Adrian Trofim: „Statul a compensat o pătrime din cheltuielile Castel Mimi pentru organizarea Summit-ului pe 1 iunie”

06 Nov. 2023, 16:57
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Nov. 2023, 16:57 // Actual //  bani.md

Într-un interviu acordat pentru publicația de limbă rusă Logos Press, directorul Castel Mimi Adrian Trofim, a fost întrebat despre cheltuielile pe care le-a suportat castelul, pentru organizarea Summit-ului Comunității Politice Europene, desfășurat pe 1 iunie. Omul de afaceri nu a divulgat suma totală a cheltuielilor, dar a precizat doar aportul statului.  

„Ne-au fost compensate o pătrime din cheltuielile suportate şi pentru asta suntem reconoscători. Aceşti bani au fost imediat redirecţionaţi pentru plata serviciillor prestate de furnizorii noştri”, a declarat Adrian Trofim pentru Logos Press.

Adrian Trofim a dezvăluit că cele peste 4 mii de porții de mâncare pentru Summit au fost gătite de o armată de 45 de bucătari, care s-au aflat în strânsă legătură cu șefii de administrații prezidențiale. Fiecare fel de mâncare a fost gătit în 29 de moduri, în funcție de preferințele gastronomice ale fiecărui lider de stat.

„Fără îndoială, Castel Mimi este locul unde pot fi organizate cele mai complexe şi importante evenimente, la cel mai înalt nivel. Nu ne este frică de nicio provocare”, a adăugat Adrian Trofim.

Reamintim că pe 1 iunie Castel Mimi a găzduit Summit-ul Comunităţii Politice Europene la care au participat 49 de lideri de stat şi de guverne din Europa, precum şi delegaţiile acestora. Numărul total al participanților s-a ridicat la aproape 2200 de persoane.

Castel Mimi este unul dintre cei mai mari producători de vinuri din ţara noastră, care produce anual aproximativ jumătate de milion de sticle de vin. Pe lângă Republica Moldova, care este cea mai mare piaţă de desfacere, vinurile Castel Mimi ajung în peste 20 de ţări, iar cele mai multe se găsesc pe rafturile magazinelor din România, Polonia, China, Suedia şi Japonia.

Pe lângă producerea vinurilor de calitate, Castel Mimi pune un mare accent pe sustenabilitate în afacere. În acest scop, pe teritoriul castelului a fost montat un parc fotovoltaic, care în timpul verii a asigurat cu energie solară toate evenimentele desfăşurate la Castel. „Trenul Vinului” este un alt element care vine să promoveze durabilitatea.

„Acestă idee ne-a venit atunci când căutam soluţii de transport pentru confortul vizitatorilor noştri care participă la evenimentele pe care le organizăm. Ne doream ceva modern, dar totodată şi ecologic. Sosirea la castel pe şinele de cale ferată amintește de vremurile lui Constantin Mimi, prin a cărui moşie trecea o linie de cale ferată care aducea oaspeţi de vază. Visul nostru este ca urmaşii care vor conduce compania să reducă amprenta de carbon şi să nu dăuneze mediului”, susţine directorul Castel Mimi.

Întregul interviu cu Adrian Trofim, director Castel Mimi îl puteţi citi accesând acest link.

 

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO