Țeapă de zile mari cu prețurile la gaz! Parlicov: Rotalin Gaz trebuia să restituie consumatorilor 40 de milioane de lei

08 Nov. 2023, 13:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Nov. 2023, 13:29 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a evidențiat o situație complexă în ceea ce privește Rotalin Gaz, un furnizor de serviciu universal cu obligația de a alimenta consumatorii cu gaz în zonele de deservire. Compania, de obicei, funcționa în baza tarifelor stabilite de Moldovagaz, deși ar fi trebuit să opereze cu propriile tarife, conform obligațiilor sale.

Victor Parlicov a explicat că, în acest an, s-au evidențiat mai multe anomalii în ceea ce privește prețurile gazelor. Rotalin Gaz a decis să achiziționeze gaz de pe piața liberă la un preț mai mic, însă l-a furnizat consumatorilor la costul practicat de Moldovagaz, generând astfel devieri financiare pozitive. Problema a apărut atunci când Autoritatea Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) a venit să aprobe tarifele la gaze.

ANRE a luat în calcul faptul că Rotalin Gaz achiziționase gaze la un preț diferit față de Moldovagaz, constatând că compania ar fi trebuit să restituie consumatorilor aproximativ 40 de milioane de lei. Rotalin Gaz nu a fost de acord cu această evaluare și a anunțat că ar prefera să își suspende activitatea decât să furnizeze gaz la tarifele stabilite de ANRE.

Această situație a generat un conflict de interese și divergențe între Rotalin Gaz și ANRE, aducând în discuție discrepanțele de prețuri la care gazul a fost achiziționat și vândut către consumatori.

ANRE a redus, în data de 5 septembrie, tariful la gaz pentru consumatorii Rotalin Gaz la 11,71 de lei cu TVA inclus, cu 9 bani mai puțin față de cât a cerut operatorul.

„În februarie anul curent, Rotalin a devenit prima companie europeană privată care a importat gaze din afara Federației Ruse în Republica Moldova, și a început să implementeze strategia sa de a concura cu Moldovagaz pe piața nereglementată. Reacția rezultată din partea ANRE și a Guvernului a fost extraordinară: Comisia pentru Situații Excepționale a decis să impună o taxă de ieșire tuturor clienților care doreau să părăsească Moldovagaz pentru un alt furnizor de gaze naturale, distrugând practic posibilitatea concurenței. Și, în același timp, ANRE a decis să impună (pentru prima dată în istoria noastră) un preț de furnizare a gazelor pentru consumatorii finali ai Rotalin, pe care a stabilit-o cu 35% mai mic decât cea a Moldovagaz, la un nivel mult sub prețul de piață pentru gaze naturale și care pune în pericol capacitatea lui Rotalin de a-și menține în siguranță rețeaua de distribuție. Aceasta poate fi doar intenția de a fi lovitura de grație pentru afacerea de furnizare de gaze a Rotalin”, se arăta în mesajul Rotalin Gaz din data de 2 noiembrie, după suspendarea licenței.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău