Verdele devine culoarea anului în energie! Solarele și eolienele au produs curent cât a livrat CET Nord într-un an

08 Nov. 2023, 13:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Nov. 2023, 13:58 // Actual //  bani.md

SA Energocom a înregistrat o performanță remarcabilă în privința achiziției de energie electrică provenită din surse regenerabile în primele 10 luni ale anului curent, depășind volumul total anual al energiei verzi achiziționate în anul precedent de la centralele și parcurile care beneficiau de tarife reglementate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) și cu care Energocom are relații contractuale.

Până la data de 1 noiembrie, cantitatea de energie achiziționată din surse regenerabile a depășit 72.000 MWh, comparativ cu aproximativ 60.000 MWh înregistrate anul trecut. Previziunile indică că până la finalul acestui an, volumul total va atinge aproximativ 80.000 MWh, un echivalent al mediei cantității de energie produse anual de Centrala Termoelectrică Nord de la Bălți în ultimii patru-cinci ani.

În special, majoritatea instalațiilor care generează această energie sunt fotovoltaice. Această creștere notabilă a fost observată în lunile iulie-septembrie, când volumele de energie verde au fost dublate față de aceeași perioadă a anului precedent.

Energocom, ca furnizor central, are obligația de a încheia contracte de achiziție cu toți producătorii de energie regenerabilă care dețin statut de producător eligibil și care operează cu un tarif fix stabilit de ANRE. Compania a semnat 145 de astfel de contracte, din care aproximativ 110 sunt active în prezent.

De asemenea, în 2023, Energocom a încheiat 49 de contracte noi, comparativ cu 36 în anul 2022, 5 în 2021 și 9 în 2020. Capacitatea totală instalată contractată în acest an a fost de 39 MW, în timp ce contractele semnate în anul precedent însumau o capacitate totală de 23,5 MW. Această creștere a numărului de contracte și a capacității instalate reflectă un interes crescând pentru producția de energie verde din partea agenților economici care solicită mecanisme de sprijin din partea statului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ