Un tablou de Picasso a fost vândut la New York cu 139 de milioane de dolari. A doua cea mai scumpă opera a artistului

09 Nov. 2023, 12:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Nov. 2023, 12:59 // Actual //  Lupu Eduard

Un tablou din 1932 al lui Pablo Picasso, Femme à la montre, a fost vândut miercuri seară la casa Sotheby’s din New York cu 139,3 milioane de dolari, raportează Bloomberg.

Tabloul a devenit a doua cea mai scumpă piesă a artistului care a fost vândută la licitaţie, după Les femmes d’Alger, care s-a vândut cu 179 de milioane de dolari la Christie’s New York în 2015.

Estimată la peste 120 de milioane de dolari, opera o înfăţişează pe iubita lui Picasso, Marie-Thérèse Walter, purtând un ceas de mână. Lucrarea a făcut parte din averea lui Emily Fisher Landau, dezvoltată în principal din afaceri imobiliare. Fisher Landau, care a decedat la începutul acestui an, a adunat o colecţie masivă de opere de artă; lucrările vândute la Sotheby’s către un singur proprietar au fost estimate înainte de licitaţie la peste 400 de milioane de dolari.

Oliver Barker a început să liciteze pentru Picasso la 95 de milioane de dolari, urcând rapid la 110 milioane de dolari în tranşe de câte 5 milioane. După ce trei concurenţi la licitaţie au urcat oferta treptat timp de aproximativ patru minute, preţul a ajuns la 121 milioane de dolari, taxele casei de licitaţii ducât la preţul final de 139 de milioane.

Acesta a depăşit în mod solid recordul anterior al artistului pentru locul al doilea, portretul unei tinere din 1905, Fillette à la corbeille fleurie, care a fost vândut în 2018 pentru 115 milioane de dolari.

Deşi Femme à la montre nu a stabilit un nou record de licitaţie pentru artist, lucrarea va fi probabil cea mai scumpă operă vândută în cadrul licitaţiilor din luna noiembrie a acestui an de la New York. Opere de artă în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de dolari vor fi scoase la licitaţie în următoarea săptămână şi jumătate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:13
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:13 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Înainte de a intra în afaceri cu arme, înainte de a începe să cumpere producători de puşti de asalt, înainte de a se extinde în vânzarea de lunete şi amortizoare de sunet, înainte de a reuni 18 dintre cele mai letale companii ale Americii într-un singur conglomerat, înainte de a finanţa o bază militară privată, înainte de masacru, înainte de revolta investitorilor, înainte de rechemările şi defectele de produs şi de publicitatea proastă şi de procese – înainte ca toate acestea să se poată întâmpla – Stephen Feinberg, un investitor miliardar, a trebuit să-şi perfecţioneze tehnica de tragere, scrie New York Magazine.

Aşa că într-un weekend de la sfârşitul anului 2005 a lăsat în urmă birourile din Manhattan ale Cerberus Capital, firma de capi­tal privat pe care a fondat-o, şi reşedinţa cu mai multe etaje din Upper East Side, în renovarea căreia a băgat 15 milioane de dolari, şi a călătorit până la Moyock, Carolina de Nord, la poligoanele de antrenament tactic ale Blackwater, un notoriu antreprenor militar privat, pentru un weekend de instruire cu arme de foc cu rază lungă de acţiune. Feinberg, blond, tuns scurt, cu început de chelie şi cu o mustaţă deasă, dar fără barbă, vorbea încet, cu răbdare, cu un accent blând de New York.

Prietenii spun că s-a antrenat la facul­tate, la Princeton, cu Corpul de Pregătire a Ofiţerilor de Rezervă (ROTC), defilând la exerciţii militare şi trăgând la ţintă cu o puşcă de serviciu standard şi că a urmat chiar şi şcoala de sărituri cu paraşuta. El a părăsit ROTC înainte de absolvire şi a obţinut un loc de muncă pe Wall Street, tranzacţionând valori mobiliare pentru Drexel Burnham Lambert, pionierul obligaţiunilor junk, pe care de obicei nu le vrea nimeni. Zece ani mai târziu, îşi conducea propria firmă. Zece ani după aceea, era un colos pe Wall Street. Acum este un gigant de talie mondială. Feinberg a vrut să revină la vechea pasiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău