Comunitatea Tech Women Moldova, în colaborare cu Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC, cu susținerea UN Women, a organizat în acest weekend un eveniment de importanță majoră pentru femeile interesate de tehnologiile informaționale din țară, Tech Women Summit 2023. Evenimentul a durat două zile și a adunat profesioniste din domeniul IT din Republica Moldova și din străinătate, dar și reprezentanți ai Guvernului, parteneri de dezvoltare, mediul academic, sectorul privat și alte entități din industrie.
Scopul principal al acestui eveniment a fost să schimbe și să redefinească percepția asupra rolului femeilor în dezvoltarea industriei IT, în același timp consolidând comunitatea locală. Construit pe succesul edițiilor anterioare, summit-ul a oferit o platformă de schimb de cunoștințe și experiență între vorbitoare naționale și internaționale și comunitatea locală de femei din IT.
Tech Women Summit 2023 a debutat cu un discurs introductiv din partea Ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Acesta a confirmat o dată în plus dedicația guvernului în a contribui la abilitarea femeilor și oferirea șanselor egale pentru acestea. Ministrul a menționat și avantajele pe care le oferă sectorul IT în acest sens.
„Sectorul IT oferă o flexibilitate mai mare și mai multe oportunități femeilor și, deși mai avem încă de lucru în ceea ce privește salarizarea echitabilă, suntem pe calea cea dreaptă. Doar împreună putem sensibiliza societatea cu privire la necesitatea incluziunii și a drepturilor pe deplin egale, nu parțial égale, pentru că suntem o societate civilizată, europeană și spre asta tindem”, a declarat Dumitru Alaiba.
Directoarea proiectelor strategice a Asociației companiilor din Domeniul TIC, Ana Chiriță a venit cu un șir de statistici la nivel global, care confirmă ce impact major ar putea avea progresul în domeniul abilitării femeilor asupra economiei țărilor.
„Pentru noi Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC, dar și pentru Tekwill, femeile reprezintă un domeniu strategic. Dacă e să ne uităm la cifrele globale, din cei 3,9 miliarde de oameni în lume aflați în pragul sărăciei, în mare parte sunt femei. Nu știm de ce, dar este o realitate. Există cel puțin 2,7 miliarde de femei în lume care nu au acces la condiții egale de muncă ca și bărbații. Pe de altă parte, conform studiilor UN Women la nivel global, dacă fiecare țară ar ajunge să abiliteze femeile așa ca ele să poată lucra, ar fi generate încă 6 trilioane de dolari anual. Abilitarea femeilor aduce valoare în primul rând femeilor, care la rândul lor transmit beneficiile generațiilor următoare, efectele fiind pe termen lung”, a susținut Ana Chirița, Directoare Proiecte Strategice ATIC.
Specialista de Programe din cadrul echipa UN Women, Svetlana Andrieș, și-a exprimat, în cadrul festivității de deschidere, susținerea pentru femeile active și hotărâte din Republica Moldova, dar și a confirmat angajamentul continuu de a oferi tot suportul necesar pentru a crea oportunități suplimentare femeilor din întreaga țară.
„Este o satisfacție deosebită să văd astăzi aici femei din Bălți, Comrat, Cahul, Chișinău și din toată țara care au curaj și spirit de schimbare, sunt determinate și vizionare. Era tehnologiilor generează acum oportunități fără precedent pentru abilitarea femeilor și a fetelor, dar presupune și noi forme de inegalitate, amenințări sporite la adresa drepturilor și bunăstării femeilor care încă rămân subreprezentate în ceea ce privește crearea, utilizarea și reglementarea tehnologiilor. În Republica Moldova avem doar 22 la sută din femei cu profesii STEM și TIC, avem o diferență salarială de circa 39%”, a declarat Svetlana Andrieș.
Pe parcursul celor două zile de Tech Women Summit au fost discutate un șir de subiecte relevante pentru femeile din domeniul STEM și TIC, iar echipele celor mai mari companii din industrie cum sunt Orange Systems, Grid Dynamics, Endava, R Systems, Stefanini, Pentalog au împărtășit din experiența lor, încurajând fetele și femeile să nu ezite să se dezvolte profesional în acest domeniu.
Acest eveniment a fost organizat de Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC și Tech Women Moldova, cu sprijinul UN Women și finanțare de din partea Guvernului Japoniei.