Milioanele câștigate de Moldovagaz din vânzarea metanului verificate la sânge

09 Nov. 2023, 10:44
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
09 Nov. 2023, 10:44 // Slider //  Lupu Eduard

În urma votului din partea deputaților în lectura a doua, a fost aprobat un proiect de lege propus de Ministerul Finanțelor care aduce modificări esențiale la prezentarea informațiilor privind impozitul pe venit, aliniindu-se astfel la cerințele și standardele impuse de legislația Uniunii Europene.

Conform acestui proiect, se propun schimbări semnificative la Legea contabilității și raportării financiare, precum și la Legea auditului situațiilor financiare, astfel încât entitățile care au obținut venituri din vânzări ce depășesc 15,75 miliarde de lei în ultimele două perioade consecutive de gestiune vor fi obligate să includă în rapoartele de conducere un capitol separat dedicat informațiilor privind impozitul pe venit.

Aceste informații trebuie să cuprindă detaliile referitoare la activitățile principale ale entității, veniturile din vânzări, profitul până la impozitare, cheltuielile asociate impozitului pe venit, precum și suma impozitului pe venit achitat. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, a fost identificată o singură entitate care a înregistrat venituri din vânzări peste limita de 15,75 miliarde de lei în anul 2022 pentru perioada de gestiune respectivă.

De asemenea, proiectul propune definirea noțiunilor de „entitate autonomă” și „entitate-mamă de cel mai înalt rang”. Se va introduce și o definiție a termenului „standarde de control al calității”, care va face referire la standardele internaționale de management al calității, emise de Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Asigurare, aplicabile în Republica Moldova.

În contextul auditului pentru entitățile de interes public, cele mari și cele medii, rapoartele auditorilor vor trebui să includă o concluzie referitoare la obligația entității auditate de a prezenta și publica informații legate de impozitul pe venit pentru perioada de gestiune precedentă celei pentru care se efectuează auditul situațiilor financiare.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, există o singură entitate care, pentru anul 2022, a indicat venituri din vânzări de peste 15,75 miliarde de lei pentru perioada de gestiune respectivă. Este vorba de Moldovagaz, care în anul 2022 a avut o cifră de afaceri de 16,5 miliarde de lei față de 6,7 miliarde de lei în anul 2021.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău