Mai rezistă economia? Fluxul investițiilor străine directe din Moldova este în suferință

07 Nov. 2023, 10:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Nov. 2023, 10:56 // Actual //  Lupu Eduard

Potrivit unui studiu actualizat intitulat „Impactul investițiilor străine directe asupra economiei RM, 2012-2022”, realizat de BIS Consulting la solicitarea Asociației Investitorilor Străini din RM (FIA), se constată o creștere semnificativă a investițiilor străine directe în Republica Moldova în ciuda unui context global marcat de neîncrederea investitorilor și incertitudini economice.

În 2022, investițiile străine directe în Republica Moldova au înregistrat o creștere de 50%, atingând un nivel de 586 milioane USD. Acest avans semnificativ reflectă încrederea investitorilor străini în economia moldovenească și în potențialul de creștere pe termen lung.

„Investitorii străini în Republica Moldova au acționat contrar așteptărilor: și-au reinvestit profiturile în economia națională (creștere de 1,9 ori). Acest lucru a dus la creșterea investițiilor străine directe în 2022 cu aproximativ 50% față de nivelul din 2021 și cu aproximativ 16% față de nivelul din 2019 (perioada de pre-criză). În pofida pandemiei și războiului din Ucraina, care au adus cu ele o serie de incertitudini, riscuri sporite și presiuni asupra ISD, volumul acestora în RM nu s-a diminuat, ci, dimpotrivă, a crescut. Această evoluție demonstrează că nu a existat o stare de panică în rândul investitorilor străini, așa cum s-a manifestat, de exemplu, prin retragerea obișnuită a capitalului din economie”, se mai arată în studiu.

Studiul a evidențiat că întreprinderile cu investiții străine directe (ISD) au acționat ca promotori ai tehnologiilor avansate de management și producție, contribuind la dezvoltarea industriei și evidențiind o importanță sistemică pentru creșterea economică durabilă.

Deși situația globală, inclusiv pandemia și conflictul din Ucraina, a generat incertitudini și presiuni suplimentare asupra investițiilor străine directe, volumul acestora în Republica Moldova a înregistrat o creștere semnificativă. Această evoluție contrazice temerile inițiale legate de o posibilă retragere a capitalului din economie.

Totuși, investițiile străine directe rămân printre cele mai mici din regiune, cu doar 1006 USD pe cap de locuitor. Studiul a subliniat că întreprinderile cu ISD sunt de aproximativ două ori mai productive decât cele locale, având un impact semnificativ în activitatea economică și bugetul național.

Productivitatea muncii în întreprinderile ISD este cu aproximativ 90% mai mare decât în întreprinderile private locale. Întreprinderile cu forma mixtă de proprietate, cu participarea capitalului străin, înregistrează cea mai mare productivitate a muncii (3,042 mii lei per angajat în anul 2022), cu creșteri constante în fiecare an. Întreprinderile locale cu proprietate privată obțin o productivitate a muncii de aproape de două ori mai mică decât întreprinderile cu ISD (1,113 mii lei per angajat), iar aceasta practic coincide cu nivelul mediu în țară (1,156 mii lei per angajat).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău