Astăzi, deputații au aprobat în prima lectură proiectul noului Cod funciar, aducând în prim-plan interdicția cetățenilor străini de a dobândi sau deține proprietăți asupra terenurilor cu destinație agricolă sau din fondul forestier.
Conform noului proiect, cetățenii străini, fie persoane fizice sau juridice, sunt interziși să dobândească terenuri agricole sau forestiere. Dacă aceștia dobândesc astfel de terenuri prin succesiune, hotărâre judecătorească sau ipotecă, vor fi obligați să le vândă în termen de un an de la data dobândirii dreptului de proprietate.
Noul Cod funciar propune o clasificare nouă a terenurilor agricole și reglementări referitoare la schimbarea modului de folosință a acestora. Proprietarii terenurilor agricole vor putea construi depozite, frigidere, ferme zootehnice, ateliere de reparații, ateliere de prelucrare a produselor agricole, și alte facilități, fără a schimba destinația terenurilor. Aceste construcții pot fi realizate cu aprobarea autorităților locale.
De asemenea, proiectul vizează prevenirea schimbării destinației terenurilor agricole de calitate superioară și din fondul forestier. În cazul terenurilor agricole lăsate nelucrate sau neglijate pentru o perioadă de peste doi ani, autoritățile publice locale pot decide să administreze terenurile prin arendare, sub condiții reglementate.
Suprafața totală a Republicii Moldova constituia 3,3 milioane de hectare, inclusiv: 2,5 milioane de hectare (73,9%) terenuri agricole, arată date ale Agenției Relații Funciare și Cadastru.
Statul și autoritățile publice locale continuă să fie cel mai mare proprietar de pământ în Republica Moldova. Astfel la 1 ianuarie 2017 suprafața terenurilor proprietate publică a statului constituia 782.900 de hectare (23,1%). Alte 706.300 de hectare (circa 20,9% din total) reprezintă suprafața terenurilor proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale.
Datele demonstrează elocvent fărămițarea ce domină agricultura Moldovei. Astfel cea mai mare parte din terenurile agricole – 754.169 de hectare (37%) sunt prelucrate de 35.545 de SRL-uri, din care doar circa 100.000 sunt terenuri proprii, iar circa 87% sunt arendate. Din cele 654.000 hectare arendate, doar 38.785 sunt pe un termen mai mare de trei ani,
Urmează cele 351.268 Gospodării Ţărănești (de fermier). care prelucrează 515.629 de hectare sau circa 25,3% din total. Astfel media pe o GŢ este de aproape 1,5 hectare.
O treime din GŢ au mai puțin de un hectar de teren agricol, iar 56,7% de la unu la cinci hectare și doar 754 de GŢ au suprafețe de teren de 50-100 de hectare. Alte 239.724 de hectare de terenuri agricole sunt prelucrate de sine stătător de către 799.850 de persoane fizice. Aici suprafața medie este este de doar 0,33 hectare.
În momentul de față nu există statistici clare referitoare la structura proprietății terenurilor agricole și mai ales câte suprafețe sunt deținute direct sau indirect de companii și persoane fizice străine.