Groaza a pus stăpânire pe fermieri! Bolea îi lasă cu ochii în soare pe agricultori, nu acceptă moratoriul: Este ilegal

30 Nov. 2023, 11:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Nov. 2023, 11:16 // Actual //  Lupu Eduard

Măsurile identificate pentru abordarea problemelor cu care se confruntă fermierii trebuie să fie țintite și să nu afecteze munca altor fermieri, potrivit declarației ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea, în cadrul briefing de presă, care a spus că autoritățile discută cu reprezentanții băncilor și ai sectorului nebancar măsuri pentru prevenirea falimentului fermierilor care fie nu au recoltă din cauza secetei, fie se confruntă cu problema prețurilor mici la vânzarea produselor agricole.

Ministrul a spus că moratoriul pe datorii cerut de fermieri este ilegal. „Așa numitul moratoriu nu poate fi aplicat sub nicio formă, nu există o formă legală în baza căruia ar fi posibilă o asemenea formă de susținere. Comisia Situații Excepționale nu are asemenea împuterniciri. Slavă Domnului că nu este o asemenea entitate care să intervină între două entități private bancă. În cazul de față vorbim de bancă și un agent economic”.

În ceea ce privește redistribuirea compensațiilor pentru producătorii de porumb și floarea soarelui, care e au avut de suferit de pe urma secetei, Guvernul nu susține o asemenea propunere.

„Este inechitabil în raport cu ceilalți fermieri care au luat credite de la bancă și au mizat pe aceste subvenții, iar acțiunile pe care le vom face sunt menite să susțină agricultorii, dar să nu fie în detrimentul celorlalți”, a punctat Bolea.

Ministrul a precizat că problema fermierilor este reală și este împărțită în două.

„Vorbim de fermieri care s-au confruntat cu efectele secetei din această vară și care nu au recoltă și nu pot face plăți, chiar dacă sunt fermieri de bună credință. Acești fermieri au început deja să solicite la Camera de Comerț un certificat de constatare a efectelor secetei pentru a-l prezenta la bancă. Există o altă categorie de fermieri care nu se confruntă cu seceta, care au recolte, dar au prețuri de vânzare foarte mici și costuri de producție foarte mari. Or, noi trebuie să luăm decizii cu băncile, cu creditorii, cu sistemul nebancar. Măsurile trebuie să fie vizate și să nu afecteze alți fermieri și relațiile lor economice. Anul acesta s-au făcut mai multe investiții decât în ​​2022”, a spus Bolea.

Asociația Forța Fermierilor a cerut:

  1. Moratoriu imediat pentru 3 luni: Se propune oprirea calculării penalităților, executării silite și intentării proceselor de insolvență în raport cu agricultorii care au cel puțin 70% din culturile cerealiere și oleaginoase în structura terenurilor agricole.
  2. Comisie specială pe o perioadă de 2 luni: Se propune activarea unei comisii speciale cu reprezentanți ai autorităților și asociațiilor producătorilor agricoli pentru a examina dosarele fermierilor și a obliga Camera de Comerț și Industrie să elibereze avizele necesare restructurării datoriilor.
  3. Compensații din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii: Se propune acordarea a 50% din Fondul Național de Dezvoltare a agriculturii și mediului rural ca plăți directe pentru suprafețele de floare soarelui și porumb cultivate în anul 2023, cu scopul de a compensa pierderile fermierilor. Aceste plăți urmează să fie făcute exclusiv fermierilor micro, mici și mijlocii până la 1 martie 2024.

Fermierii au spus că dacă nui le vor fi luate în calcul revendicările vor porni cu tehnica agricolă pe străzile Chișnăului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Mai 2024, 13:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mai 2024, 13:47 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a semnat un decret care permite cetățenilor români să intre în Turcia folosind doar cartea de identitate. Această decizie vine în contextul vizitei oficiale a prim-ministrului român, Marcel Ciolacu, la Ankara. Conform surselor oficiale citate de mediafax.ro, noua reglementare este așteptată să intre în vigoare în jurul datei de 1 iunie.

Decretul specifică faptul că cetățenii români care dețin o carte de identitate națională vor fi exceptați de la cerințele de viză pentru călătoriile turistice și tranzitul prin Turcia, permițând șederi de până la 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile. Aceasta este în conformitate cu articolul 18 din Legea nr. 6458 privind străinii și protecția internațională.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost întâmpinat luni pe Aeroportul Internațional Esenboga de către autoritățile locale din Ankara. Ciolacu este însoțit de o delegație de miniștri români, iar vizita sa oficială în Turcia include întâlniri și discuții cu președintele Erdoğan.

Această măsură este așteptată să consolideze relațiile bilaterale dintre România și Turcia, facilitând călătoriile mai ușoare pentru turiștii și oamenii de afaceri români. Exceptarea de la viză este anticipată să impulsioneze turismul și să îmbunătățească legăturile economice între cele două țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău