Verdele devine culoarea anului în energie! Solarele și eolienele au produs curent cât a livrat CET Nord într-un an

08 Nov. 2023, 13:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Nov. 2023, 13:58 // Actual //  Lupu Eduard

SA Energocom a înregistrat o performanță remarcabilă în privința achiziției de energie electrică provenită din surse regenerabile în primele 10 luni ale anului curent, depășind volumul total anual al energiei verzi achiziționate în anul precedent de la centralele și parcurile care beneficiau de tarife reglementate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) și cu care Energocom are relații contractuale.

Până la data de 1 noiembrie, cantitatea de energie achiziționată din surse regenerabile a depășit 72.000 MWh, comparativ cu aproximativ 60.000 MWh înregistrate anul trecut. Previziunile indică că până la finalul acestui an, volumul total va atinge aproximativ 80.000 MWh, un echivalent al mediei cantității de energie produse anual de Centrala Termoelectrică Nord de la Bălți în ultimii patru-cinci ani.

În special, majoritatea instalațiilor care generează această energie sunt fotovoltaice. Această creștere notabilă a fost observată în lunile iulie-septembrie, când volumele de energie verde au fost dublate față de aceeași perioadă a anului precedent.

Energocom, ca furnizor central, are obligația de a încheia contracte de achiziție cu toți producătorii de energie regenerabilă care dețin statut de producător eligibil și care operează cu un tarif fix stabilit de ANRE. Compania a semnat 145 de astfel de contracte, din care aproximativ 110 sunt active în prezent.

De asemenea, în 2023, Energocom a încheiat 49 de contracte noi, comparativ cu 36 în anul 2022, 5 în 2021 și 9 în 2020. Capacitatea totală instalată contractată în acest an a fost de 39 MW, în timp ce contractele semnate în anul precedent însumau o capacitate totală de 23,5 MW. Această creștere a numărului de contracte și a capacității instalate reflectă un interes crescând pentru producția de energie verde din partea agenților economici care solicită mecanisme de sprijin din partea statului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Mai 2024, 16:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mai 2024, 16:14 // Actual //  Lupu Eduard

Țările UE au aprobat transferul veniturilor din activele rusești înghețate către Ucraina, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky.

Potrivit acestuia, doar anul acesta Kievul poate primi 3 miliarde de euro. „90% din încasări vor merge către sprijinul militar. Rusia trebuie să plătească pentru daunele cauzate de războiul său agresiv”, a scris Lipavsky pe rețeaua de socializare X.

Se așteaptă ca activele rusești să genereze un profit de aproximativ 5 miliarde de euro anual. Ucraina va primi aceste fonduri de două ori pe an, a scris anterior Bloomberg. Conform planurilor UE, Ucraina va primi venit net din activele primite din 15 februarie 2024. Totodată, profitul care s-a acumulat înainte de această dată va fi rezervat pentru acoperirea eventualelor riscuri – de exemplu, în cazul pretențiilor din partea Rusiei.

După ce armata rusă a invadat Ucraina în februarie 2022, Uniunea Europeană și țările G7 au înghețat aproximativ 280 de miliarde de dolari ale Băncii Centrale a Rusiei sub formă de numerar și titluri de valoare. Ministerul rus de Finanțe a estimat volumul activelor blocate la aproximativ 300 de miliarde de dolari. Majoritatea acestora se află în depozitul belgian Euroclear.

Conform rezultatelor de anul trecut, Euroclear a primit venituri din activele rusești în valoare de 4,4 miliarde de euro, iar de la începutul acestui an – alte 1,6 miliarde Potrivit surselor Financial Times, profiturile totale până în 2027 ar putea ajunge la 20 de miliarde de euro.

În cadrul discuției privind modul de utilizare a activelor înghețate, Statele Unite s-au oferit să ofere Kievului un împrumut garantat cu veniturile viitoare din acestea. Astfel, Ucraina va putea primi ajutor de 50 de miliarde de dolari în această vară, pe care se bazează Washingtonul. Acest plan a fost susținut de Germania, care ar putea fi un „pas decisiv” pentru implementarea sa, au spus surse Bloomberg.

Kremlinul a numit înghețarea activelor rusești „furt” și o încălcare a dreptului internațional. Posibila lor confiscare ar fi „un cui solid în viitorul sicriu al întregului sistem de economic occidentale”, precum și „subiectul procedurilor judiciare”, a subliniat Kremlinul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău