UE promite să acorde ajutor de 3 miliarde EUR Belarusului în cazul schimbării guvernării

28 Mai 2021, 14:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
28 Mai 2021, 14:32 // Actual //  Otilia Cotruța

Planul UE pentru susținerea Belarus presupune injecții financiare de la băncile europene și asistență în realizarea reformelor structurale în schimbul democratizării, relatează RBC. În plus, sugerează posibilitatea încheierii unui nou acord între UE și Minsk.


Comisia Europeană a elaborat un plan de asistență economică pentru Belarus în valoare de cel puțin 3 miliarde EUR în cazul democratizării republicii. Faptul că un astfel de plan este pregătit a fost anunțat la începutul lunii mai de către reprezentanții fostului candidat la președinție al Belarusului Svetlana Tikhanovskaya. Pentru prima dată, opoziția a fost prezentată de directorul general al Departamentului pentru Politica de Vecinătate și Negocieri privind extinderea Comisiei Europene, Maciej Popovski. Zilele trecute, suma ajutorului a fost anunțată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aceasta a declarat că acest pachet de investiții va fi înghețat până când republica „va deveni democratică”.

RBC a făcut cunoștință cu un rezumat al acestui plan. Autenticitatea documentului a fost confirmată către RBC de două surse din opoziția din Belarus.

Ce oferă Europa

Planul prevede sprijin financiar pentru reformele politice și economice din țară, cu participarea Fondului Monetar Internațional (FMI), Banca Europeană de Investiții (BEI), Banca Mondială și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

„De îndată ce Belarus se angajează pe o cale democratică, UE va oferi țară sprijinul imediat și pe termen lung ca prioritate” pentru a o ajuta să își reformeze instituțiile și să le facă mai democratice, se arată în document.

Asistența ar trebui să fie împărțită în patru direcții principale-etape:

  • Redresarea economică prin injecții financiare: UE se așteaptă să mobilizeze până la 1,5 miliarde EUR în asistență macrofinanciară acordată Belarusului. Printre activitățile care vizează acest lucru, se propune organizarea unui forum de investiții la nivel înalt UE-Belarus sub patronajul Bruxelles-ului, la care investitorii europeni vor fi invitați să demonstreze atractivitatea investițională a unui „Belarus democratic, deschis și orientat spre reformă” ”. Astfel, conform proiectului de plan, se pot atrage fonduri suplimentare.
  • Susținerea reformelor structurale și consolidarea competitivității: sprijinirea reformelor structurale în patru categorii.
  • Managementul economic și dezvoltarea sectorului privat – include modificări ale legislației, protecția proprietății private, precum și reforma băncilor de stat; instituirea statului de drept și punerea în aplicare a reformei judiciare, pentru care ar trebui îmbunătățit cadrul juridic și ar trebui îmbunătățită calitatea personalului instanțelor și a judecătorilor; dezvoltarea capitalului uman – aici UE își oferă asistența pentru îmbunătățirea educației în Belarus „în conformitate cu nevoile pieței forței de muncă și cu tendințele globale”. Aceasta include implementarea reformei învățământului superior prin Procesul de la Bologna. Tot în această direcție, sunt avute în vedere investiții în reformele sistemelor de protecție socială, pensii, asistență pentru persoanele cu dizabilități și grupurile defavorizate ale populației; Reforma administrației publice. Unul dintre principalele sale puncte ar trebui să fie descentralizarea – distribuirea puterilor de la centru la regiuni.
  • Investiții în infrastructură, transformare de mediu și digitală: în parteneriat cu instituțiile financiare internaționale, UE se așteaptă să mobilizeze cel puțin 100 de milioane de euro în subvenții pentru a atrage până la 1 miliard de euro în investiții publice și private care să sprijine transformarea digitală și de mediu a țării.

Planul sugerează, de asemenea, consolidarea relațiilor politice. Pe termen lung, aceasta implică un nou acord între UE și Belarus. Odată ce țara se apucă pe calea tranziției democratice, UE va fi gata să propună un acord-cadru bilateral care să consolideze relațiile pe termen lung între UE și Belarus, se arată în document.

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 16:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Sept. 2021, 16:20 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Preţurile energiei din Europa au atins maxime pe mai mulţi ani din cauza unei combinaţii de factori, legaţi atât de cerere, cât şi de ofertă, iar analiştii avertizează că nervozi­tatea de pe piaţă ar putea dura, scrie Ziarul Financiar.

„De departe cel mai important factor sunt preţurile gazelor“, a declarat Glenn Rickson, de la S&P Global Platts Analytics, pentru CNBC. Creşterea acestora a împins şi preţurile carbonului şi cărbunelui.

Din ianuarie 2021, preţurile ga­zelor naturale au urcat cu peste 170% în Europa, generând temeri pri­vind posibilele implicaţii macro­eco­nomice, notează Institutul Bruegel. Glenn Rickson de la S&P anticipează că preţurile gazelor vor creşte şi mai mult în următoarele luni.

Europa se chinuie să aducă stocurile de gaze necesare pentru perioada iernii înapoi la nivelurile la care acestea ar trebui să se situeze. Revenirea economică în urma ridicării restricţiilor a coincis de asemenea cu o cerere peste aşteptări care a generat un deficit. Acesta „generează nervozitate pe pieţe odată cu apropierea iernii“, arată Stefan Konstantinov, analist la ICIS Energy.

„La aceasta se adaugă competiţia semnificativă pentru GNL din Asia şi America de Sud, care împinge în sus preţurile gazelor“, adaugă acesta.

Potrivit Bloomberg, criza din Europa generează panică în rândul cumpărătorilor asiatici de com­bustibil, făcând ca importatorii să plătească preţuri foarte mari. Îngri­joraţi că creşterea preţurilor la gaze din Europa se va extinde şi în alte regiuni, traderii de GNL din Asia spun că plătesc preţuri record pentru această perioadă a anului.

Iar cursa pentru combustibil nu se va tempera probabil în curând, în condiţiile scăderii temperaturilor şi deficitelor la nivel mondial. Raliul preţurilor este aşteptat să continue în această iarnă.

De aceeaşi părere sunt şi analiştii ING, care susţin că preţurile vor rămâne ridicate pe perioada iernii având în vedere că stocurile se situează cu mult sub media pe cinci ani.

Aceştia arată însă că există mai mulţi factori care ar putea tempera creşterea preţurilor. Unul dintre aceştia are legătură cu o aprobare rapidă a gazoductului Nord Stream 2. Potrivit oficialilor ruşi, o astfel de decizie ar echilibra preţurile din Europa.

Rusia ar putea de asemenea sparge monopolul Gazprom asupra exporturilor de gaze către Europa, ceea ce ar putea diminua presiunea asupra preţurilor.

Analiştii ING arată că ar putea exista o distrugere a cererii pe fondul mediului caracterizat de preţuri ridicate. Vremea va constitui de asemenea un factor important.

Potrivit lui Troy Vincent, analist în cadrul DTN, preţurile gazelor ar putea scădea sub maximele actuale dacă va exista o reorientare către cărbune, notează Barron’s.

În opinia institutului Bruegel, în spatele creşterilor excesive de preţuri se află motive mai fundamentale. Potrivit institutului, echilibrul dintre oferta şi cererea de energie din UE va fi volatilă în funcţie de cât de repede se va face trecerea de la combustibili fosili la energie verde.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală