Tech Women Summit 2023: Impuls pentru Femeile din Industria IT

01 Nov. 2023, 14:37
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Nov. 2023, 14:37 // Actual //  bani.md

Comunitatea Tech Women Moldova, în colaborare cu Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC, cu susținerea UN Women, a organizat în acest weekend un eveniment de importanță majoră pentru femeile interesate de tehnologiile informaționale din țară, Tech Women Summit 2023. Evenimentul a durat două zile și a adunat profesioniste din domeniul IT din Republica Moldova și din străinătate, dar și reprezentanți ai Guvernului, parteneri de dezvoltare, mediul academic, sectorul privat și alte entități din industrie.

Scopul principal al acestui eveniment a fost să schimbe și să redefinească percepția asupra rolului femeilor în dezvoltarea industriei IT, în același timp consolidând comunitatea locală. Construit pe succesul edițiilor anterioare, summit-ul a oferit o platformă de schimb de cunoștințe și experiență între vorbitoare naționale și internaționale și comunitatea locală de femei din IT.

Tech Women Summit 2023 a debutat cu un discurs introductiv din partea Ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Acesta a confirmat o dată în plus dedicația guvernului în a contribui la abilitarea femeilor și oferirea șanselor egale pentru acestea. Ministrul a menționat și avantajele pe care le oferă sectorul IT în acest sens.

„Sectorul IT oferă o flexibilitate mai mare și mai multe oportunități femeilor și, deși mai avem încă de lucru în ceea ce privește salarizarea echitabilă, suntem pe calea cea dreaptă. Doar împreună putem sensibiliza societatea cu privire la necesitatea incluziunii și a drepturilor pe deplin egale, nu parțial égale, pentru că suntem o societate civilizată, europeană și spre asta tindem”, a declarat Dumitru Alaiba.

Directoarea proiectelor strategice a Asociației companiilor din Domeniul TIC, Ana Chiriță a venit cu un șir de statistici la nivel global, care confirmă ce impact major ar putea avea progresul în domeniul abilitării femeilor asupra economiei țărilor.

„Pentru noi Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC, dar și pentru Tekwill, femeile reprezintă un domeniu strategic. Dacă e să ne uităm la cifrele globale, din cei 3,9 miliarde de oameni în lume aflați în pragul sărăciei, în mare parte sunt femei. Nu știm de ce, dar este o realitate. Există cel puțin 2,7 miliarde de femei în lume care nu au acces la condiții egale de muncă ca și bărbații. Pe de altă parte, conform studiilor UN Women la nivel global, dacă fiecare țară ar ajunge să abiliteze femeile așa ca ele să poată lucra, ar fi generate încă 6 trilioane de dolari anual. Abilitarea femeilor aduce valoare în primul rând femeilor, care la rândul lor transmit beneficiile generațiilor următoare, efectele fiind pe termen lung”, a susținut Ana Chirița, Directoare Proiecte Strategice ATIC.

Specialista de Programe din cadrul echipa UN Women, Svetlana Andrieș, și-a exprimat, în cadrul festivității de deschidere, susținerea pentru femeile active și hotărâte din Republica Moldova, dar și a confirmat angajamentul continuu de a oferi tot suportul necesar pentru a crea oportunități suplimentare femeilor din întreaga țară.

„Este o satisfacție deosebită să văd astăzi aici femei din Bălți, Comrat, Cahul, Chișinău și din toată țara care au curaj și spirit de schimbare, sunt determinate și vizionare. Era tehnologiilor generează acum oportunități fără precedent pentru abilitarea femeilor și a fetelor, dar presupune și noi forme de inegalitate, amenințări sporite la adresa drepturilor și bunăstării femeilor care încă rămân subreprezentate în ceea ce privește crearea, utilizarea și reglementarea tehnologiilor. În Republica Moldova avem doar 22 la sută din femei cu profesii STEM și TIC, avem o diferență salarială de circa 39%”, a declarat Svetlana Andrieș.

Pe parcursul celor două zile de Tech Women Summit au fost discutate un șir de subiecte relevante pentru femeile din domeniul STEM și TIC, iar echipele celor mai mari companii din industrie cum sunt Orange Systems, Grid Dynamics, Endava, R Systems, Stefanini, Pentalog au împărtășit din experiența lor, încurajând fetele și femeile să nu ezite să se dezvolte profesional în acest domeniu.

Acest eveniment a fost organizat de Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC și Tech Women Moldova, cu sprijinul UN Women și finanțare de din partea Guvernului Japoniei.

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală