Ucraina, butelia cu gaz a Republicii Moldova! În țara vecină stă adânc îngropat gazul cumpărat de Energocom

07 Nov. 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Nov. 2023, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

În ultimele șapte luni, peste 3,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale au fost livrate din UE și Moldova către Ucraina. Aceasta este de 4,5 ori mai mult decât în aceeași perioadă din 2022. Pe atunci, cifra era de 716 mcm, anunță operatorul de transport ucrainean.

În perioada aprilie-octombrie 2023, operatorul ucrainean a transportat 3,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale din UE și Moldova în Ucraina. Majoritatea acestui volum aparține companiilor străine și a fost livrat pentru depozitare.

În acest sezon, Slovacia a fost sursa principală de livrări de gaze naturale, reprezentând 1.373 de miliarde de metri cubi sau 43% din volumele totale. 918,2 mcm (29%) au venit din Ungaria, 382,5 mcm (12%) au venit din Polonia, iar 540,5 mcm (16%) au venit din România prin Moldova.

Ramura de sud a operatorului de transport a Ucrainei (care face parte din Coridorul Transbalcanic) a fost utilizată în mod activ în acest an pentru livrările comerciale de gaze din România. Această rută a fost folosită în mare parte pentru transportul gazelor în vederea onorării comenzilor de depozitare a gazelor în Ucraina plasate de comercianții străini.

„Piața europeană de gaze evoluează, la fel și rolul operatorului de transport al Ucrainei. Suntem gata să oferim noi soluții clienților noștri, dintre care una este în special Coridorul Transbalcanic. Această rută poate uni piețele din Europa de Sud și Centrală, conectând terminalele GNL grecești, instalațiile de stocare ucrainene și consumatorii din Europa Centrală într-un singur lanț de aprovizionare”, a menționat Dmytro Lyppa, directorul general al operatorului de transport ucrainean.

Tarifele de depozitare a metanului în diferite state

Analizând tarifele de depozitare din regiune, se constată că în Ucraina prețul este cu aproximativ 3 ori mai redus decât în România, ceea ce face această opțiune mai atractivă pentru Republica Moldova. Astfel, tarifele pentru depozitare sunt după cum urmează:

Ucraina: 503,62 – 531,9 lei moldovenești pentru o mie de metri cubi pe zi;

Bulgaria: 1.268,89 – 1.782,11 lei moldovenești pentru o mie de metri cubi pe zi;

România: 1.472,25 – 1.763,34 lei moldovenești pentru o mie de metri cubi pe zi;

Slovacia: 1.647,37 lei moldovenești pentru o mie de metri cubi pe zi;

Polonia: 2.458,64 lei moldovenești pentru o mie de metri cubi pe zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2024, 18:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Mai 2024, 18:49 // Actual //  Lupu Eduard

Nu se întâmplă prea des ca Samsung să întreacă Apple în campaniile sale de marketing, dar compania sud-coreeană a făcut exact acest lucru cu cea mai recentă reclamă a sa, „Uncrush”, scrie publicația FastCompany.

La începutul acestei luni, Apple a dezvăluit mult-așteptatul nou iPad Pros, care dispune de ecrane OLED. Acestea sunt, de asemenea, cele mai subțiri dispozitive pe care Apple le-a realizat vreodată. Pentru a scoate în evidență această subtilitate, Apple a lansat o nouă reclamă numită „Crush”. Reclama arată un compresor industrial care zdrobește lucruri precum o chitară, un pian, vopsea, sculpturi și multe altele.

Reclama „Crush” a Apple nu a fost bine primită de public, care a transmis că simbolizează distrugerea creativității umane de către tehnologie. Ulterior, Apple și-a cerut scuze pentru reclamă și că nu o va mai difuza la televizor. Deși lucrurile ar fi trebuit să se termine acolo, Samsung a văzut un mod de a profita de această situație și a făcut o campanie publicitară ca răspuns la spot-ul Apple.

În reclama „Uncrush”, publicul se află în aceeași cameră cu același compresor industrial din reclama Apple. Peste tot sunt instrumente de creație fizică sparte și zdrobite. Vedem o pereche de picioare care se plimbă printre distrugeri, apoi o femeie ridică o chitară care a fost distrusă doar parțial de compresorul Apple. Ea începe să cânte la ea în timp ce citește partituri de pe o tabletă Samsung.

Reclama se încheie cu tag-ul „Creativitatea nu poate fi distrusă”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău