul juridic și ar trebui îmbunătățită calitatea personalului instanțelor și a judecătorilor; dezvoltarea capitalului uman – aici UE își oferă asistența pentru îmbunătățirea educației în Belarus „în conformitate cu nevoile pieței forței de muncă și cu tendințele globale”. Aceasta include implementarea reformei învățământului superior prin Procesul de la Bologna. Tot în această direcție, sunt avute în vedere investiții în reformele sistemelor de protecție socială, pensii, asistență pentru persoanele cu dizabilități și grupurile defavorizate ale populației; Reforma administrației publice. Unul dintre principalele sale puncte ar trebui să fie descentralizarea – distribuirea puterilor de la centru la regiuni.
  • Investiții în infrastructură, transformare de mediu și digitală: în parteneriat cu instituțiile financiare internaționale, UE se așteaptă să mobilizeze cel puțin 100 de milioane de euro în subvenții pentru a atrage până la 1 miliard de euro în investiții publice și private care să sprijine transformarea digitală și de mediu a țării.

Planul sugerează, de asemenea, consolidarea relațiilor politice. Pe termen lung, aceasta implică un nou acord între UE și Belarus. Odată ce țara se apucă pe calea tranziției democratice, UE va fi gata să propună un acord-cadru bilateral care să consolideze relațiile pe termen lung între UE și Belarus, se arată în document.

Realitatea Live23 Iun. 2021, 16:35
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Iun. 2021, 16:35 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Alexandra Dines, soţia lui Daniel Dines, cel mai bogat român şi unul dintre fondatorii companiei Uipath, este preşedintele boardului UiPath Foundation, organizaţie care şi-a publicat astăzi raportul de activitate pentru anul 2020, scrie Ziarul Financiar.

”Dintotdeauna motivaţia mea a fost aceea de a participa activ la bunăstarea şi creşterea societăţii româneşti. Am avut intenţia de a construi şcoli şi spitale, de a creşte nivelul educaţional din România. Orice organizaţie care vrea să ajute este curajoasă deoarece operează într-un sistem legal care se autosabotează”, a declarat, într-un raport, Alexandra Dines, preşedintele boardului UiPath Foundation, fundaţie creată de cel mai valoros start-up din IT pornit din România.

Licenţiată în design şi arte aplicate a Universitatea Tibiscus din Timişoara, Alexandra Dines face, de 11 ani, activitatea de freelancing în domeniul graphic design. Ea a lucrat în graphic design pentru companiile Deskover (companie precursoare a UiPath), UiPathşi Honeywell, potrivit profilului său de pe reţeaua de socializare de business LinkedIn.

Din decembrie 2018 este preşedintele consiliului de administraţie al UiPath Foundation, organizaţie care susţine copiii din medii vulnerabile ”să-şi atingă potenţialul şi să se dezvolte alături de comunităţile lor, prin accesul egal la educaţie şi prin dezvoltarea competenţelor secolului al 21-lea”.

”Din 2019 până în prezent, UiPath Foundation a susţinut peste 25.000 de copii care provin din familii vulnerabile din România şi India să aibă acces la educaţie de calitate şi peste 3.000 de profesori din România care au beneficiat de activităţi de formare care vizează îmbunătăţirea competenţelor digitale, a leadership-ului în şcolile vulnerabile, precum şi a competenţelor secolului al XXI-lea. Aproximativ 12.450 de copii au participat la activităţi educaţionale derulate în 6 comunităţi din România şi India şi peste 15.000 de ore au fost petrecute, în 2020, la meditaţiile la limba română, matematică şi limba engleză de copiii înscrişi în Future Acceleration Program în România. copiilor din comunităţile vulnerabile.”, se arată în comunicatul transmis de UiPath Foundation.

UiPathFoundation a fost fondată de compania UiPathîn ianuarie 2019. Potrivit datelor publicate în bilanţul de la Ministerul de Finanţe, fundaţia a avut venituri de 23,2 milioane de lei în 2020 şi un număr mediu de 10 angajaţi.

UiPath Foundation este condusă operaţional, din funcţia de director executiv, de Raluca Negulescu-Balaci, care ocupă acest rol de la finalul anului 2018.

Soţul Alexandrei Dines, Daniel Dines, este a devenit cel mai bogat român odată cu listarea UiPath la Bursa de la New York. În prezent, UiPath are o capitalizare de piaţă de peste 35 de miliarde de dolari.